Засновник польської «Солідарності» — українка з Волині

Поділитися
Дзвін скликає до церкви, але сам ніколи не слухає проповіді. Бенджамін Франклін 10 квітня 2010 року ст...

Дзвін скликає до церкви, але сам ніколи не слухає проповіді.

Бенджамін Франклін

10 квітня 2010 року сталася друга Катинська трагедія в історії Польщі — в авіакатастрофі під Смоленськом загинули президент Польщі Лех Качиньський, його дружина Марія Качинська, представники найвищої державної влади, військові урядовці, а також інші члени польської делегації та екіпаж літака.

У складі делегації перебувала фактичний засновник відомої профспілкової організації «Солідарність», знана на всю Польщу Ганна Валентинович. Мало кому відомо, що пані Ганна — українка, уродженка Волині. Тому буде доречно згадати біографію нашої землячки і вшанувати її світлу пам’ять.

За деякими даними, родовід Ганни Валентинович сягає своїм корінням знаменитого козацького ватажка Северина Наливайка. Дух Наливайка сповна міг проявити себе у діяннях Ганни Валентинович (у дівоцтві — Ганни Любчик), яка є двоюрідною сестрою одного з авторів цієї публікації — Миколи Пашковця. Так само, як її можливий далекий предок — Северин Наливайко, свого часу потряс самі основи Речі Посполитої і мало не перевернув її устої, його можливий далекий нащадок — Ганна Валентинович — по суті перевернула державницькі устої сучасної Польщі.

Ганна Любчик народилася 13 серпня 1929 року в селі Сінне (нині Садове), тепер — Гощанського району Рівненської області, що неподалік села Коростятин (нині Малинівка), в якому народився батько основоположника космонавтики Костянтина Ціолковського, чий родовід також виводять від Северина Наливайка.

Сім’я Любчиків була багатодітною і дуже бідувала. Тому дванадцятирічну Ганну батьки віддали служницею у дім польського пана Мунтика Телесніцького, який служив на Бабинському цукровому заводі. Працювала Ганна тяжко і без платні, за самі харчі.

У 1943 році, перед приходом радянських військ на Волинь, сім’я Телесніцьких виїхала до Польщі, прихопивши, не питаючи дозволу в її батьків, і тринадцятирічну Ганну.

Довгі роки розшукував доньку її батько Назар Любчик, куди тільки не слав запити, але все даремно, бо не знав, куди саме виїхала сім’я Телесніцьких. Так і померли батьки Ганни, не дізнавшись, чи вона жива. Сама Ганна довго не наважувалася давати вісточку рідним, боячись, що каральні органи можуть вислати їх до Сибіру через її перебування за кордоном, а пізніше — за її діяльність у «Солідарності». І тільки за незалежної України, і то не одразу, вона зважилася на цей крок. Це сталося за сприяння Єфрема Гасая — краєзнавця-пошуківця з міста Тернополя (велика йому шана й подяка за те, що повернув Ганну до рідні). Хоча, як потім з’ясувалося, відповідні органи в Польщі та СРСР добре знали, звідки родом Ганна Валентинович, і пильно відстежували, чи не встановлює вона якихось зв’язків із ріднею в Україні.

Ганна Валентинович закликає робітників корабельні продовжувати страйк і вимагати права на створення незалежних профспілок Фото: В.Гурка
Сім’я Телесніцьких поселилася неподалік міста Гданськ і завела господарку, а невелика на зріст дівчина продовжувала працювати служницею лише за харчі та одяг. Метушилася по господарству, доїла корів, догоджала в хаті старим і молодим. Не витримала таких умов і двадцятирічною у 1949 році пішла в самостійне життя. Працювала Ганна на підприємствах Гданська, а в 1950 році влаштувалася кранівницею на Гданську корабельню. Вийшла заміж — змінила прізвище на Валентинович. Незабаром стала профспілковим діячем на Гданській корабельні, а згодом долучилася до опозиційної діяльності.

У 50-х роках її викликали в Службу безпеки, запитували про минуле і родовід, але вона засвідчила, що є сирота, родом з Рівного, української національності не назвала. Тому в паспорті написали: полька, місце народження — Рівне, хоча Ганна пам’ятала назву села Сінне на Рівненщині.

Опозиційна діяльність Ганни Валентинович розпочалася після смерті чоловіка на 39-му році його життя. Як казала сама Ганна: «В жовтні помер мій чоловік, а сина Януша покликали до армії. Десятого були похорони, а двадцять п’ятого син поїхав, — залишилася я сама. Чого ж мені було боятися, коли я сама залишилася?»

Ганна брала участь у страйках 1970 року, що привело її до лав організації із захисту прав робітників — «вільних профспілок» (WZZ — Wolne Zwiazki Zawodowу), які були альтернативою офіційним польським профспілкам.

Влітку 1980 року адміністрація корабельні обрушила на Ганну Валентинович низку репресивних заходів. Її викликали «на килим», затримували у приміщенні заводської охорони, а потім оголошували догани за спізнення на роботу. Це переслідування мало стати попередженням, щоб ніхто навіть не думав наважуватися на щось подібне.

8 серпня 1980 року — після тридцяти років сумлінної праці на виробництві і за п’ять місяців до пенсії — Ганну Валентинович звільнили з корабельні за опозиційну діяльність. Офіційно ж дирекція корабельні звинуватила її в тому, що нібито з її участю була здійснена спроба викрадення воску для приготування з нього поминальних свічок. Поминали демонстрантів, які загинули на гданських вулицях за десять років до того.

Це рішення адміністрації стало причиною страйку робітників корабельні. На захист Ганни Валентинович піднялася профспілка, у відозві якої зазначалося, що керівництво звільнило Ганну, бо вона захищала робітників і могла їх зорганізувати до рішучих дій. Це — постійна тенденція влади: ізолювати тих, хто може стати лідером опозиції. Робітники Гданської корабельні почали готувати транспаранти, і вже на першому з них містилася вимога відновити Ганну Валентинович на роботі. Через кілька днів дирекція корабельні погодилася з економічними вимогами робітників. Лех Валенса заявив про готовність підписати угоду про припинення страйку.

Але неждано проти цього виступила сама Ганна, заявивши, що основна вимога учасників страйку — право на створення незалежних профспілок, тому страйк потрібно продовжувати. Ганна стала біля воріт корабельні і власноручно втримувала робітників, які виходили з підприємства.

Відтоді Ганна Валентинович стала одним із авторитетних лідерів майбутньої «Солідарності». Як член Гданського міжзаводського страйкового комітету вона брала участь у підписанні знаменитого «21 пункту» угод з урядом Польщі про створення незалежних профспілок. Саме за це Ганну Валентинович називали «Матір’ю Солідарності», що зробило її неофіційним духовним лідером Гданського страйку. Її тричі заарештовували, а під час арештів перевіряли родину в Україні.

Валентинович активно діяла у профспілці на початку створення «Солідарності», але, як зазначила сама, добровільно поступилася першою роллю у керівництві профспілки на користь Валенси, мотивуючи це тим, що на переговорах держадміністрація зможе краще порозумітися з чоловіком, ніж із жінкою. Ганна Валентинович завжди була вірним соратником Леха Валенси, але в останній період їхньої опозиційної діяльності між ними виникли певні ідеологічні розбіжності. Політику Валенси після 1980 року Валентинович вважала примиренською, а круглий стіл, у якому взяли участь представники «Солідарності» та комуністичного керівництва Польщі, — зрадою і «змовою з комуністами». Валенса не дослухався і не пройнявся тими ідеалами, які сам гучно сповідував. Після повалення комуністичного режиму в 1989 р. колишня активістка «Солідарності» дедалі частіше виступає з гострою критикою політики правлячих партій, котрі походять із руху «Солідарність».

У 2003 році вона відмовляється від звання почесної громадянки Ґданська, а в 2005-му — від почесної пенсії, яку їй запропонував тодішній прем’єр-міністр Польщі Марек Белка. Вона також не бере участі у святкуванні 25-річного ювілею заснування «Солідарності».

Орден Білого Орла
Їй виповнилося 80 років, вона хворіла і дедалі рідше навідувалася в гості до своєї численної рідні на Рівненщині, яку знову знайшла через 50 років розлуки з рідною землею. По собі залишила сина, внука та внучку. Напередодні загибелі Ганна телефонувала Миколі Пашковцю і чекала його в Гданську, бо казала, що має йому багато чого розповісти. Зустріч планувалася на кінець квітня 2010 року, але доля розпорядилася по-своєму, і ми вже ніколи не дізнаємося, що хотіла розповісти нам Ганна Валентинович. Поховали нашу знамениту землячку і яскраву діячку польської «Солідарності» Ганну Валентинович 21 квітня у родинному склепі у Гданську, поруч із її чоловіком.

Цю статтю написано на основі глави з книжки Миколи Пашковця і Ярослава Пляса «Северин Наливайко та князі Острозькі», що підготовлена до друку і незабаром вийде у видавництві «Стікс».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі