Зона благоденства?

Поділитися
На офіційний сайт президента України було здійснено хакерську атаку, внаслідок чого користувачі не мали доступу до сайта протягом кількох годин, повідомили в прес-службі президента України...

На офіційний сайт президента України було здійснено хакерську атаку, внаслідок чого користувачі не мали доступу до сайта протягом кількох годин, повідомили в прес-службі президента України. За інформацією фахівців, найбільшу кількість атак на цей веб-сайт зареєстровано з Росії, Казахстану, України, США, Ізраїлю і Великобританії. Орієнтовна кількість зафіксованих атак — понад 18 тисяч. У прес-службі президента нагадують, що від таких атак не застрахований ніхто. Зокрема тільки нинішнього року було зламано сайт Пентагону і сайт Міністерства внутрішньої безпеки США, заблоковано доступ до урядових веб-ресурсів Естонії.

— Було б добре, якби Україна була «задвірками планети» з погляду стратегів терористичних сил. Але, на жаль, наша країна не є винятком у плані можливості здійснення на її території терористичних актів, — вважає почесний президент правління Міжнародної антитерористичної єдності, генерал Василь Крутов. — Українські контингенти беруть участь у миротворчих операціях у різних кутках світу, що неминуче привертає до нас увагу світового тероризму.

Крім того, у 2012 році в Україні планується проведення чемпіонату Європи з футболу, що саме по собі є чинником, який притягає терористів. Міжнародний тероризм незмінно діє там, де є масові скупчення людей, тому за час, що залишився, необхідно посилити систему попередження терактів на нашій території.

У нас немає системного тероризму як такого. В Україні 95% злочинів цієї категорії мають яскраве кримінальне забарвлення і чітко виражену економічну складову, тобто за ними стоять бізнес-інтереси окремих осіб і груп. В Україні практично немає терористичних актів у повному розумінні цього слова, пов’язаних з ідеологічними установками і світоглядом їхніх організаторів. За роки незалежності можна налічити усього 13 таких злочинів, найяскравіший з яких, з ознаками мережного тероризму, — це справа так званих комсомольців-революціонерів в Одесі.

В Україні не функціонує жодна міжнародна терористична організація. Водночас ми фіксуємо перебування окремих їхніх прибічників, які діють за фінансової підтримки ряду мусульманських недержавних організацій.

До непередбачуваних наслідків призводить приплив іноземців у нашу країну.

— Міграційні потоки, які проходять через Україну, приховують у собі підвищений ризик появи тероризму, — зазначає доцент Дипломатичної академії, кандидат політичних наук Олександр Бабенко. — Ситуація ускладнюється тим, що чимало нелегальних мігрантів є вихідцями з регіонів, охоплених воєнними конфліктами, де тероризм і гроші наркобізнесу залишаються традиційними засобами досягнення влади. Нерідко затримані іноземці мають досвід бойових дій або терористичної діяльності.

— Міжнародні терористичні організації вже назвали країни, які вони вважають своїми основними ворогами. Це насамперед США і Великобританія. Терористи також активні там, де є воєнний, національний, етнічний або територіальний конфлікт — у Росії, Іспанії, Малайзії, Іраку, Туреччині та інших країнах, — констатує Василь Крутов. — Якщо провести аналіз, де найбільш терогенні простори і території, то стане ясно, що воєнний конфлікт є живлющою силою для їхнього існування. Наприклад, Ірак: там щомісяця відбувається від трьох до трьох з половиною тисяч терористичних актів і воєнних сутичок. Сьогодні для нашої держави важливо не допустити конфлікту всередині суспільства. Конфлікт небезпечний не стільки українським тероризмом, скільки міжнародним, що відразу ж прийде сюди. Він шукає зони дестабілізації й спрямовує туди свої зусилля, щоб наповнити цю нішу давно напрацьованими технологіями, іменованими системним тероризмом...

Чи зможе Україна достойно протистояти цьому небезпечному явищу, якщо навіть більш досвідчені в боротьбі з тероризмом країни змушені робити своє законодавство дедалі жорсткішим і винаходити нові способи протидії?

Наприклад, у Великобританії незабаром будуть упроваджені спеціальні пластикові картки з фотографією власника, а також біометричними даними — кольо­ром очей і відбитками пальців. Їх почнуть видавати в 2008 році, спочатку на добровільній основі, а надалі в обов’язковому порядку.

У США віднедавна почала діяти десятирічна програма «Біощит» загальною вартістю 5,6 мільярда доларів. Цей вид боротьби з біотероризмом, за словами президента Д.Буша, є частиною цілого комплексу заходів для захисту від атак із застосуванням зброї масового ураження.

— Після 11 вересня Рада Європи почала працювати за новою Антитерористичною програмою — підкреслює глава Спеціальної комісії з боротьби з тероризмом Ради Європи Рафаель Бенітез. — Ця програма грунтується на трьох принципах: посилення правової діяльності, спрямованої проти тероризму; збереження основних цінностей; викорінення причин тероризму.

— Боротьбу з тероризмом у США та інших високорозвинених країнах сьогодні ведуть примітивними засобами традиційних контактних і безконтактних війн, — вважає завідуючий кафедрою безпеки Національного технічного університету України професор Володимир Захматов. — Незважаючи на щорічні багатомільярдні бюджети, ніхто дотепер не розробив ефективних асиметричних (невоєнних, нетрадиційних) засобів протистояння міжнародному тероризму. Дотепер жодна держава, зокрема США, Росія, Китай, не можуть дати гарантії попередження терористичних ударів по атомних електростанціях, сховищах ядерних матеріалів, хімічних і газонафтових заводах, інших стратегічних об’єктах. Цілком можливі диверсії із застосуванням хімічних і біологічних засобів.

Сучасний тероризм, на думку фахівців, не має нічого спільного з жодною релігією. Навпаки — ідеологи тероризму експлуатують релігію, зокрема й іслам.

Нове покоління терористів, вважають дослідники, відрізняється особливим менталітетом. Це цілковите заперечення будь-яких моральних обмежень у застосуванні насильства і філософія тероризму як самодостатнього явища, коли терор із засобу для досягнення мети перетворюється на саму мету.

Опубліковані в газеті «Монд» дослідження професора Марка Сейджмана дають узагальнений портрет члена терористичної мережі «Аль-Каїда»: це «освічені молоді люди, середній вік яких становить 25—30 років, вихідці із середніх або вищих верств суспільства, лише деякі пройшли релігійне навчання. Переважно — високоінтелігентні особистості, котрі закінчили престижні університети, мають сім’ї, дітей і цікаву роботу».

У США, Великобританії і Франції існують сотні законів, що встановлюють різні обмежувальні режими для населення — починаючи з візового, паспортного і прикордонного і закінчуючи режимами охорони техногенно небезпечних і стратегічних об’єктів (атомні станції, аеропорти тощо.). Україна є учасником усіх 13 універсальних конвенцій щодо боротьби з тероризмом, а її внутрішньодержавне законодавство в цій сфері базується на Законі «Про боротьбу з тероризмом». Проте в Європі недержавна сфера безпеки в три-чотири рази більша, ніж державна. У США — у шість разів. У нас ця проблема дотепер не вирішена, оскільки структури недержавної безпеки протягом 15 років незалежності працюють без законодавчої бази. Відсутні закони про охоронну діяльності, комерційної таємниці, детективної діяльності, про зброю і багато інших. Функціонуючи фактично незаконно, важко будувати цивілізовану державу.

Особливу тривогу фахівців викликає нове явище — кібертероризм. Вірусна атака, наприклад на системи проведення польотів, здатна викликати катастрофічні наслідки. Тільки в Нью-Йорку кожні 30 секунд злітає літак, тому будь-яке втручання неминуче призведе до загибелі тисяч людей.

Кібертероризм набагато небезпечніший, ніж локальне застосування зброї масового ураження, вважають учені, а його використання — питання часу. За даними відділу захисту Пентагону, інформаційні вузли міністерства щодня відбивають понад 60 нападів. Під час бомбардувань Югославії 1999 року групи хакерів із Росії, Сербії та інших країн цілеспрямовано атакували сервери американських державних структур. Світовий Інтернет став настільки глобальним, що боротьба з його злочинцями вже не під силу навіть такому монстру як ФБР. Через три роки, на думку глави Intel Крейга Буррета, на Землі буде мільярд користувачів Інтернету. Американська спецслужба розробила спеціальну комп’ютерну програму InfraGuard для боротьби з кіберзлочинцями.

Хакерські атаки на офіційний сайт президента України фахівці називають безпрецедентними — досі таким атакам піддавався тільки Пентагон.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі