Савченко: Україні треба терміново переходити на міжнародні стандарти фінансової звітності

Поділитися
Україні потрібно повністю відмовитися від українських стандартів бухгалтерського обліку і в 2012 р...

Україні потрібно повністю відмовитися від українських стандартів бухгалтерського обліку і в 2012 році перейти на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), без яких не можливо мати уявлення про прибуток підприємства і його капітал, заявив екс-заступник міністра фінансів, доктор економічних наук Олександр Савченко у статті для «Дзеркала тижня».

«МСФЗ — це свіже повітря для бізнесу та інвестицій, тому слід негайно почати підготовку до їх впровадження у 2012 році», — наголосив він.

Савченко, зокрема, зазначив, що якщо розрахувати податок на прибуток за міжнародними стандартами, то він в Україні буде значно більшим, ніж 25%, за оцінками багатьох експертів, він становитиме біля 35%. Тому перш ніж зменшувати або збільшувати податки, їх потрібно навчитися правильно рахувати, підкреслив він.

За його словами, зокрема, в банківській системі бухгалтерський облік на 99% відповідає міжнародним стандартам, проте формування резервів і досі рахується за «доморощеними стандартами», що веде до неадекватної оцінки прибутків і капіталу банків. Як приклад Савченко навів ситуацію з банком, який мав капітал у понад 100 млн гривень і постійний прибуток, але після аудиту за міжнародними стандартами виявилося, що капітал банку є від’ємним. Невдовзі цей банк збанкротував.

«Саме це стало головним чинником різкого збільшення збитків та банкрутства банків під час кризи в Україні», — зазначив він.

На думку Савченка, спрощення у веденні обліку для малих і середніх підприємств також має відбуватися відповідно до законодавства Євросоюзу. При цьому він переконаний, що самостійний податковий облік слід не наближувати до бухгалтерського, а взагалі його ліквідувати.

«У країні має бути один облік — за міжнародними стандартами, а податкові розрахунки мають базуватися виключно на бухгалтерському обліку та звітності, за достовірність яких слід ввести таку само відповідальність, як за податкові декларації», — підкреслив експерт.

Докладніше читайте у статті Олександра Савченка «Макроекономічна політика — слабка ланка реформ» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі