Непривабливі результати незримого бою

Поділитися
Виїзна колегія МВС, що відбулася в Запоріжжі минулого тижня, розглянула три питання. На підсумкові...

Виїзна колегія МВС, що відбулася в Запоріжжі минулого тижня, розглянула три питання. На підсумковій прес-конференції міністр Луценко подав їх у такій послідовності: про результати діяльності Запорізького управління; загальні результати роботи міністерства по напрямах, визначених президентом у січні; службові злочини, пов’язані з незаконним оборотом землі.

Якщо сценарій заходу такого рівня будується за принципом «від часткового до загального», неважко здогадатися, що привід серйозний. Власне, це ні для кого й не було секретом, з огляду на пожвавлене обговорення результатів спецоперації, проведеної шістьма днями раніше групою ГУБОЗ МВС на полігоні промислових відходів у балці Середній.

Це місце на околиці міста, більш відоме як смітник, примітне тим, що приблизно на 240 гектарах зосереджені відходи металургійного виробництва головних запорізьких підприємств. Причому не просто відходи, а дуже цінна сировина, видобуток якої приносить вагомий прибуток. І хоча достовірні розміри набутих з полігону баришів навряд чи комусь відомі, обізнані люди стверджують: їх сума щомісяця сягає 5 млн. доларів. Тому не дивно, що ця сфера діяльності давно має кримінальну сутність. А хто в нас найближче до злочинного світу? Ясна річ, органи правопорядку. У розумінні боротьби, зрозуміло. Принаймні так говорить теорія. Та хто сказав, що на практиці виключаються варіанти співробітництва цих за визначенням антагоністичних структур?

Для запоріжців це вже давно не новина. А тепер у цьому змогли наочно переконатися й учасники колегії, проглянувши оперативну відеозйомку. Її кадри зафіксували на полігоні міліціонерів, захоплених не стільки «незримим боєм», скільки забезпеченням підпільної розробки відвалів. Про це свідчить і ГУБОЗівська спецоперація, під час якої затримано понад 60 старателів-нелегалів, 18 вантажівок, 8 екскаваторів і 30 тонн добутого скрапу.

Облава на смітнику здійснювалася в умовах найсуворішої таємності. Про її проведення місцевому міліцейському керівництву не повідомили. Більш того, на день операції начальника обласного УВС викликали на нараду до Києва. Зважаючи на це, було очевидно, що генерал-майор міліції Олександр Шмитько потрапив у коло підозрюваних. До слова, у такому статусі йому доводиться бути не вперше. 2002 року тоді ще полковника Шмитька перевели з посади першого заступника начальника Запорізького УВС і керівника обласного УБОЗ в іншу область. За чутками, справи на жужільних відвалах у балці Середня відіграли в цьому переведенні далеко не останню роль.

Крісло головного міліціонера Запорізької області Шмитьку дісталося в січні 2007 року після переведення його поперед-ника генерал-майора міліції Віктора Ольховського на аналогічну посаду в Черкаси. Ця кадрова рокіровка була викликана затяжним конфліктом керівника УВС із тодішнім головою облдержадміністрації Євгеном Червоненком, який вкрай негативно оцінював роботу міліції. За словами ж
В.Ольховського, справжньою причиною протиріч була його відмова виконати протизаконне розпорядження голови ОДА щодо полігону в балці Середній.

— Запорізька міліція, якщо чесно, втратила свій бойовий запал, що був ще чотири-п’ять років тому, — зробив висновок Шмитько про стан речей на ввіреній йому ділянці. — Тепер будемо поправляти цю роботу, й протягом місяця-двох вирівняємося. Ми підтягнемося — я вам це обіцяю.

Проте з виконанням обіцянки якось не заладилося. Дані обласної прокуратури свідчили, що за динамікою зростання злочинності регіон посідає одне з перших місць у країні. Про це свідчило збільшення не тільки загальної кількості злочинів, а й особливо тяжких. Проте тональність висловлювань глави області на адресу міліції кардинально змінилася.

— Не думайте, що Ольховський був поганий, а тепер Шмитько — хороший, — заявив Є.Червоненко. — Змінилися підходи. От за це я й воював.

Правда, у Ю.Луценка, який став на час екс-міністром, щодо цього був інший погляд.

— Я говорив Євгенові Альфредовичу, коли він радикально воював, на мою думку, з професійним начальником обласного управління міліції: «Коли вилітаєш на бомбометання, не залітай на свою територію, не кидай бомби у свій табір, тому що це погано скінчиться для загального результату».

Виходить, як у воду дивився.

Удруге очоливши міліцейське міністерство, Луценко нібито спробував змінити керівника Запорізького УВС. Та здійснити задумане не дозволили на найвищому рівні на настійне прохання «учасника бо-
йових дій». Утім, сам міністр цю версію заперечує. За його словами, він познайомився зі Шмитьком, потиснув руку й зажадав не припустити поновлення кримінальних промислових розробок на балці Середній.

— По цьому оцінюють, є тут міліція чи ні. Служить вона закону чи заробляє під прикриттям погонів, — вважає
Ю.Луценко. — Якщо там працюють промислові агрегати, є два варіанти: або начальник дурень, або він у частці.

Ну, коли третього не дано, виходить, журналісти помилилися, пославшись на нібито озвучену в грудні минулого року заяву Ю.Луценка, що всі призначені Василем Цушком начальники УВС будуть зняті з посад. Ситуація в Запоріжжі, за словами міністра, розвивалася за іншим сценарієм.

Ю.Луценко розповів, що він кілька разів запитував Шмитька, як справи на балці Середній. І всякий раз чув запевняння, що з незаконним видобутком покінчено.

— На одній із нарад при всіх заступниках міністра, я був у цей час у відрядженні, в доволі грубій формі пан Шмитько заявив першому заступникові міністра, начальнику УБОЗу України, що нічого пхати носа: там нічого не працює, все в порядку, жодних кримінальних випадків у балці немає. Я так розумію, що пан Бедриковський, перший заступник міністра, вирішив перевірити. Як ви знаєте, перевірка показала сумні результати — промислові розробки кримінального характеру на балці Середній тривають. Тому виконуючий обов’язки міністра (бо я в цей час через родинні обставини перебував у відпустці) прийняв рішення про відсторонення начальника управління МВС пана Шмитька від виконання обов’язків на час проведення службового розслідування. Від роботи також відсторонений начальник підрозділу з боротьби з економічною злочинністю, начальник Заводського райвідділу і його заступник. От, власне, коло осіб, яких підозрюють або в бездіяльності, або в причетності до підтримки кримінальної діяльності на балці Середній. За місяць ми маємо спростувати або підтвердити ці підозри.

Правду кажучи, ситуація видається трохи дивною. Виходить, якби не нагрубив начальник УВС першому заступникові міністра, ситуація на полігоні й далі б вважалася благополучною. Примітно також, що в полі зору столичного начальства вона опинилася саме під час відсутності на роботі міністра, який, виявляється, «не був готовий до таких рішучих дій». Більш того, глава МВС схильний до дуже позитивної оцінки роботи Шмитька: «Він нормальна людина, котра має колосальний фаховий досвід». І вже зовсім зі сфери парадокса: «Коли навіть комісія підтвердить, що саме завдяки Шмитьку створилася така атмосфера, його треба зберегти в органах міліції. Я не думаю, що потрібні якісь показово-репресивні методи».

Це що ж виходить, сержанта-даішника за 20-гривнєвий хабар треба втришия гнати з органів, а щодо генералів інші критерії? А коли за підсумками перевірки комісія не обвинуватить високі міліцейські чини в корупції (самі розумієте, всяке в житті буває), то, відповідно до запропонованих міністром двох варіантів, доведеться визнати, що нашій міліції без дурнів аж ніяк не обійтися.

— Я б дуже хотів, аби на рахунку вашої воістину золотої балки не було більше зірочок збитих генералів. Для цього генерали мають набратися мужності й жити на саму зарплату, — підсумував свій виступ на прес-конференції Ю.Луценко.

Що й казати, суворо. Цікаво тільки, чи настане час, коли для того, щоб жити на саму зарплату, буде достатньо всього лише наявності елементарної совісті, не кажучи вже про офіцерську честь, що стала анахронізмом?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі