Асканія: країна дитинства

Поділитися
У повсякденній суєті ми ковзаємо по життю, інколи не помічаючи прекрасного поруч. Автомобілі, теле...

У повсякденній суєті ми ковзаємо по життю, інколи не помічаючи прекрасного поруч. Автомобілі, телебачення, міський галас і комп’ютери наповнюють наше існування, програмуючи розшматовану свідомість на стереотипи однакового мислення. Ввечері нас зустрічають кам’яні будинки, поглинають нас, стомлених, із брудних вулиць, щоб ранком виплюнути назад у вир пристрастей і власної непотрібності...

Зебри Греві
Вийдімо в степ провесною, у березні. Чисте, свіже, прозоре й запашне повітря дзвенить від невгамовної пісні жайворонків. Захлинаючись і перебиваючи одна одну, пташки радіють приходу тепла, голоси їхні зливаються, потім розходяться, то завмираючи у вишині, то з новою силою раптом відроджуючись...

У яскравій синяві небес вчуваються закличні стогони, і яскраво-білими неквапливими стрічками, вилискуючи на сонці, тягнуться лебеді. Інколи всю ніч рухаються одна за одною вервечки свищів. Їх не видно в темряві, чути тільки рухи сильних крил і бадьорі, нескінченно веселі голоси. З гучним ґелґотінням у височіні пролітають на північ гуси.

Степ ледве починає зеленіти. Перші ростки пробиваються крізь пласт віджилих стебел, які затримують вологу. Сонечка яскравими плямками червоніють на тонких вологих стеблах, незграбно, як п’яні, рухаються вперед жуки, що допіру отямилися. Біля своїх нір граються ховрашки, далеко линуть їхні бадьорі тонкі голоси.

Щиголь
Слава про це дивовижне місце — унікальний природний зоопарк, який зберігає не тільки диких рідкісних тварин, а й природний степ, – розкотилася по всій землі Руській і за її межами. Це був перший у Росії приватний заповідник, який поєднував у собі цілинний степ, зоологічний вільний парк і шикарний ботанічний парк, зі ставками й галявинами, з понад тисячею видів дерев та чагарників.

…Їду верхи на коні заповідним степом Чапельського поду — по величезній природній рівнинній чаші, залитій після повеней водою. Назустріч ідуть, поважно похитуючи гвинтовими рогами, африканські антилопи канни, а за ними, як чорна хмара, сунуть величезні американські бізони, сопучи на ходу й колупаючи рогами землю. Тут-таки табуни коней Пржевальського й куланів, що спокійно паслися на луках, організовано розвернувшись рівним строєм, помчать галопом геть від людини, суперничаючи у швидкості з вітром. Зебри, як у Східній Африці, гуляють поруч з африканськими страусами й красуються смугастими боками; зграйки нільгау сусідять з антилопами гну, а олені пасуться поруч із муфлонами. Понад 80 видів диких копитних — антилоп, оленів, биків, коней, куланів тощо – побувало тут. На цих шовкових степових травах, як у райських кущах, усі звірі дружно живуть разом, радісно зустрічаючи весну.

Наді мною раз у раз шумлять крила: зграї диких перелітних птахів одна за одною сідають у центрі поду — на степове озеро, заросле довкола очеретом. Тут їхнє царство, і вони окупували всю водну гладінь, залишаючи лише частину її для водопою оленів, коней, буйволів та бізонів. По обмілинах бігають пісочники й кулики-довгоноги, поруч із ними плавають качки, гуси й лебеді. Ось нова зграйка крижнів, зі свистом розтинаючи крилами повітря, сідає на воду.

Під’їжджаючи до другого озера — внутрішнього, зоопарківського, зануреного в пінну зелень в’язів і тополь, бачу, як у повітря злітають красені лебеді й колами літають у височині. Зграї качок повертаються з годівлі й зі свистом сідають на воду, а гуси і казарки метушаться серед тінистих островів, займаючи території і будуючи гнізда. По обмілинах шукають собі корм рожеві фламінго. На галявинах, ніби самоцвіти, розкочуються по кущах красені фазани, а в зеленій глибині каналів тихо крякають качки-мандаринки.

На галявині африканські красені — вінценосні журавлі — виконують шлюбний танок, смішно присідаючи й підстрибуючи. А неподалік рідкісні місцеві журавлі степові намагаються причарувати своїх чубатих супутниць. У білих пташиних хатинках, огорнутих виноградом, писк і гомін — тут облаштовують свій неспокійний побут пернаті мешканці. Тут усе сповнене вируючим життям, весняною радістю, все співає, щебече, літає, клопочеться... Чудові соковиті флейтові звуки приносять пісню співочого дрозда. З-за листя йому вторують зяблики, голуби й садові горлиці. Всі вони в зелені чагарників і дібров будують свої гнізда й готуються виводити пташенят.

Виходжу з зоопарку й опиняюся в тінистому ботанічному саду. Врізнобіч розбігаються алейки. Вони минають галявини, зарослі, сходяться докупи і знову розбігаються. Навколо — світ квітучих дерев. Звідусюди долинають пахощі квітів, які буквально волають на весь світ — ось вона я, знайдіть мене, дивіться, яка я гарна, чудесна й запашна!

Лагідно дзюрчить джерело, і прозора, як сльоза дитини, вода повз таємничий грот, овіяний серпанком легенд, вливається в тихий ставок, де серед віддзеркалень дерев живуть білі лілії (німфеї) та золоті рибки. Качечка з селезнем, тихо крякаючи, обживають маленький лісовий острів, готуються до появи каченят. Між ліліями сидять жаби з золотими очима й задумливо квакають. У чисту воду дивиться давній грот, притулок закоханих, а над ним шумлять у вишині гігантські сосни та дуби.

Поряд зі ставком розкинулася Голуба галявина, так названа завдяки блакитним ялинам, що стоять, як гренадери «во фрунт». Далі відкриваються таємничі узлісся й дерева-велетні, що їх обступили. Заглибившись у парк, можна опинитися в таких місцях, де навколо стіною стоїть справжній ліс і звідки знайти вихід можна тільки з криками «Агов!» або рухаючись узліссями й галявинами. Вийшовши нарешті з лісу, потрапляємо на Велику галяву з кремезними кримськими соснами в центрі. Це початок іншої частини парку — лісостепової. Тут не такі високі дерева, галявини більші, трапляються різноманітні екзотичні ялівці й біоти, цвітуть горобина, обсипані білим квіттям яблуні та груші, шумлять на вітрі берізки маленького гайка...

Важко напоїти такий велетенський парк посеред сухого степу. Тому Фрідріх Фальц-Фейн ще сто років тому спорудив екзотичну водонапірну вежу, яка стоїть і досі. З неї вода почала надходити в систему штучних каналів і ставків, а вже вони розносили її по всьому велетенському парку й доносили до центрального ставка його лісостепової частини.

Ці канали й ставки з вербами, що їх оточили, й очеретами стали прихистком для численних птахів та дрібних тварин. Ось із протяжними криками злітають обережні червоні огарі, а в мілкій затоці милуються веселі галагази. На островах, порослих старими вербами й тополями, у заростях дикого винограду, що стелиться землею, видніються силуети гусей і лебедів, які сидять на гніздах. Черні затіяли свої цікаві ігри з пірнанням, якими можуть займатися годинами. Гучно ляскаючи крильми й киваючи головами, вітають один одного лебеді-кликуни. Похитуючи голівками, повільно пливуть каналами ошатні австралійські чорні лебеді. З очерету долинають плюскіт і метушня — це у багні борсаються коропи та неспокійні качечки налагоджують своє особисте життя й укоськують нахабних селезнів.

...Нині тут, в Асканії-Новій, міжнародний біосферний заповідник, що зберігає для нащадків тисячі видів рослин ботанічного парку, унікальний незайманий цілинний степ із безліччю флористичних раритетів і всім його жвавим населенням, великою кількістю інших мешканців саван, гір і пустель усіх континентів. А найголовніше — він приймає щорічно близько ста тисяч туристів із усього світу й чекає в гості нас із вами.

Приїжджайте!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі