Європа — Україні: ми вам так хочемо давати кредити, як ви реформуватися…

Поділитися
Молекули політичного стану України вже розігналися до такого ступеня економічної недоцільності, що навряд чи можна знайти атоми, з яких вони складаються...

Молекули політичного стану України вже розігналися до такого ступеня економічної недоцільності, що навряд чи можна знайти атоми, з яких вони складаються. Про тяжіння навіть не кажу. А вже підтвердити теорію про бозон Хіггса — майже зі сфери фантастики. Поки що принаймні стосовно НАК «Нафтогаз України». Якщо не вдаватися в наукові деталі, то бозон Хіггса — це поки що теоретична можливість для того самого «Нафтогазу» вийти з затяжного піке, знайти первинні складові та відродитися. Втім, є й інший вихід — чорна діра. Та цей варіант навіть не розглядатимемо, тому що якщо дійде до нього, то в чорну діру слідом за «Нафтогазом» полетить уся країна.

29 червня 2009 року в Брюсселі Європейська комісія провела спеціальну нараду з участю європейських банкірів, яка, образно кажучи, зводилася до такого: надавати чи ні кредит для закачування газу в українські підземні сховища газу (ПСГ). Зустріч називають «технічною», і її учасники домовилися не коментувати те, що відбувалося в Бельгії. За великим рахунком, вони тримають своє слово. Та це не заважає журналістам «добувати інформацію». Тим паче, коли це стосується соціально значущої інформації, тобто кожного з нас.

Уже 2 липня уряд України розглядав пропозиції Єврокомісії, зроблені європейцями Україні. Знову ж, йдеться, по суті, про перспективи надання нашій країні кредиту для забезпечення резервів природного газу на майбутній осінньо-зимовий сезон.

За словами в.о. міністра фінансів України Ігоря Уманського, після переговорів у Брюсселі «Україна одержала пропозиції в письмовій формі, і зроблені вони не «Нафтогазу», а всій державі». І це чітко зрозуміло з пропозицій Єврокомісії, текст яких має редакція «ДТ».

Червоною ниткою в їхніх пропозиціях проходить ідея взаємозалежності видачі кредиту українській стороні та реформування її ринку газу. Та це не єдина умова європейців.

Якщо коротко, то середньострокові та довгострокові завдання для України по реалізації пропозицій Європейської комісії з реформування нафтогазового та енергетичного секторів економіки нашої країни передбачають здійснення низки заходів, зокрема щодо:

— перегляду рівня тарифів на природний газ та опалення;

— покращення платіжної дисципліни за спожитий природний газ;

— приведення українського законодавства щодо державних закупівель у відповідність до міжнародної практики та директив ЄС;

— посилення соціального захисту в Державному бюджеті України на 2010 рік;

— установлення транскордонних пристроїв вимірювання природного газу, каліброваних відповідно до специфікацій ЄС;

— реструктуризації НАК «Нафтогаз України»;

— посилення незалежності Національної комісії регулювання електроенергетики України;

— відкриття газовидобувної галузі для прямих іноземних інвестицій.

Як ви розумієте, запропоновані умови реформ у нафтогазовому, енергетичному і житлово-комунальному секторах української економіки потребують опрацювання конкретних програм і заходів у відповідних міністерствах і відомст­вах, а також прийняття Верховною Радою України низки законів.

Однак за великим рахунком у цих пропозиціях мало нового для України та «Нафтогазу». Всі ці зав­дання стоять перед країною мінімум із 2005 року, і більшість із них хоч і не так оперативно, як хотілося б європейцям, Україна вирішує.

Взяти хоча б реформування внутрішнього ринку газу. Спеціаль­но створена для цього при Мініс­терст­ві палива та енергетики Ук­раїни комісія в складі представників усіх зацікавлених міністерств і відомств буквально щотижня працює над законопроектом про ринок газу («ДТ» про це вже інформувала своїх читачів; див. інтерв’ю Ф.Алієва в №14 від 21 квітня 2009 року). І європейці про це добре поінформовані, тому що навіть встигли передати на розгляд української сторони великий том своїх пропозицій. Саме зараз над ними триває активна робота.

Та й той самий «Нафтогаз України» перманентно реформується. Однак надто вже повільно.

Та, мабуть, найпринциповішим питанням залишається сума потенційного кредиту. Цифри вказують різні, й різниця між ними дуже істотна.

Спеціальний уповноважений президента України з питань міжнародної енергобезпеки Богдан Соколовський (до речі, він був присутнім на зустрічі в Брюсселі 29 червня) каже, що не бачить нічого незвичайного в тому, що європейці та українська сторона називають різні цифри кредиту, який потрібен для закачування газу в українські ПСГ. На його думку, «кожна цифра має своє обгрунтування». «Нафтогаз України»» попросив 4,2 млрд. дол., європейці готові дати кредит на 1,7—2 млрд. дол. У кожної зі сторін своя логіка.

Європейці, наприклад, вважають, що НАК достатньо закупити ще 4—5 млрд. кубометрів російського газу, і в принципі українська газотранспортна система буде готова спокійно «перезимувати» та забезпечити стабільність поставок газпромівського газу до Європи. При цьому вони виходять із того, що 19,5 млрд. кубометрів газу вже закачані в українські підземки.

Загалом, логічно. Однак... газ вибиратиметься з підземок у най­ближчий осінньо-зимовий сезон. То­му й логіка НАК «Нафтогаз України», яка вважає, що для нормальної роботи в холодний час буде потрібно запас у 27—28 млрд. кубометрів, має право на існування і цілком обгрунтована (див. табл.). Тому «Нафтогаз» і підрахував, що українській газотранспортній системі потрібен запас, який обійдеться аж ніяк не менш як у 4,2 млрд. дол.

Причому слід врахувати, що європейці поки що тільки говорять про можливість надання Україні кредиту. А серйозно розглядатимуть це важливе питання не раніше вересня.

Тим часом саме в третьому кварталі 2009 року, тобто з 1 липня, складається досить приваблива цінова кон’юнктура з вартістю газпромів­ського газу для України. І технологічно, і політично це було б правильне рішення — закупити газ у цей період. Адже його ціна буде на рівні 199 дол. за 1000 кубометрів на російсько-українському кордоні.

У четвертому кварталі ціна, найшвидше, збільшиться доларів на десять. Та це теж ще нічого, коли дивитися на перспективу цін хоча б у першому кварталі 2010 року. Тоді прогноз обіцяє не нижче за 296 дол. за 1000 кубометрів. Отже, якщо і заповнювати сховища, то, мабуть, логічніше було б зараз і до кінця року. Тому що в січні очікуються вже інші ціни.

Звичайно, якщо не переглядатимуть газових контрактів з ВАТ «Газпром». А судячи з висловлювань росіян, їх цілком влаштовує нинішній стан справ. Ну навіщо їм потрібна фінансово стабільна та незалежна НАК «Нафтогаз України»? З кого ж тоді «борги вибивати» і трубу «викроювати»?! І логіка росіян у газових відносинах з Україною теж зрозуміла. Проте неприємна.

Словом, у Брюсселі 29 червня відбулося не тільки розширене технічне засідання Єврокомісії за участі представників євробанків, України та Росії. Пройшли й дво­сторонні зустрічі. Була така окрема зустріч в єврокомісарів і банкірів і з представниками Російської Федерації, зокрема «Газпрому». І про що вони говорили, я достеменно не знаю, версій багато. Росіяни могли запропонувати європейцям, наприклад, підзаробити в сезон особливого попиту на природний газ у ЄС. А тому, як версія: могли порадити європейцям не давати українській стороні кредиту. Мовляв, самі розберемося...

А тим часом, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», Єврокомісія розповсюдила повідомлення, в якому йдеться, що «у світлі невизначеної ситуації з закачуванням газу в Україні Єврокомісія особливо рекомендує державам — членам ЄС краще підготуватися до майбутнього зимового періоду та заповнити свої сховища з усіх можливих ресурсів».

У документі зазначається, що Газова координаційна група (ГКГ) визначила ризики, які можуть виникнути в різних країнах ЄС, і вивчила можливості реалізації надзвичайних заходів, координуючись один з одним. «ГКГ підкреслила потенціал регіонального співробітництва для того, щоб пом’якшити ідентифіковані ризики», — йдеться в повідомленні.

Єврокомісія підкреслює необхід­ність заповнення газових сховищ і пошуку можливості укладення регіональних угод до виникнення будь-яких можливих перебоїв із газом.

«Криза січня 2009 року продемонструвала уразливість ЄС перед перебоями в поставках. Члени ЄС надзвичайно залежать від одного постачальника та одного маршруту поставок», — наголошують в Єврокомісії.

Також на засіданні в Брюсселі представили сценарій спеціальних навчань, під час яких планують відпрацювати заходи для кращого реагування Європейського співтовариства в цілому і на регіональному рівні на перебої в поставках газу в майбутні місяці.

Єврокомісія на засіданні в четвер разом із державами ЄС, регуляторами і представниками газової промисловості перевірила рівень готовності в ЄС до можливих перебоїв у поставках газу в найближчі тижні чи місяці.

Саме так розвиваються події на «газовому фронті». Можна сказати, що без особливих змін...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі