Останній профспілковий дерибан?

Поділитися
Верхівка Федерації профспілок України (ФПУ) продовжує роздавати дорогоцінну курортну нерухомість...

Верхівка Федерації профспілок України (ФПУ) продовжує роздавати дорогоцінну курортну нерухомість. Цікаво, чи зумовить це зміну дискредитованого керівництва в найближчому майбутньому? Або відразу до ліквідації всієї системи профспілкового оздоровлення трудящих?

Багатьом запам’яталися недавні «циркові» політичні кроки голови ФПУ Василя Хари. Він спочатку пообіцяв («Регіонали пошиють МВФ у дурні?», 10.08.2010 р. об 11:23, «Главком»), що уряд обкрутить навколо пальця Міжнародний валютний фонд із виконанням умов позики, яка, за словами самого ж пана Хари, «необхідна для виходу з економічної кризи». А потім послав групку своїх активістів пікетувати цей самий фонд (не уряд!) за «нічим не обгрунтоване підвищення ціни на газ для 12 мільйонів сімей». («Профспілки протестують проти політики МВФ», 17.08.2010 о 12:20, «ЛІГАБізнесІнформ».) Але ці яскраві виступи — далеко не найважливіше, що відбулося в очолюваній Харою федерації під час «нудного» відпускного періоду.

Унікальний санаторій — за ціною ларка?

16 червня 2010 року правління ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» (оператора більшості санаторіїв ФПУ) ухвалило три рішення (№П3-37р. — П3-39р.), які дуже потішать фахівців з питань нерухомості. Вся курортна інфраструктура санаторію «Ясная поляна» (десять об’єктів), розташованого в селищі Гаспра на ПБК, згідно з цими рішеннями, передається в оренду на три роки трьом комерційним структурам. Треба сказати, що ці фірмачі (ПП «Фірма Хелп», ТОВ «Ліга-Інфо» і ТОВ «Трансекспо плас») примудрилися укласти просто супервигідні для себе угоди з українськими профспілками.

Судіть самі: річна оренда, наприклад, двох спальних корпусів, адмінкорпусу та ізолятора (загальною площею 1401 кв. м) обійдеться для «Ліга-Інфо» в суму від 304 тис. до 422 тис. грн. — виходячи з оцінної «вартості» цієї нерухомості в 1,69 (!) млн. грн. та орендної ставки від 18 до 25% «вартості». «Фірма Хелп» сплачуватиме 27,9 тис. грн. на рік (тобто 2335 грн. на місяць, або всього по 2,5 дол. за квадрат) за дві допоміжні споруди площею 120 кв. метрів. Втім, чи буде вона платити, незрозуміло. Адже на момент рішення профспілкового керівництва про оренду, це підприємство з Донецька, згідно з даними держустанови «Агентство з питань банкрутства», уже перебувало під процедурою банкрутства.

Такі-от суми орендної плати вийшли після експертної оцінки фірмою «Амата» орендованих об’єктів. І так рекордно скромно оцінили експерти «Ясную поляну» — унікальний санаторій матері і дитини з 12 лікувальними відділеннями та десятками пам’яток архітектури, побудований у мальовничому парку площею 18 га, неподалік гори Ай-Петрі. Як профспілковий санаторій для трудящих він існує 80 років. А до цього був парковою садибою, яку відвідували практично всі класики російської літератури початку ХХ століття.

«Адміністративний корпус» же, переданий ТОВ «Ліга-Інфо» — це замок князя Голіцина, побудований у 1834—1840 рр. у неоготичному стилі. Допоміжні споруди для «Фірми Хелп» (це туалет і душова) — не істотні. Але земля під ними — безцінна, оскільки вони розташовані на окремому закритому пляжі санаторію. Нагадаємо, що безплатних пляжів у Великій Ялті вже практично не залишилося. Від спальних корпусів на пляж можна потрапити за п’ять хвилин по канатній дорозі, переданій в оренду ТОВ «Трансекспо плас» усього за 369 тис. грн. на рік (разом із пральнею санаторію).

Ще навесні номер «стандарт» у «Ясной поляне» можна було зняти за 275—330 грн. на добу. Арифметика дає нам сезонний дохід у 36 тис. грн. з одного номера (не «люкса») і уявлення про реальну ціну корпусів санаторію. Хоча частина сімейних путівок закуповувалася через ФПУ для розподілу серед профкомів усієї країни. Що викликає запитання про те, наскільки необхідно для федерації було передавати в оренду весь свій найкращий санаторій.

Було профспілкове — стане наше

Втім, опитані нами ріелтори припускають, що таємничі орендарі не підтримуватимуть санаторний бізнес для мас у його нинішньому вигляді, а переобладнають колишні лікувальні об’єкти в елітний готель біля моря. Більше того, фахівці побоюються, що орендарі використають факт переобладання як «безповоротне капітальне вкладення» і відсудять отримані об’єкти в «Укрпрофоздоровниці» без будь-якої орендної плати.

У такому сумному кінці можна бути упевненими, коли згадати, що раніше сталося з іще кількома корпусами санаторію «Ясная поляна» і хто зараз керує використанням санаторіїв ФПУ.

Початок «взаємовигідної» передачі санаторію приватним структурам було покладено ще 2003 року, коли корпуси №№ 3, 4 і 6 підпали під договір про спільну діяльність між «Укрпрофоздоровницею» і фірмою «КОВіК». Як і в тисячах подібних угод із держвласністю, результатом «спільної діяльності» стало судове відчуження корпусів на користь «КОВіК». При цьому інвестор вклав у ремонт корпусів усього 1,9 млн. грн. з 4,8 млн., передбачених договором. З трьох забраних у профспілок корпусів створили окреме ЗАТ «Ясная поляна», яке зараз пропонує путівки за зовсім іншою ціною, ніж у профспілковій частині єдиного колись комплексу.

Ми згадали цей старий скандал тому, що до ТОВ «КОВіК» і ЗАТ «Ясная поляна» причетний нинішній перший заступник голови правління ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» Олег Кленін. Саме ця людина, за руку приведена з Донецька Василем Харою, була на момент призначення в «Укрпрофоздоровницю» засновником «відкушеного» ЗАТ «Ясная поляна» (згідно з даними державної «Системи розкриття інформації про фондовий ринок»).

Згідно з тією ж «Системою розкриття...» нинішнім в.о. керівника ЗАТ «Ясная поляна» є Ігор Кутецький. Причому, за даними ЗМІ (Набожняк А. «Тендеры обрастают посредниками», «Деловая столица» від 29.04.2010 р.), пан Кутецький ще й дуже «цікавий» фахівець з питань оцінювання пропозицій під час тендерних закупівель.

А керівник «Укрпрофоздоровниці» Едуард Колесник із перервами займає свою посаду з 2003 року, несучи таким чином формальну відповідальність за десятки скандалів навколо відчуження профспілкових санаторіїв ще за попереднього керівництва федерації. Втім, цей 70-річний лікар-курортолог, за даними нашого джерела, дуже швидко «втомлюється» від майнових питань. Особливо коли до нього одночасно «апелюють» уже згаданий заступник О.Кленін і сам В.Хара.

Профспілкові маневри

Навколо махінацій із власністю профспілок регулярно виникають судові процеси, виступи політиків і скандальні викриття в Інтернеті. Наприклад, уся правда про «інвестування» в «Ясную поляну» фірмою «КОВіК» іще торік була викладена в Інтернет (www.zahvat.net/novosti). Все це не може не викликати обурення в старих функціонерів Федерації профспілок. Майнові питання неодноразово призводили до скандалів на засіданнях президії ФПУ. Гучний «дзвіночок» для голови продзвенів восени минулого року — обурені розбазарюванням санаторіїв регіональні профбоси практично не підтримали ініційованої В.Харою акції «Бідності — ні».

Попри все це, пан Кленін продовжує керувати використанням профнерухомості, як і його «зіц-голова» Е.Колесник. І, як показано вище, реалізує нові «орендні» проекти. Захищаючи від зміщення своїх менеджерів, Хара поділяє з ними відповідальність не лише за майнові рішення 2008—2010 рр., а й за всю майже 10-річну історію зміни власника десятків профспілкових об’єктів. За даними нашого джерела у федерації, Хара використовує для збереження скандальних менеджерів юридичні фокуси зі статутом ФПУ. До речі, аналогічні маніпуляції застосовували і для призначення на пост самого голови. Згідно з експертним висновком Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, перебування нардепа Хари біля керма профспілок порушило як мінімум дві норми законодавства.

Але хто ж захищає від профспілкових активістів і керівництва Партії регіонів самого Хару? Швидше за все, відповідь на це запитання дає відкрита інформація про ПП «Фірма Хелп» — щасливого нового орендаря пляжу «Ясной поляны».

Це ПП пов’язане з народним депутатом Ігорем Шкірею (фракція «Регіони України») і брало участь у багаторічному скандалі навколо санаторію «Марат» (сусіда «Ясной поляны»). Брало участь настільки явно, що ця фірма відкрито називалася і самим паном Шкірею, і його адвокатами. Наприклад, в інтерв’ю Майї Сеніній у «Газеті по-українськи» (№439 від 30.08.2007 р. «За кримський курорт судяться кілька власників») і в журналі «Власть денег». (№229 за червень 2009 р., «Железобетонный непоседа», автор Сергій Сироватка). Депутат Шкіря вважає «Марат» своєю легітимно купленою власністю. Хоча суди по «Марату» тривають досі. Щоб зняти останні сумніви, ми переконалися, що ПП «Фірма Хелп» зареєстрована в Донецьку за адресою пр-т Полеглих Комунарів, 7. Там само, де і управляюча фірма холдингу Шкірі та десяток солідних підприємств цього холдингу.

Можливо, наростаючий гнів навколо кипучої діяльності Олега Кленіна змусив Василя Хару «підсилити» його, запросивши Ігоря Шкірю на посаду «радника голови ФПУ з інформаційних питань та санаторно-курортної сфери». Запрошення, як бачимо, вийшло переконливе: із перерозподілом профмайна на користь відповідної фірми. Та тільки чи допоможе пану Харі такий скандальний хід?

Замість прогнозу

Враховуючи літні новини про «Ясную поляну», можна припустити, що Хара входить у термінальну фазу скандалів. До речі, депутати Верховної Ради Криму, здається, вирішили не чекати кінця цих скандалів. За даними нашого джерела, в автономії готується проект рішення, за яким у ФПУ заберуть землю під санаторіями в комунальну власність Криму, щоб у профбосів не було спокуси розпоряджатися землею під виглядом «оренди» та «реконструкції» санаторних об’єктів.

Досвід уже є: 16.11.2006 р. Закарпатська облрада ухвалила рішення №141 про те, що 15 санаторіїв у цій області, побудованих на радянські профспілкові внески, повинні повністю належати місцевій громаді. Спроби Кленіна поновити контроль «Укрпрофоздоровниці» над цими об’єктами досі пробуксовують.

І мер Євпаторії регіонал Андрій Даниленко почав свій хрестовий похід проти ФПУ та «Укрпрофоздоровниці». Він ледь не заприсягся («У Євпаторії влада забирає пляж у санаторію «Победа», «Контекст-Крым», 25 липня 2010 р., 13.30) не тільки забрати в міську власність пляж профспілкового санаторію «Победа», а й притягти до кримінальної відповідальності керівників «Укрпрофоздоровниці» за спроби відчуження землі під забудову.

Чи не початок це кінця всієї федерації з її велетенським майновим комплексом та мільйонами членів профспілок? Невже разом із цим завалиться все ще жива, вибудовувана десятиріччями система розподілу путівок між простими членами ФПУ? І ще. Напевно не всі профспілкові санаторії мають бути переобладнані у п’ятизіркові готелі з відповідними цінами на послуги. У пересічних членів профспілок повинна залишитися можливість відпочити й оздоровитися за прийнятну ціну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі