«Купуємо голос»... із задоволенням і не без моралі

Поділитися
Під час цьогорічних президентських виборів адміністративний ресурс Тернопілля (о благо!) не грає в одні ворота, на що грішили попередні перегони...

Під час цьогорічних президентських виборів адміністративний ресурс Тернопілля (о благо!) не грає в одні ворота, на що грішили попередні перегони. Співіснують вертикаль фінансових потоків від бізнесменів, зорієнтованих на Юлію Тимошенко, та місцеві адміністрації, які хочуть знову бачити на найвищій посаді Віктора Ющенка. У різному підпорядкуванні перебувають силові структури СБУ та МВС, яким надто важко угледіти порушення законодавства під час виборчої кампанії. Але сам перебіг боротьби між кандидатами в розрізі області, по вінця залитий безпринципністю, корупцією та іншими недозволеними законом методами, від попередніх змагань відрізняється у гірший бік. І, як на мене, породжує в людей дедалі глибшу невіру в якісні зміни майбутнього обличчя української влади.

Для виборів президента на території області утворено 1173 виборчі дільниці. Багатьом із них, особливо сільським, зимові морози дошкуляють неабияк. Бо майже третина залів для голосування у селах обладнані в клубах, які не опалюються. Тому місцевим радам довелося терміново передислоковувати виборчі дільниці в теплі і пристосовані для волевиявлення приміщення. Вимушене переселення таки залишило неприємні наслідки. На початку цього тижня у Збаразькому і Зборівському виборчих округах (№№ 166 і 167) по 8 — 10 дільниць було переселено в непристосовані приміщення, менші площею, ніж передбачено законодавством. У Теребовлянському (№168) — таких три. У самому обласному центрі (округ №165) через закриття освітніх закладів дві дільниці опинилися «не в своїй тарілці». Швидше за все, тісні зали створять уже знайомі незручності для голосування в піковий час — з 12 по 15 годину. Проблемою, навіть для міста Тернополя, стало забезпечення всіх виборчих дільниць автономним телефонним зв’язком. До багатьох із них підключено паралельні з іншими організаціями телефони.

Заміни членів дільничних комісій, що не припиняються аж до останнього дня перед голосуванням, стали в області звичним явищем. Проте чітко вималювалася особливість президентської виборчої кампанії-2010: більшість кандидатів із невисоким рейтингом не мають повноцінних штабів на місцях і користуються послугами штабів фаворитів виборчих перегонів. Тому не дивно, що спостерігачі від громадських організацій, таких, наприклад, як ГМ «Опора», «Своє», наводять вражаючі дані: під час їхнього опитування з’ясувалося, що майже 40 відсотків членів дільничних комісій у селах Тернопілля не знають, якого кандидата у президенти вони представляють.

Передвиборна агітація нинішніх кандидатів у президенти в області майже щотижня підтверджувала свою колоритність. Громадськість, на жаль, не побачила змагання ідей чи програм. Заклики зробити вибір на користь «найбільш достойного» плавно перейшли в безплатну роздачу товарів та послуг, що забороняється законом «Про вибори Президента України» (ст.64, п.6). Доречно трапився на тернопільських теренах і грип. Торік у листопаді агітатори Віктора Януковича роздавали виборцям марлеві пов’язки, а Олег Тягнибок передав тернопільським лікарням медичне обладнання на суму понад 300 тисяч гривень. Ближче до виборів, у грудні, агітаційні гайки в області міцно закрутили найвищі посадові особи держави. Рекламу з гаслами «ми зробили», «ми досягли», маючи на увазі власну персону, проводив під час двох поїздок на Тернопілля чинний президент Віктор Ющенко. Прем’єр Юлія Тимошенко, відвідавши з робочою поїздкою область, розповідала про брудні технології, запущені її конкурентами. А крім того, глава уряду щедро роздавала жителям краю державні акти на землю. Чого не зробила леді Ю., доробили соратники від її імені. У передноворічні дні народний депутат Василь Деревляний та керівники районних штабів БЮТу дарували лікарням медичне обладнання — 10 апаратів штучної вентиляції легень та 36 сучасних автомобілів швидкої допомоги «Опель». Згадані кандидати при цьому знехтували Законом «Про вибори Президента України», який забороняє посадовим та службовим особам виконавчої влади і місцевого самоврядування брати участь у передвиборній агітації (ст.64, п.2).

Найганебнішим явищем став підкуп виборців грішми. Реципієнти допомоги — як правило, соціально незахищені люди. Зазначену практику в області було апробовано під час торішніх позачергових виборів до Тернопільської облради. З цього приводу на сполох вдарило «ДТ» у числі за 7— 13 квітня. Але правової оцінки факти підкупу виборців не отримали досі. Під час нинішньої президентської виборчої кампанії весь брудний інструментарій отримав зелене світло. Технології «роботи» з людьми вдосконалилися. «Новинка» у ці дні має вигляд мережевого маркетингу. Координатор довготермінових спостерігачів в області від Громадянської мережі «Опора» Ігор Сцібайло її суть розкриває так: «Голос виборця з оплатою послуг агітаторів від Партії регіонів коштує 150 гривень. Тим, хто «продався», платять по 80 гривень. Цими днями в Шумському районі навіть з’явилися повідомлення: «Купуємо голоси по 200 гривень». Але це — виняток. У селах за загітованими сім’ями «закріплюють» певну позначку в бюлетені. А вже член виборчої комісії від Януковича візуально запам’ятовує їх. Плата видається найчастіше у два етапи — аванс та після голосування. У містах триватиме практика оплати сфотографованого мобільним телефоном фрагменту бюлетеня за «потрібного» кандидата».

Спостерігач не взяв на себе відповідальності назвати конкретні населені пункти, в яких «купують» виборців. У обласному штабі Віктора Януковича такі факти заперечують. Декілька сигналів про підкуп виборців надійшло в органи внутрішніх справ. Але, за повідомленням Центру громадських зв’язків УМВС в області, під час перевірок ці факти не підтвердилися. Покупці голосів працюють за принципом тхора: всі знають, що хижак був, але ніхто його не бачив. «Тримай злодія!» — кричать тим часом представники Партії регіонів, заявляючи про підкуп виборців штабами Юлії Тимошенко у південних регіонах країни.

У розпал підготовки статті до квартири автора цих рядків постукали агітатори від БЮТу. Прозвучало вперте прохання — розписатися на підтримку Юлії Тимошенко. Та ще й не самому, а всім повнолітнім членам сім’ї. Грошей за голос ніхто не пропонував. Не виключено, що передвиборна агітація набуває нових штрихів — відпрацьовується схема невизнання результатів виборів через розбіжність між голосами, поданими за конкретного кандидата у процесі виборів, та результатами «письмового» опитування громадської думки.

Як на мене, недорогі й надійні ліки проти зловживань під час виборчої кампанії запропонував незалежний політичний експерт із Тернопілля Ярослав Чорнозуб: «Сподіваюся, що суспільство зреагує на тотальні порушення виборчого законодавства усвідомленим голосуванням. Якщо багато людей прийдуть на дільниці і не підтримають жодного кандидата, то цим визначать переконливу оцінку чинної влади і низьку легітимність новообраного президента, незалежно від його прізвища. Це буде йому застереження, щоб не йшов шляхом свого попередника. Найімовірніше, після цих виборів з’являться нові кандидати, які в недалекому майбутньому змінять модель розвитку держави. Тобто є вихід навіть із нинішньої складної політичної ситуації…»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі