Експерти критикують діяльність Держдепартаменту інтелектуальної власності

Поділитися
Голова комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Володимир Полохало та фахівці з управлінн...

Голова комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Володимир Полохало та фахівці з управління авторськими правами виступили з різкою критикою діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності у складі Міністерства освіти й науки, який, на їхню думку, не забезпечує належного нагляду на ринку інтелектуальної власності.

«За всі роки існування Державного департаменту інтелектуальної власності у складі МОН ця структура ніколи і ніким не перевірялася. І це не зважаючи на те, що йдеться про величезні кошти», — заявив у коментарі для «Дзеркала тижня» Володимир Полохало.

Депутат наголосив на вкрай слабкому розвитку ринку інтелектуальної власності в Україні, що призводить до втрат у державному бюджеті.

«Прикро, але ми єдина країна в Європі, яка не має цивілізованого ринку інтелектуальної власності. За даними НАНУ, у нас усього три відсотки економіки базується на об’єктах права інтелектуальній власності, — констатував Полохало. — У країнах Євросоюзу — 60–65%. Український держбюджет недоотримав і недоотримує мільярди гривень!»

Із низькою оцінкою економічного ефекту від діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності (ДДІВ) погоджується і президент Всеукраїнської професійної спілки «Гільдія акторів кіно» Артур Лі.

«Економічний результат бездіяльності Держдепартаменту у забезпеченні вимог закону такий: лише за період 2000–2007 років втрати авторів і виконавців аудіовізійних творів склали 14 млрд. 878 млн. 777 тис. гривень. Втрати авторів комп’ютерного програмного забезпечення — 9 млрд. 623 млн. 216 тис. гривень», — заявив він, не уточнивши, яким чином здійснювався підрахунок втрат.

При цьому, на думку Артура Лі, невпорядкованість ринку інтелектуальної власності призвела до недоотримання держбюджетом України істотних сум.

«Загальна сума втрат від невиконання норм законодавства України становить 28 млрд. 611 млн. 359 тис. гривень, із яких Державний бюджет України недоотримав 1 млрд. 719 млн. гривень податків», — заявив він.

Згоду зі своїм колегою висловив і голова об’єднання громадських організацій «Всеукраїнське агентство авторів» Олександр Злотник.

«Сумним, але логічним є той прецедент, що у ДП «Українське агентство з авторських і суміжних прав» зникло майже 14 млн. гривень авторської винагороди, — зазначив він. — Ми вважаємо, що за цей кричущий факт мають нести солідарну відповідальність керівництво ДП «Українське агентство з авторських і суміжних прав», ДДІВ та Міністерство освіти і науки».

Детальніше читайте у статті Ольги Скрипник та Олексія Сови «Патент на сало» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі