Тернопільські вибори — як тренувальний зал

Поділитися
«Вибори до Тернопільської обласної ради пройшли досить демократично, відкрито і прозоро. Системн...

«Вибори до Тернопільської обласної ради пройшли досить демократично, відкрито і прозоро. Системних порушень під час голосування і підрахунку голосів не було, — заявив журналістам голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь. — Результати цих виборів засвідчили волевиявлення жителів області». Не побачили порушень і присутні в області групи Комітету виборців України. Але, на думку автора цих рядків, результати позачергових виборів до Тернопільської облради, які відбулися 15 березня, у сфері маніпуляцій поставили більше запитань, аніж дали юридичних відповідей.

Успіх Партії регіонів на дочасних виборах серйозно насторожує. Біло-блакитні у західноукраїнській області здобули 10% голосів! Дивує, що такий результат керівники регіонального відділення ПР пояснюють всього лише тривалою роботою зі своїми виборцями і зростанням кількості людей, не задоволених політикою нинішнього уряду на чолі з Юлією Тимошенко. Із уст жителів області не сходить кримінальна інформація — «регіонали купували голоси по 50 грн. за кожен», але ані конкуренти ПР, ані підкуплені виборці не бажають про це офіційно заявляти.

Для новоствореної партії «Єдиний центр», яка ототожнюється насамперед з іменем Віктора Балоги і вперше взяла участь в обласних виборах, здобуток у 14% голосів, або друге місце після правої, націоналістичної, «Свободи» — неймовірно вдалий. А Заліщицький район, що розкинувся понад Дністром, — це, виявляється, не тільки край помідорів та огірків. Клімат тут напрочуд благодатний для… «Єдиного центру». Навіть за невисокої явки виборців (у середньому по району — 59%), йому над Дністром довірили творити великі справи в масштабах області із 26% учасників голосування.

Місцеві люди, з якими вдалося поспілкуватися кореспондентові, найкращі результати цієї молодої партії серед усіх районів відносять на авторитет голови райдержадміністрації Ярослава Навольського, який ішов 9-м номером у списку до облради. Серед списочників «Єдиного центру» були і два його брати — Іван і Микола. Виборці розповідають, що родина Навольських — успішні підприємці, які займаються в районі виробництвом і платять непогану, як для провінції, зарплату своїм працівникам. У скарбницю успіху додала балів цілеспрямована рекламна кампанія з боку ЄЦ.

Гаразд, повіримо у силу авторитетів та агітації. І не хочеться, не маючи доказів, уявляти фальсифікацію результатів на користь «Єдиного центру» через вкидання бюлетенів. Проте сумніви у «прозорості та демократичності» цих виборів не зникають. У деяких селах згаданого району за «Єдиний центр» проголосував більше ніж кожен другий житель, який прийшов на дільницю! Наприклад, у селі Печорній із 267 виборців за ЄЦ віддало голоси 172 (64,4%), у Бедриківцях — 602 із 825 (72,9%), Городку 156 із 311 (50%). І явка виборців тут насторожує неабияк — вона була від 73 до 57%.

Керівник області, який ішов першим номером у виборчому списку партії «Єдиний центр», на знаменитій післявиборній прес-конференції випустив з уваги те, як впливає на результат голосування явка виборців на дільниці. Ось маленька родзинка — у пам’ятну неділю 15 березня на Тернопіллі проходили ще й позачергові вибори міського голови Зборова та чотирьох сільських голів у різних районах… І справжня знахідка подвійної позачерговості — у цих селах кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, істотно відрізняється від загальнообласного показника — трохи більше ніж 50%. Наприклад, у селі Старій Ягільниці Чортківського району на дільницю прийшло понад 76 відсотків виборців, а в Садках Заліщицького р-ну — аж 90! Зрозуміло, за явки виборців у 50% політична сила отримає один результат, а за вдвічі більшої — майже чи точно вдвічі кращий. Можна припустити, що у згаданих селах голосувати приходили і немічні люди, і закордонні заробітчани, які не втратили духовного зв’язку з батьківщиною. Технологія дутої явки — аж ніяк не фантастична.

Дочасні вибори на Тернопіллі — це для виборців шанс певною мірою змінити життя в регіоні, виправити помилки, допущені попередніми керівниками та їхніми партіями. А для певних політичних менеджерів виборчий майданчик у невеликій області став тренувальним залом. Де ж іще краще провести репетицію забезпечення своїм політичним силам бажаної кількості голосів на наступних парламентських і президентських виборах?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі