«Київміськбуд»: усе вкрали до (для) нас

Поділитися
Історія з розкраданням київськими чиновниками акцій холдингу «Київміськбуд», які належали міській громаді, смішна й сумна водночас...

Історія з розкраданням київськими чиновниками акцій холдингу «Київміськбуд», які належали міській громаді, смішна й сумна водночас.

З одного боку, акції вкрали, як у простенькому американському бойовику — зі стандартним набором «шахраюватий мер, продажні чиновники, таємний продаж за низькими цінами, зникнення покупця, опереткові нові власники». Для більшої подібності з’явився навіть «украдений» джип із документами. Слава Богу, для замітання слідів не спалили мерії...

Та на цьому подібність і закінчується. Далі в американських бойовиках йде глибокий позитив із показовим розсіюванням злодіїв у пил та хеппі-ендом.

У випадку України нічого подібного не відбувається: і досі за цією справою не заарештовано жодного фігуранта. Чиновників із Хрещатика, 36, щоправда, «метуть» потроху, але з інших приводів.

Випадок таємного продажу об’єкта, оціненого 2008 року в 3,69 млрд. грн., а через рік потихеньку збутого за 114 млн. (у 32 рази дешевше), поки що не удостоївся якоїсь чіткої публічної реакції.

З офіційних заяв є тільки оцінка слідчих прокуратури для суду: «...службові особи Головного управління власності міста, перевищуючи надані законом повноваження, усупереч вимогам ряду законів здійснили дії, що явно виходять за межі наданих їм повноважень. Усвідомлюючи протизаконність своїх дій, без інформування громадськості, без проведення оцінки об’єкта, без дотримання передбачених законом процедур, уклали договір з відчуження 80% акцій «Киїміськбуду», які належать територіальній громаді Києва, на користь фінансової компанії «Новий регіон».

У результаті «...злочинні дії спричинили тяжкі наслідки у вигляді матеріального збитку... тобто незаконну втрату права власності територіальної громади Києва на 80% пакет акцій АТ ХК «Київміськбуд» номінальною вартістю 13,2 млн. грн.».

Кримінальну справу порушено 30 серпня «за фактом перевищення службовими особами Головного управління комунальної власності Києва службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 365 КК України». Тобто фігурантам може світити від семи до десяти років із обмеженням у правах на три роки. Однак досить сумнівно, що до цього дійде.

Поки що все обмежилося санкцією на обшуки квартири заступника київського міського голови — секретаря Київської міськради Олеся Довгого, начальника Головного управління комунальної власності
Київміськдержадміністрації Анатолія Чуба (заодно очолював наглядову раду «Київміськбуду»), його заступника Юрія Стретовича (який підписав договір продажу), директора компанії «Термінал-реєстр» (яка у період продажу була реєстратором холдингу), директора фінкомпанії «Новий регіон» (тобто щасливого набувача). Ну й гендиректора Української універсальної товарної біржі, де й прокрутили цю «славнозвісну» справу.

Уже відомо, що персонал «Нового регіону» ще навесні накивав п’ятами. Правда, перед цим він успішно «прикупив» ще й міські пакети акцій «Київводоканалу» і «Київгазу» (благо, їхні наглядові ради теж очолював пан Чуб). Але це інша історія та інші покупці.

Приблизно в той самий час у депутата від фракції Леоніда Черновецького, Петра Іванова, дуже вчасно вкрали автомобіль із документами про приватизацію. Очевидно, «чисто випадково» у ньому опинився і єдиний акт про продаж «Київміськбуду». Сама мерія про таку дрібницю, як пропажа документів такого рівня, нікого не інформувала.

Щоправда, коли стався несподіваний липневий витік інформації, пану Чубу довелося терміново занедужати і відмовитися від місць у наглядових радах купи підприємств, де він благополучно «злив» майно міста. Тоді ж терміново помінявся реєстратор. Проте загубитися, як документи про приватизацію з КМДА, його реєстр не встиг...

У серпні холдинг пристойно трясло, але відсутність очікуваних різких рухів влади все-таки надихала «добросовісних набувачів» на подальший бій. Заразом прояснилася і позиція керівництва холдингу: воно вирішило стояти з новими набувачами до кінця. Причому, якщо від терміново призначеного наприкінці минулого року віце-президентом Петра Мазотова (вихідця з «Правекса») нічого іншого й не чекали, то позиція обережного президента «Київміськбуду» Василя Можара, який раніше лавірував, усе-таки стала сюрпризом.

Спочатку 1 вересня холдинг у своєму прес-релізі радісно привітав нових, «портфельних», інвесторів — нікому не відомі компашки Atima Ltd, Investion Ltd, Akvista Ltd. Далі — більше. 16 вересня Господарський суд міста Києва, за фактом, підтримав «нових власників».

Прокуратура вимагала зобов’язати «Термінал-Реєстр» і «Адрем» (обидва близькі до сім’ї Черновецького) внести запис про перехід у власність Київської міської ради 80% акцій. Як забезпечення позову їм пропонувалося, у тому числі, заборонити «видавати реєстр будь-яким фізичним особам і юридичним особам».

Мудрий і дуже справедливий суд обмежився тільки забороною на подальший перепродаж акцій. Наступне засідання в справі відбудеться... аж 12 жовтня, тобто після «шапкового» розбору: 7 жовтня нові власники хочуть провести збори акціонерів. У чому суддя їм і не відмовила...

Цікаво, але якби справа відбувалася в тих самих Штатах, то особи, які брали в ній участь, практично автоматом одержали б по десять років в’язниці та мільйону доларів штрафу за кожним епізодом (а їх мінімум чотири). От і не крадуть там акцій держчиновники, а наші олігархи гроші люблять зберігати саме там...

Натхненні успіхом набувачі стали діяти. ХК «Київміськбуд» повідомила, що «від компанії-реєстратора ТОВ «Адрем» в офіційному порядку отримано інформацію про те, що станом на 19.08.2010 р. Київська міська рада не входить до числа акціонерів холдингу.

Новими власниками відповідного пакета акцій на даний час є іноземні інвестиційні компанії: Atima Ltd, Investion Ltd, Akvista Ltd та інші».

У перекладі більш популярною мовою — «Генеральна прокуратура України чи той самий Олександр Попов із товаришами можуть іти лісом. Холдинг тепер наш...»

Словосполучення «та інші» заодно побічно підтвердило слова В.Можара, що нині у холдингу немає компаній із частками понад 10%. Отже, мила зграйка «компашок-набувачок» складається не менш як із дев’яти рил.

Пресі ненав’язливо порекомендували «відповідально підходити до висвітлення корпоративних подій АТ ХК «Київміськбуд» і не нагнітати соціальної напруги, для якої немає жодних підстав». Справді, незначна різниця в ціні продажу в 3,58 млрд. грн. — ну хіба це привід для нормальних пацанів?

На 5 жовтня пан Попов від імені КМДА (Черновецького тоді відставили через непотрібність) призначив позачергові збори акціонерів ХК «Київміськбуд». Зграйка товаришів, які стоять за «іноземними елтедешками», свої збори призначила на два дні пізніше. Причому нині вони збираються вже не тільки перепризначити керівництво та наглядову раду, а й поміняти сам статут холдингу.

Раніше вже писали, що перспективи зборів «залежать від ступеня деморалізації «молодої команди». Хлопці все-таки очухалися. «Київміськбуд» — настільки ласий шматок, що жадібність перемогла обережність...

Ну й надія, що «тушки» з фракції пана Черновецького будуть потрібні для політичних цілей «регіоналів», дасть підстави поторгуватися.

Тепер потрібно перевірити, наскільки серйозним був пан Попов, коли заявляв, що «ми налаштовані захищати інтереси киян, я не виключаю будь-які дії з нашого боку в рамках закону, які захистять інтереси суспільства».

Методів для цього — навалом. Якщо раптом не вистачить думок у «київрадівських» юристів, та сама СБУ з задоволенням допоможе. Там нині фінансовим радником працює «найбільший фахівець по «Київміськбуду» Вадим Гриб із ТЕКТ.

Цікаво, що поки розбиралися з приводу акцій, у самого КМБ ледь не забрали... центральний офіс — будівлю на Суворова, 4/6. Утім, це вже інша історія, вона вже майже в минулому.

Закінчилося все благополучно: холдингу підтвердили права на офіс і навіть виплатили компенсацію — аж 3 грн. 40 коп. Може, із його звичками до дисконтування більше й не треба?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі