Новорічна «мішень» для шампанського

Поділитися
У самісіньке око норовить поцілити корок від шампанського. Особливо якщо пляшку відкривають, направивши її на когось із присутніх на святковому застіллі...

У самісіньке око норовить поцілити корок від шампанського. Особливо якщо пляшку відкривають, направивши її на когось із присутніх на святковому застіллі. Такі жарти часом закінчуються сумно — тільки в офтальмологічне відділення Київської центральної клінічної міської лікарні прямо
з-під прикрашеної ялинки щороку госпіталізують п’ятьох-сімох постраждалих саме від пострілу шампанського. Такі травми фахівці оцінюють як тяжкі — пацієнтів очікує тривале й складне лікування і, на жаль, не завжди успішне. Новорічні й різдвяні свята в плані здоров’я несуть загрозу не тільки шлунку й талії, а й ставлять під удар очі — у прямому й переносному значенні.

— У ці дні робота дуже напружена — адже при травмах важить кожна секунда, — розповідає Лідія УКРАЇНЕЦЬ, завідувач відділення травми ока Київської центральної клінічної міської лікарні. — Ми приймаємо всіх — і киян, і тих, хто живе за межами столиці. Нині нас найбільше турбують два різновиди травм — кримінальні й отримані під час відкорковування шипучих напоїв.

Кримінальні та побутові травми найчастіше закінчуються тяжкими контузіями очей, забиттям очей без поранення. Бувають і ножові, і вогнепальні поранення, але найчастіше до нас потрапляють жертви вуличних нападів, трапляється, вибивають навіть не одне, а обидва ока. Днями привезли літнього чоловіка, якого жорстоко побили по дорозі додому, — у нього вимагали гроші, а оскільки грошей не було, його повалили на землю й лежачого били ногами мало не до смерті.

Багато людей дістають поранення очей унаслідок дорожньо-транспортних пригод. Узимку в місті трапляється чимало трагічних випадків через ожеледицю і слизькі тротуари, особливо якщо людина падає, б’ючись головою об бруківку. Раніше було багато проникаючих поранень очей — зазвичай на виробництві, але тепер їх помітно менше, швидше за все тому, що виробничі потужності значно скорочено або виведено за межі столиці.

— Зате чимало проблем додали феєрверки, салюти й петарди, що гримлять не тільки у свята, а й у будень.

— Від цих сумнівних задоволень більше страждають підлітки — адже вони правдами й неправдами купують салюти й петарди, запускають їх де заманеться, анітрохи не турбуючись про правила безпеки. На щастя, кількість постраждалих значно зменшилася — все-таки дається взнаки заборона на продаж петард, а також контроль за реалізацією салютів і феєрверків. Хоча, звичайно, буває, що ці небезпечні іграшки продають підліткам усупереч усіляким заборонам. Я вважаю, що дорослі мають розуміти, чим загрожує це дітям, і оберігати їх від біди.

— А що ще може стати причиною травми очей?

— У новорічні свята на першому місці, звісно, шампанське. А в теплу пору року неприємностей можуть завдати і пиво, і пепсі-кола, інші шипучі напої. Торік ми прийняли п’ять чи шість пацієнток, які дістали травми очей після вживання газованих соків на вулиці.

— Перед Новим роком пацієнти просяться додому, намагаються виписатися, а в стаціонарі офтальмології й у святкові дні «аншлаг». З якими патологіями найчастіше поступають до вас хворі?

— До нас потрапляють із найрізноманітнішими захворюваннями — сітківки ока, зорового нерва, кришталика. За 27 років роботи в офтальмологічному відділенні Київської центральної лікарні можу з упевненістю сказати, що патології, на жаль, дуже помолодшали. Найстрашніше, що поступають навіть маленькі діти із захворюваннями сітківки. Глаукома, яка раніше вважалася хворобою старшого віку, а також катаракта діагностується вже й у 40 і 30 років. Днями прийняли 32-річну пацієнтку — обидва ока з катарактою. Найчастіше такі випадки пов’язані з отруєнням. Навіть якщо людина перенесла його легко, згодом може датися взнаки порушення обміну речовин. Дуже складно лікувати пацієнтів із цукровим діабетом, тих, хто довго займався самолікуванням.

Багатьох проблем із здо­ров’ям можна було б уникнути, якби пацієнти вчасно дізналися, чим загрожує той чи інший стан. Одне із найбільш підступних захворювань нашого часу — глаукома, яка виникає внаслідок підвищення внутрішньоочного тиску. Зір поступово погіршується, але людина не усвідомлює, що сліпне. Ситуація погіршується, коли хворий потрапляє до лікаря недосвідченого або не дуже грамотного. Той ставить неправильний діагноз, приписує вітаміни, крапельки й заспокоює: стане гірше — зробимо операцію. Пацієнт ходить із глаукомою рік чи два, приймає вітаміни й потихеньку сліпне. А коли зрештою його направляють на операцію, то йому вже не можна допомогти.

— Де-небудь у світі навчилися рятувати зір при такому діагнозі?

— При глаукомі від підвищеного внутрішньоочного тиску страждає не тільки сітківка, а й нерв. Коли час згаяно, нерв повністю атрофувався, наступає повна сліпота, й ніде від цього не рятують. Але якщо хворий вчасно звернувся до лікаря, його спостерігають, лікують — процес припиняється, і людина бачитиме до глибокої старості.

Дуже шкода, що залишилися в минулому такі ефективні й потрібні заходи, як диспансеризація та профілактичні огляди на виробництві та в школах. Нині нічого цього немає й близько. Тому в клініці зустрічається чимало випадків, коли допомогти вже не можна, або вихід зовсім не такий, яким міг бути півроку чи рік тому. Я розумію, сьогодні багатьом людям потрапити до лікаря досить складно — напружене навчання чи робота, багато часу іде на дорогу тощо. Та все-таки слід знайти час на візит до офтальмолога.

— До ворогів нашого зору, безумовно, належать монітори комп’ютерів та екрани телевізорів, але без них сьогодні ніяк не обійтися. Як і чим можна допомогти втомленим очам?

— Мабуть, телевізор не завдає такої шкоди, як комп’ютер, монітор якого, можна сказати, висушує очі — хоча слізна залоза й виділяє сльозу, але її в цьому разі замало. Ми проводили обстеження і виявили, що близько 60% людей, які зверталися зі скаргами на різь, втому, небажання читати, страждають саме від сухості очей. До речі, не лише пацієнти, а й лікарі страждають від цього — особливо ті, хто по шість-вісім годин оперують під мікроскопом. У таких випадках ми рекомендуємо пацієнтам (і самі застосовуємо теж) так звані штучні сльози — офтальмологічні краплі чи гелі, які зволожують очі, усувають різь і печіння.

— Як часто їх можна застосовувати, щоб уникнути передозування чи звикання?

— У наших аптеках великий вибір таких препаратів, їх потрібно підбирати індивідуально. Та слід пам’ятати, що «штучна сльоза» не лікує очі, не відновлює зір, а тільки виконує свою функцію — зволоження та захисту роговиці від зовнішніх подразників. На початку — місяць-півтора можна приймати систематично, а далі у міру необхідності. Передозування, як правило, не буває — ми призначаємо двічі-тричі на день, залежно від навантажень і від стану очей. Іноді слід робити перерву — немає потреби капати, коли самопочуття хороше.

Крім моніторів, синдром сухого ока викликають також лампи денного освітлення, які призначені для величезних виробничих приміщень. Використовувати їх у невеличких кімнатах і кабінетах дуже шкідливо, якщо хочете зберегти зір — замініть їх на звичайні.

Здоров’я очей залежить від багатьох чинників, тому своїм пацієнтам ми завжди рекомендуємо звернути увагу на режим харчування. Потрібно пити багато рідини, постарайтеся не зловживати «кольоровими» шипучими напоями. Соки вибирайте натуральні, без консервантів і барвників, тому що різноманітні хімічні добавки мають властивість накопичуватися в дрібних судинах, зокрема й очних. Людям старшого віку ми призначаємо комплекс вітамінів — для очей насамперед потрібні А та Е. Дуже корисні полівітаміни з чорницею, приймати їх найкраще з листопада по березень, чергуючи місяць приймання з місяцем відпочинку.

— Останнім часом дуже часто зустрічається реклама якихось диво-масажерів, які нібито очищають і зміцнюють судини очей. Чи використовують такі апарати у своїй практиці офтальмологи чи це черговий спосіб викачування грошей із довірливих пацієнтів ?

— Я негативно ставлюся до будь-якого самолікування, особливо коли це стосується очей. Якщо є проблема з зором, якщо болять або сльозяться очі — насамперед слід звернутися до лікаря, а не випробувати на собі якісь апарати чи диво-ліки. До нас уже зверталися жертви цієї реклами. Нещодавно привезли сорокап’ятирічну жінку, яка, повіривши рекламі, десь придбала масажер, принесла його додому і вирішила негайно випробувати. Зручно влаштувалася в кріслі, включила масажер і заснула. Скільки спала — не пам’ятає, та коли прокинулася, виявила, що осліпла на обидва ока. На жаль, їй нічим допомогти не вдалося — сталася атрофія зорових нервів.

Цей трагічний випадок уже третій за останній час. Усі постраждалі — жінки, вочевидь, вони більш довірливі. Адже будь-який апарат, як і будь-який фармпрепарат, потрібно підбирати індивідуально — залежно від загального стану здоров’я та стану очей зокрема, від віку, артеріального тиску тощо. Перед тим, як купувати «диво-масажер», слід задуматися — а чим він вам може допомогти? Звичайно пацієнту рекомендують масаж, щоб зміцнити очні м’язи: кілька хвилин потрібно дивитися догори—донизу, ліворуч—праворуч, бажано це робити частіше, особливо якщо очі втомлюються від читання чи від монітора комп’ютера. Масажер впливає на все очне яблуко — від роговиці до зорового нерва. При цьому ще невідомо, як саме він уплине на конкретного пацієнта — чи не погіршиться після цього стан його здоров’я. А хто знає, які протипоказання має цей апарат? Які побічні явища він може викликати? Адже його купують як звичайний побутовий товар, а не апарат медичного призначення, який був випробуваний у клінічних умовах і відповідним чином зареєстрований. У кожнім разі потрібно усвідомлювати, що самолікування може закінчитися дуже погано.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі