У фонді «Відродження» бачать три небезпеки для громадянського суспільства в Україні

Поділитися
Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький визначив фактори, які, на його думку, становлять найбільшу небезпеку для громадянського суспільства в Україні...

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький визначив фактори, які, на його думку, становлять найбільшу небезпеку для громадянського суспільства в Україні. Серед них — політичний популізм, політичне моралізування та відсутність справжнього індивідуалізму в українців.

Небезпека популізму, на думку виконавчого директора «Відродження», полягає в тому, що він свідомо оминає складну реальність інтересів різноманітних груп громадян, апелюючи до задоволення найпростіших бажань.

«Популіст апелює до кожного з нас поодинці. Він розділяє громадян на соціальні атоми й залишає їх на самоті, аби пообіцяти задовольнити кожного окремо й водночас усіх разом», — констатує Бистрицький. При тому популіст не вимагає від громадян нічого, окрім передачі йому частки влади, якою розпоряджатиметься на власний розсуд.

Ще однією небезпекою для громадянського суспільства є, на думку Євгена Бистрицького, політичне моралізування, яке замість тверезого й раціонального розуму пропонує політикам та громадянам покладатися на гіпотетичні «традиції» та «цінності».

«Моралізування на ґрунті національних цінностей, яким легко замістити непрофесійність політичного чи державного діяча, стає вигідною професією номенклатурного українства», — зазначає виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження».

Проте найбільш небезпечною для громадянського суспільства є, на думку Бистрицького, українська традиція «чекати благ від доброго, але справедливого провідника», замість того щоб добувати ці блага самостійно. Така традиція передбачає перманентну залежність індивіда від держави у практично будь-яких питаннях.

«Це традиційно інше саморозуміння, ніж те, що на Заході становить прописну істину: індивідуум не одержує права від держави, він, за власною природою, має невід’ємні й незаперечні права, яких ніхто у світі не має права в нього відібрати», — пояснює Бистрицький.

Детальніше про проблеми громадянського суспільства, НДО та прав людини в України читайте у статті Євгена Бистрицького «Передчуття громадянського суспільства» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі