Юрій Нестеров: «За кримінальними поняттями я вже приречений, і той, хто відправив мене в СІЗО, чудово це знав»

Поділитися
Єдиний член банди міліцейських перевертнів, котрий погодився співпрацювати зі слідством і дав свідчення, був під захистом УБОЗ близько шести років, регулярно з’являвся в суд, не робив спроб утекти...

Резонансною подією став недавній арешт Юрія Нестерова - свідка-звинувачуваного в гучній справі міліцейських перевертнів, котрі викрадали і вбивали людей (про це свого часу докладно розповідало «ДТ»). Це єдиний член банди, котрий погодився співпрацювати зі слідством і дав свідчення, у зв’язку із чим перебував не в СІЗО, а на волі - під охороною УБОЗ за розпорядженням Генеральної прокуратури. Інші обвинувачувані заперечують усе. Нестеров був під захистом УБОЗ близько шести років, регулярно з’являвся в суд і давав свідчення, не робив спроб утекти. Його арешт прямо в залі суду став справжньою несподіванкою. Втім, не для всіх. Наприклад, адвокат одного з обвинувачуваних сказав Нестерову про те, що його сьогодні «закриють». І його справді відразу помістили в клітку, причому радість інших обвинувачуваних у справі неможливо собі навіть уявити.

Таким чином, держава порушила слово, дане вустами правоохоронних органів підсудному, котрий погодився дати свідчення, і передала чіткий сигнал іншим підозрюваним у сотнях інших справ: співпрацювати зі слідством не треба.

Міністр внутрішніх справ заявив про неправильність такого кро­ку судді. У Генеральній проку­ратурі також висловилися проти. Але суддя, використавши як під­-с­таву для зміни запобіжного заходу дивний лист не зовсім зрозумілого походження, свою справу зробив (наскільки відомо, «закрити» Нестерова він хотів давно). Перші особи правоохоронних відомств телефонували судді, аби дізнатися, що відбувається, але він, незалежний, зігнорувавши телефонне право, відтоді зник. Мо­же, вирушив витрачати гроші? А тим часом слухання справи припинено.

Що характерно і показово - формальним приводом змінити Ю.Нестерову запобіжний захід стало... послання з МВС. Це був, як можна зробити висновок зі слів міністра внутрішніх справ, якийсь далеко не першої свіжості документ, що надійшов із надр МВС за підписом заступника комбата «Грифона». Підрозділ «Грифон» жодного дня Нестерова не охороняв, і про це було відомо всім, хто цікавився подробицями справи перевертнів. Факт появи листа гідний розслідування службою внутрішньої безпеки міністерства. Але як у МВС займаються власною безпекою, відомо, зокрема, за тією ж таки справою перевертнів. Тобто ініціатором цього арешту по суті було Міністерство внутрішніх справ, хоч як би засуджував міністр Ю.Луценко зазначені дії судді...

Чи розвалиться справа перевертнів, якщо Нестеров відмовиться від своїх свідчень? Безперечно, якщо він заявить, що всі ці роки давав свідчення під примусом, звів наклеп на всіх, оскільки його сім’ї погрожували, а сам він перебував під постійним контролем. Якщо Нестеров стверджуватиме, що місця, де було закопано трупи, та інші подробиці йому підказали. У такому випадку справа автоматично передається на додаткове розслідування, а підсудні виходять на волю. (До речі, і для першого, і для другого вже й так давно є всі законні підстави.) Це найбільш імовірний варіант.

У даній ситуації тільки в тому разі, якщо Нестеров погодиться прийняти запропоновані йому нові умови, в нього буде шанс вижити. Така пропозиція йому надійшла відразу ж - щойно він увійшов у клітку в залі суду. Сьогодні в Ю.Нестерова, у котрого в Лук’янівському СІЗО та за його межами недоброзичливців із числа колишніх подільників вистачає, на першому плані дуже практичне питання - життя або смерть.

«Дзеркалу тижня» вдалося передати запитання Юрію Нестерову в СІЗО й отримати на них відповіді.

- Що саме обіцяли вам правоохоронні органи від імені держави в обмін на свідчення?

- Насамперед безпеку моїй сім’ї. Крім того, застосування до мене в повному обсязі чинних законів про боротьбу з оргзлочинністю та про захист свідків. Мені гарантували, що до вироку суду я не потраплю у в’язницю. А за вироком суду, відповідно до закону, я можу бути частково або повністю звільнений від кримінальної відповідальності. І я не пішов би на те, щоб звертатися до преси чи давати якісь коментарі, якби мене не загнали в глухий кут.

- У чому ви бачите реальну причину свого арешту?

- Причина одна - натиснути на мене і розвалити справу.

- Чи можливо, що ви відмовитеся від попередніх свідчень?

- Дуже багато людей цього хочуть, що й підтверджує моя присутність тут, в ізоляторі...

- Ви шкодуєте, що співпрацювали зі слідством?

- Чи шкодую я, що казав правду? Сьогодні в мене відчуття, що мене використали і зрадили... Як і казав на очних ставках покійний Ігор Гончаров (на переконання правоохоронців - лідер банди. - Ред.): мине час, тебе використають, а потім ти залишишся один.

- Чи можна гарантувати вашу безпеку в СІЗО?

- Я вже звернувся до генерального прокурора і начальника СІЗО із заявами про те, що перебуваю в критичній ситуації, повідомив про це працівників УБОЗ. Тим більше що один небіжчик звідси вже є. І СІЗО ж тепер - комерційна організація, за гроші тут вирішується будь-яке питання, у тому числі й перехід із камери в камеру.

- Як ви розцінюєте свої шанси залишитися в живих у нинішній ситуації?

- За кримінальними поняттями я вже приречений - за те, що співпрацював із владою. І той, хто мене сюди відправив, чудово це знав.

У зв’язку зі справою перевертнів багатьох дуже дратує той факт, що фігурант у справах про вбивство більш як десяти осіб перебуває, точніше перебував, на волі. З чого, справді, така веремія зчинилася через цей арешт? У нас, мовляв, не Америка, що це за привілеї? Водночас подібні пільги, а також реальна «скидка» при винесенні вироку - не просто нор­мальна світова практика. У статті 14 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» зазначено: «учасник організованого злочинного угруповання може бути частково або повністю звільнений від кримінальної відповідальності і покарання, якщо він у процесі оперативно-розшукової діяльності, попереднього розслідування чи судового розгляду справ сприяє викриттю організованих злочинних угруповань і вчинених ними злочинів, притягненню винних до відповідальності». І, до речі, родичі вбитих бандою, хай як це дивно, у суді спілкуються з Ю.Нестеровим. Він - їхня єдина надія дізнатися правду.

Якщо вдуматися, відкинувши емоції, стає ясно: якщо виходити з інтересів правосуддя, можливість такої «угоди» є логічною і правильною. Боротьба з оргзлочинністю має свою специфіку, і в інтересах правосуддя створити такі умови, щоб члени банди, якщо вже потрапили до рук правоохоронних органів, не мовчали по сім років, як це роблять перевертні, а наввипередки закладали один одного, боячись тільки одного - зробити це пізніше за товариша. Але, наприклад, вирок у справі виконавців убивства Гонгадзе не продемонстрував, що той, хто співпрацює зі слідством, отримує преференції. А арешт Юрія Нестерова, хоч би яким була його реальна причина, зміцнить відповідний контингент у думці, що співпраця зі слідством загрожує неприємностями: «випотрошивши» до останнього, отримавши всі потрібні відомості та «відфільтрувавши» непотрібні свідчення як такі, що не стосуються справи, підозрюваного запросто кинуть у клітку до подільників.

З інтерв’ю, даного «Дзеркалу тижня» (№24, 28.06.2008 р.) підполковником Владиславом Кошмяковим - одним з офіцерів, який керував і брав особисту участь у ліквідації банди перевертнів і протягом чотирьох років особисто забезпечував безпеку головного свідка у справі перевертнів відповідно до постанови Генеральної прокуратури України.

«- У випадку з Нестеровим ви впевнені, що гарантуєте йому все те, що обіцяли, коли переконували піти на співпрацю зі слідством, і передусім його безпеку?

- ...Ю.Нестерову правоохоронна система дала чіткі гарантії, спираючись на закон. А закон передбачає часткове або навіть повне звільнення від кримінальної відповідальності навіть члену злочинної групи, котрий надав особливу допомогу слідству. І це не вітчизняне ноу-хау, таким шляхом уже давно йде світова практика.

Можна сказати, Нестерову пощастило, бо розкриттям цих злочинів займався УБОЗ. А підрозділ ГУБОЗ - один із небагатьох, який може здійснювати весь комплекс оперативно-розшукових заходів із супроводу кримінальних справ з моменту затримання підозрюваного, порушення кримінальної справи до вироку в суді. Що й зазначено в Законі «Про боротьбу з оргзлочинністю», і в системі ГУБОЗ ми навіть маємо підрозділ, котрий займається супроводом особливо важливих кримінальних справ».

Під час того інтерв’ю автор цих рядків поставила підполковникові запитання: що можуть зробити опоненти для того, щоб вироку в справі перевертнів не було? В.Кошмяков тоді, більш як рік тому, сказав: «Усунути фізично. Як мовиться, немає людини - немає проблеми. Тим більше що такі спроби були. Найпростіший спо­сіб, чого підсудні у справі перевертнів і домагаються всіма засобами, - узяти Нестерова під варту не за вироком суду, а в процесі судового слідства і відправити до них у СІЗО. Але я впевнений, що в даний час жоден суддя на це не піде, бо це буде відкритим визнанням того, що за перевертнями стоять або певна політична воля не встановлених замовників, або особиста зацікавленість судді».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі