До скількох дорахує Джарти?

Поділитися
Свій перший візит у регіони президент Янукович здійснив до Криму. Базовий із погляду підтримки населення і ще більш комфортний завдяки бліцкригу, вчиненому Василем Джарти, котрий змінив владу в автономії...

Свій перший візит у регіони президент Янукович здійснив до Криму. Базовий із погляду підтримки населення і ще більш комфортний завдяки бліцкригу, вчиненому Василем Джарти, котрий змінив владу в автономії. У четвер Віктору Федоровичу вже ніхто не докучав розбірками в місцевій організації і парламенті. Напередодні депутати ВР Криму переважною більшістю відправили у відставку «за власним бажанням» спікера Анатолія Гриценка і прем’єра Віктора Плакиду, обравши на їхні місця інших регіоналів — кримського Володимира Константинова і макіївського Василя Джарти.

Вимушена самовідставка Анатолія Гриценка була компенсована своєрідно — президент відіслав його на Херсонщину главою обласної держадміністрації. «Коли ми вчора з колегами обговорювали це питання, було сказано, що це — штрафбат. Але я кажу, що це ударна група. Гриценко очолюватиме ударну групу в Херсоні, а Василь Георгійович — у Криму», — пояснив Віктор Янукович. Ганна Герман згодом точніше розставила акценти: «Це ще одне випробування. Йому дали ще складніше завдання. І не для того, щоб він і там завалив роботу».

Цікаво, що ще за годину до цього Анатолій Гриценко запевняв автора, ніби відмовився від усіх запропонованих йому варіантів. Але саме цього дня побачили світ укази, якими президент змінив губернаторів у півтора десятках областей, де знайшлося місце і для відставленого кримського спікера. Але в будь-якому разі — це висилка за Перекоп і втрата можливості не тільки впливати на процеси в Криму, а й брати в них безпосередню участь, включаючи формування партійного списку на майбутні вибори у ВР автономії.

З батьківщиною Анатолія Павловича тепер мають з’єднати якісні дороги, які він побудує в Херсонській області і які на Чонгарі зімкнуться з «гарними, класними» дорогами — їх у Криму прокладе Василь Георгійович. Президент не втомлювався сипати сіль на свіжі рани А.Гриценка. В.Янукович розповів, як оживити Східний Крим — вотчину Гриценка. Він знову заговорив про набридлу всім необхідність збудувати через Керченську протоку міст. Проект цей раз у раз використовувався під час усіх виборчих кампаній, його економічна доцільність ще ніким не була доведена і багатомільярдні інвестиції для якого невідомо хто надасть. «Я думаю, що Росія зараз дуже зацікавлена в будівництві цього моста у зв’язку із проведенням Олімпіади-2014 в Сочі, — поділився думками Віктор Янукович на нараді. — Я думаю, що ми з президентом Медведєвим 17—18 травня під час його офіційного візиту в Україну приймемо спільне рішення щодо будівництва цього моста. Ми його повинні побудувати якомога швидше». Президент України дав доручення міністрам транспорту та Мінпаливенерго вивчити питання про те, які ще комунікації можна прокласти по мосту через Керченську протоку — лінії електропередачі, газопроводи, зв’язок...

Взагалі-то президент був суворим. Вимагав конспектувати його виступ і обіцяв наступного разу вимагати відповіді про виконання поставлених завдань. Його анітрохи не бентежить, що завдання ставляться не президентського рівня, а прем’єрського, а іноді — і міністерського. А деякі — і не в їхній компетенції. Але, схоже, він навіть думки не припускає, що хтось іще не знає: хазяїн у країні тепер один. І Крим, слід розуміти, контролюватиме особисто і з допомогою однієї-єдиної людини — Василя Джарти.

«Ми зобов’язані визнати ті помилки, яких припускалися попередники, — покартав своїх однопартійців Віктор Янукович. — З цього потрібно починати, бо це дуже важливо.

Потрібно набратися сил і бути самокритичними...У нас дуже хороший народ, терплячий, але зловживати його терпінням і довірою не можна, тому я приїхав сказати, що готовий бути поруч із вами у вирішенні найскладніших питань Криму».

Розшифровку головних помилок колишнього керівництва журналістам надала Ганна Герман. Це — земельні зловживання. І якщо, за її словами, при проведенні перевірок роботи кримської влади буде знайдено порушення, «треба витягти тих, хто зловживав владою, крав, привласнював землі, показати їх людям і притягти до відповідальності».

Втім, помилки, якщо їх можна так назвати, колишнього керівництва автономії були продиктовані простими людськими слабкостями — жадібністю і відсутністю обмежувачів у її вгамуванні, хоча для збереження вічно хиткої влади щедро роздавалися посади. Апофеозом стало призначення на пост міністра культового для Криму Міністерства курортів і туризму депутата-вітренківця, колишнього директора скандальної «Озерки» і, як потім з’ясувалося, власника фальшивого диплома про вищу освіту Андрія Сумцова. І навіть порушення кримінальної справи проти лжемагістра права в розпал виборчої кампанії не примусило спікера і прем’єра до його відставки — на кону був кожен голос у сесійному залі.

Однак перші кроки нового керівництва автономії стали ритуальним продовженням сумної практики, від якої так жорстко президент вимагав відмовитися. Кожній свашці дали по ковбасці, причому кількість ротів зросла до загрозливих розмірів. Довелося спішно змінювати структуру уряду. Тепер у ньому один перший віце-прем’єр і вісім (!) простих. Міністерство транспорту, зв’язку і промполітики розрізали на три нові. Як при цьому кримські регіонали боротимуться з бідністю (а це першочергове завдання у виконанні програми «Україна для людей) — невідомо.

Хіба що боротьба з корупцією, про яку теж останнім часом багато говорить нинішній президент, допоможе. Для цього в парламенті автономії створили нову постійну комісію — з протидії корупції, яку очолила соратниця екс-міністра курортів. Ще одну парламентську комісію запровадили, щоб дотримати квоти кримськотатарських депутатів, — з розвитку села. Таким чином, клаптикова ковдра кримської влади дала змогу зберегти присутність у ній усіх, за винятком БЮТ, представлених у парламенті фракцій, груп і навіть окремих персон. Представництво в керівництві ВР та уряді розподілилося таким чином: комуністи — сім посад, Блок Куніцина — шість, партія «Союз» — чотири посади, фракція «Рух-Курултай» — п’ять, партія «Русский блок» — три (при цьому першим віце-спікером знову став Сергій Цеков), фракція «За Януковича!» — 14 посад, але при цьому ще три обійняли колишні перебіжчики з інших фракцій. З колишньої команди Гриценка—Мельника свої посади зберегли не менш знаковий Ігор Лукашев (бюджетна комісія ВР), міністр економіки Світлана Верба (спеціаліст непоганий, але рідна сестра все того ж таки одіозного О.Мельника), екс-віце-спікер Григорій Іоффе, котрого називали ідеологом колишнього керівництва, повернув собі мандатну комісію. Відправлений у відставку прем’єр Віктор Плакида спочатку погодився на посаду міністра ПЕК, але в день затвердження уряду передумав.

«Донецьку» команду власне самого Василя Джарти представляють не так багато людей, як того побоювалися «кримські». Його урядова квота становила три віце-прем’єрські посади та одну міністерську. Єдиним першим заступником призначено Павла Бурлакова — народного депутата від Партії регіонів, котрий іде по праву руку Джарти з часів, коли той був мером Макіївки. За відгуками макіївських колег, Бурлаков вважається головним помічником Джарти з широкого кола оргпитань. З колишніх комсомольців, старанний і не позбавлений амбіцій. З 2006 року — народний депутат, очолює підкомітет ВР з питань місцевих бюджетів.

Простим віце-прем’єром став іще один представник Макіївки — Георгій Псарьов, лідер міської організації ПРУ, президент Асоціації підприємств «Східно-Український Альянс», у 2006 році був обраний депутатом Київської облради. Тож Крим — уже третій регіон, де він повинен буде поєднувати свою діяльність. Керівник будівельної компанії — кандидат економічних наук, захистив дисертацію за фахом світове господарство та міжнародні економічні відносини.

Третій член команди В.Джарти Катерина Юрченко, яка обійняла посаду віце-прем’єра, має багаторічний досвід роботи на різних посадах у ДПАУ. А новий міністр Ради міністрів Олена Нетецька, екс-народний депутат, у «донецькі» роки Василя Джарти була одним із керівників апарату облдержадміністрації, до цього працювала в мерії Макіївки.

Як Василь Джарти збирається ефективно працювати з такою кількістю заступників і міністрів, йому самому поки що незрозуміло. Журналістам прем’єр вирішив викласти всю таємницю кулуарних домовленостей.

«Кожен вважає, що повинен мати як мінімум одного віце-прем’єра. Найцікавіше, що навіть не кажуть, які функції він має виконувати. Мене це здивувало, — признався В.Джарти. — Може, депутати вважають, що Рада міністрів і Верховна Рада — одне й те саме. І представницька влада теж має бути присутня в уряді. Я їх розчарую. Там буде серйозна кропітка робота». Хто не встигатиме за заданим йому темпом роботи, обіцяє Джарти, буде звільнений: «Я попередив усіх представників політеліти Криму. Перше засідання уряду — у вівторок. Буде поставлено завдання і терміни їх виконання. І повірте до трьох не рахуватиму. Хто не впорається, буде знятий з роботи. І через два тижні буде інша розмова і менше усмішок у моїх так званих заступників».

Представники кримської політеліти, напевно, ще не розповіли Василю Георгійовичу, що звільняти членів Радміну теж треба за згодою парламенту. Але це дрібниці, бо в Джарти — просто броньований тил, який відразу може стати передовою. У боротьбі з корупцією, звісно.

У день робочої поїздки президента було змінено начальників усіх правоохоронних відомств в автономії та Севастополі. Більшість призначень отримали люди з донецьким корінням і стовбурами біографії. Начальником кримського головкому МВС став колишній начальник управління міліції Макіївки Просолов. Прокурором Севастополя призначено В.Вишинського, котрий до того обіймав посаду заступника прокурора Донецької області, прокуратуру АРК очолив С.Молицький, який обіймав посаду керівника одного з управлінь Генпрокуратури, але раніше 15 років прослужив на різних посадах в органах прокуратури Донецької області.

Таким чином, сьогодні, з одного боку, ніхто не може завадити регіоналам у Криму працювати для виконання програми президента, з іншого — немає, по суті, жодної істотної противаги, і владу монополізовано ще більше, ніж будь-коли. Роботу з опозицією В.Джарти допускає. У тому випадку, якщо представники БЮТ підтримають програму В.Януковича.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі