Віковий ценз для усиновлювачів

Поділитися
Положення Сімейного кодексу України про те, що різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може перевищувати 45 років, не суперечить Конституції України...

Положення Сімейного кодексу України про те, що різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може перевищувати 45 років, не суперечить Конституції України. Таке рішення оголосив голова Конституційного суду Андрій Стрижак у справі за зверненням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової про невідповідність Конституції статті 211 Сімейного кодексу України про різницю вікового обмеження у 45 років між усиновлювачем та дитиною.

У рішенні КС йдеться про те, що визначена законом вимога до різниці у віці між усиновлювачем та дитиною — однаково обов’язкова для всіх осіб, які бажають усиновити дитину. Фактично, ця вимога стосується можливості усиновлення дитини певного віку, а тому не порушує принципу рівності громадян перед законом, закріпленої статтею 24 Конституції України.

Таким чином, Конституційний суд дійшов висновку, що встановлена законом різниця у віці між усиновлювачем та дитиною — конституційна.

Як зазначила суддя-доповідач у цій справі Марія Маркуш, Конституційний суд виходить саме з інтересів дитини. Адже, на думку судді, престарілі особи не завжди можуть забезпечити належне виховання дитини, приділити їй належну увагу, бо після досягнення пенсійного віку самі можуть бути непрацездатними.

Водночас М.Маркуш зазначила, що, мабуть, було б доцільно законодавцеві думати над встановленням певної альтернативи, винятку, щоб за певних обставин для окремих категорій осіб вимога Сімейного кодексу про віковий бар’єр не була такою імперативною.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі