Осічка Калашникова, або «Ювенальна» депутатська злочинність

Поділитися
Серед білого дня у центрі столиці, — в Маріїнському парку біля Верховної Ради — прибічники Партії...

Серед білого дня у центрі столиці, — в Маріїнському парку біля Верховної Ради — прибічники Партії регіонів із народним депутатом Олегом Калашниковим напали на журналіста й оператора телеканалу СТБ, які знімали репортаж про наметове містечко «регіоналів». У результаті журналісту завдали тілесних ушкоджень, що підтверджено висновком судмедекспертів, і насильно вилучили касету з відеозаписом. Такі дії підпадають під дію статті 171 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (серед санкцій — арешт строком до шести місяців або обмеження волі строком до трьох років). Однак питання про порушення кримінальної справи перебуває у компетенції правоохоронних органів, а їхні представники найчастіше розглядають статті КК крізь призму політичної обстановки.

Водночас існує низка інших аспектів цього інциденту. Насамперед не можна не відзначити швидку і досить адекватну реакцію на нього не лише журналістської громадськості, а й товаришів по партії Калашникова. «Регіонали» вибачились і пообіцяли вжити заходів. В.Янукович зазначив, що Партія регіонів засуджує дії депутата, і щодо нього політрада винесе однозначне рішення. «Те, що йому буде оголошено сувору догану, не викликає сумнівів», — заявив В.Янукович. Є.Кушнарьов, вибачаючись за колегу по партії, зазначив: «Наші молоді депутати не завжди вміють тримати себе в руках». І, крім того, поскаржився на відсутність у них досвіду спілкування з пресою.

Що ж, зате, напевне, є інший життєвий досвід: займатися рукоприкладством і силою відбирати чуже, балансуючи на грані хуліганства і грабежу, а потім нахабно спотворювати факти і викручуватися до останнього. Адже, зважаючи на все, сам Калашников думки однопартійців стосовно того, що сталося, вперто не поділяє. А той текст, який він вимушено обнародував як вибачення, краще б йому зовсім не озвучувати. Адже, за винятком реверансів перед рідною партією, яка для нього є «життям, честю і совістю», вибачень його виступ фактично не містить. А місцями має вигляд знущання: «Події, про які говорять ЗМІ, є провокацією, напевно, комусь не подобається моя активна позиція як громадянина». «Я хочу вибачитися перед однопартійцями і насамперед перед лідером Партії регіонів Віктором Федоровичем Януковичем, за те що остання провокація викликала в них почуття, через які я змушений стояти перед вами». За словами Калашникова, журналісти надали про нього недостовірну інформацію, але він не має до них претензій (?!). А вибачається він, очевидно, сильно перебільшуючи роль своєї особи в сучасній історії, «заради того, щоб Україна була єдиною».

Таким чином, непохитний офіцер Калашников фактично нівелював доречні і своєчасні заяви старших товаришів по Партії регіонів. І при знайомстві з його депутатським стьобом, стає очевидним не лише невміння тримати себе в руках, а й відсутність навички хоч іноді тримати язика за зубами. Що, втім, характерно і для окремих представників старшої вікової групи «регіоналів». Депутат Партії регіонів Ігор Шкіря, наприклад, заявив, що, на його думку, інформація про побиття журналіста не відповідає дійсності, і журналісти поширили її заради... одержання преміальних. «Якщо треба, мені мої товариші по п’ять разів ударять по ногах, руках і спині, і я зніму побої. Тому хтось у гонитві за сенсацією і преміальними може на це піти», — явив світу свій «кримінальний талант» і специфічну правосвідомість І.Шкіря...

Очевидно, що депутатська «молодість», так само як і незнання законів, не повинні звільняти від кримінальної відповідальності. Особливо з огляду на те, що депутат О.Калашников ніякого каяття у скоєному явно не демонструє. До речі, і викрадену касету журналістам поки що так і не повернули.

Проте, швидше за все, хуліган із мандатом буде «відданий на поруки» рідній партії, для якої він уже встиг так багато зробити. А ми матимемо задоволення і надалі спостерігати витівки темпераментних представників «молодої» депутатської порослі, для якої незбагненною премудрістю є не те що основні демократичні принципи, а й навіть набагато доступніші норми Кримінального кодексу України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі