Олексій Гончаренко: «Одеса потребує інновацій»

Поділитися
Столиця Причорномор’я сьогодні шукає шляхи вирішення найскладніших міських проблем: занедбаного стану ЖКГ, погіршення екології курортного міста, низької якості робочих місць, високих тарифів...

Столиця Причорномор’я сьогодні шукає шляхи вирішення найскладніших міських проблем: занедбаного стану ЖКГ, погіршення екології курортного міста, низької якості робочих місць, високих тарифів. Усі ці проблеми, на думку Олексія Гончаренка, депутата Одеської міської ради, лідера громадського об’єднання «Якість життя», нагромаджувалися десятиліттями, і тепер із допомогою віджилих радянських підходів вирішити їх уже не вдасться. Потрібні нові, інноваційні підходи.

— Олексію, в Україні багато говорять про реформу ЖКГ. Ви довго вивчали досвід європейських країн у цій сфері і говорите про інновації. Що потрібно зробити, щоб упорядкувати інфраструктуру Одеси?

— Потрібен інший підхід. Наприклад, міський бюджет щорічно платить за опалення міських установ 100 млн. грн. (до підвищення ціни на газ на 50%), а може платити вдвічі менше завдяки реалізації комплексу заходів із енергозбереження. Один із заходів — використання дешевої «нічної» електроенергії. А гроші на реалізацію проекту треба залучати не в комерційних банках під шалені відсотки, а в спеціальних фінансових структурах, наприклад ЄБРР, під низькі 6—7 відсотків. Таку позику міський бюджет витримав би безболісно. Відтак не було б різкого зростання тарифів для одеситів, зате провели б модернізацію, без якої надати якісні комунальні послуги населенню неможливо. Таких прикладів сотні. У ЖКГ необхідно забезпечити облік та контроль — окремі рахунки на кожен будинок, підписання актів виконаних робіт у мешканців тощо. Насправді інноваційні підходи потрібні практично в кожній галузі міського господарства.

— Але ж багатьох питань місцева влада Одеси не може вирішити самостійно, без участі губернатора, Верховної Ради, президента?

— Безумовно. Проте не можна постійно бути в ролі прохача і вирішувати міські проблеми, випрошуючи гроші у Києва або залізаючи в багатомільйонні борги. Кажу абсолютно відповідально — міський бюджет Одеси повинен бути набагато більшим.

— Як це зробити, якщо тільки в 2010 році доходи, порівняно з 2009-м, зменшилися на третину?

— Жодних нових шляхів я вам не відкрию: необхідні зменшення неефективних витрат і нарощування дохідної частини бюджету. По-перше, пріоритет одеського виробника. Я на місці міської влади провів би першу робочу нараду з бізнесменами й виробниками і сказав би: «Одесі потрібні кабель, каструлі, м’ясо, обладнання для ліфтів... І ми все це готові у вас закуповувати за конкурентною ціною. Місто — ваш клієнт №1». І тільки те, що не виробляється в місті, купувалося б із-зовні. Це дозволить гроші Одеси спрямувати на одеські ж підприємства, а отже й податки надходитимуть в одеський бюджет.

По-друге, ефективний менеджмент у всіх галузях. У рамках Асоціації регіональних лідерів я багато їздив Україною і знаю: у регіонах реалізовано чимало ефективних проектів. Наприклад, у Херсоні Андрій Путилов запропонував багато корисних ідей щодо залучення інвестицій, в Івано-Франківську — Юрій Соловей з організації роботи в охороні здоров’я та соціальній сфері, є досвід Андрія Бєлогрищенка з розвитку інновацій у промисловості Харкова, Володимира Бондаря — у розвитку прикордонного Луцька. При цьому слід враховувати пріоритети Одеси: транспорт і туризм. До портів Великої Одеси (Одеса, Іллічівськ і Південний), великого залізничного вузла, найкращої траси України Одеса — Київ ми додамо сучасний аеропорт і замкнемо цикл. З’являться робочі місця, надійдуть гроші до міського бюджету. У туризмі зосередитися слід не на пляжі, а на діловому та медичному туризмі. Тоді місто стане комфортнішим і для самих одеситів.

— Сьогодні в Одесі на політичному рівні повторюється протистояння 16-річної давності — Гурвіц проти Костусєва. Яка ваша позиція?

— З 1994 року змінилося все, від технологій до карти світу. А Одесу намагаються повернути в минуле. Це ненормально, не можна цього допустити. Ми пропонуємо місту альтернативу — і соцопитування свідчать, що одесити оберуть її. Місту потрібні нові обличчя і нове дихання.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі