Заступник міністра юстиції: Закон про відчуження земельних ділянок задля суспільних потреб повинен розглянути КС

Поділитися
Конституційність закону про відчуження земельних ділянок для суспільних потреб повинен перевіри...

Конституційність закону про відчуження земельних ділянок для суспільних потреб повинен перевірити Конституційний суд, а до моменту появи юридичного визначення поняття суспільної необхідності закон, який оперує цим поняттям, буде непридатним до застосування, заявила «Дзеркалу тижня» заступник міністра юстиції Валерія Лутковська.

«Гадаю, що з приводу цього закону все таки буде звернення до Конституційного суду, і тоді ми побачимо позицію органу, який може визначити конституційність того, що відбуватиметься із землею у разі суспільної необхідності. Якщо не буде такого звернення — ми отримаємо звернення до Європейського суду з прав людини», — заявила Валерія Лутковська.

При тому вона визнала, що на даний момент чітке визначення поняття суспільної необхідності в законодавстві відсутнє, що значно ускладнює можливість застосування закону, який на нього посилається.

«Я погоджуюся з тим, що визначення суспільної необхідності в законодавстві на сьогодні немає. У зв’язку з цим даний закон буде мертвим до того моменту, доки в законодавстві не з’явиться відповідне роз’яснення. Воно має бути дуже обмеженим і унікальним, щоб не порушувати прав людини», — заявила Валерія Лутковська.

Проте з твердженням про те, що закон у теперішньому вигляді не буде застосовуватися, не згодні правозахисники.

«Цей закон уже працює. І без нього до сьогодні вилучалися будинки для суспільних потреб, хоча їх ніде не визначено, — розповів «ДТ» виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Володимир Яворський.

«В нас є десятки справ, за якими місцеві органи влади вилучали в людей помешкання, передавали їх комерційним підприємствам, після чого там будувалися розважальні центри. Громаді з цього користі не було, але всі суди, включно з Верховним, трактували це як суспільні інтереси», — додав правозахисник.

Разом з тим, Яворський сумнівається, що хтось звернеться до Конституційного суду з приводу конституційності зазначеного закону, оскільки в ньому зацікавлені всі бізнес-структури.

Закон № 3682 «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» набрав чинності 17 листопада після подолання парламентом президентського вето.

Детальніше про це читайте у статті Дмитра Хилюка «Суспільна необхідність» легко позбавить будь-кого його приватної власності» у свіжому номеру «ДТ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі