Меценат повернув столиці покровителя

Поділитися
Згідно з легендою, три крилаті фігури Архістратига Михаїла тримають небо і Благодать над Києвом. Уже відтворено дві з них, тому Олександр Глусь вирішив допомогти у відтворенні третьої фігури...

Згідно з легендою, три крилаті фігури Архістратига Михаїла тримають небо і Благодать над Києвом. Уже відтворено дві з них, тому Олександр Глусь вирішив допомогти у відтворенні третьої фігури.

Першого жовтня 2010 року в Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся урочистий прийом з нагоди встановлення відтвореної фігури Архістратига Михаїла на шпиль Південної вежі архітектурного ансамблю.

Знакова подія в духовному житті Києва проходила у форматі грандіозної театральної вистави. Вражаючі декорації епохи українського бароко перенесли Софію Київську і всіх присутніх у XVIII століття, коли небесний Страж Архістратиг Михаїл прикрашав Південну в’їзну вежу архітектурного ансамблю.

З давньоруських часів Архістратиг вважається покровителем нашої столиці: заклавши 1011 року Софію Київську, князь Володимир віддав її під захист Архістратига Михаїла. Крилата фігура небесного Стража вінчала шпиль Південної вежі Софійського архітектурного ансамблю з XVIII ст. до першої третини ХХ століття. 1930 року цю визначну пам’ятку спіткала трагічна доля.

Програма вечора почалася з офіційної частини. Володимир Яцуба, міністр регіонального розвитку та будівництва України, вручив відомчу нагороду міністерства меценатові Олександру Глусю, завдяки пожертві якого стало можливе відтворення фігури Архістратига Михаїла. Олександр Попов, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації, також відзначив внесок мецената (вручивши йому Подяку) і привітав усіх, хто долучився до цієї важливої для столиці справи. У свою чергу Олександр Глусь, меценат, голова Опікунської ради проекту МБФ «Українська родина», урочисто вручив дарчу грамоту генеральному директорові Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальській, підтвердивши передачу відтвореної фігури у власність заповідника. На завершення офіційної частини Олександр Глусь поставив підпис у Книзі почесних меценатів і отримав Свідоцтво і Подяку від Нелі Куковальської.

Далі глядачі побачили захопливе театральне дійство: Архістратиг Михаїл, здобувши перемогу над змієм, злетів угору під завісу сцени. Світловий акцент перемістив Архістратига зі сцени на шпиль Південної вежі і матеріалізував у позолочену крилату фігуру Покровителя Києва і Борця проти зла і беззаконня.

Присутні також оцінили неперевершене звучання автентичної музики ансамблю стародавніх інструментів та українського церковного хору.

«Я дуже радий, що знакова для серця кожного киянина фігура повернулася на історичне місце. Вітаю всіх людей, причетних до цієї благодійної справи збереження культурної спадщини міста. Мені приємно, що реалізувати проект нам удалося разом із Міжнародним благодійним фондом «Українська родина». Особливі слова подяки висловлюю Галині Лемець, голові правління фонду, за її неоціненний внесок у відтворення фігури Архістратига. Своєю доброю і світлою енергетикою, своїми зусиллями вона допомогла Софії та місту повернути Покровителя», — зазначив меценат Олександр Глусь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі