Нерозділений спадок Потоцьких

Поділитися
У самому центрі Івано-Франківська розташований колишній палац засновників міста — польських магнатів Потоцьких...

У самому центрі Івано-Франківська розташований колишній палац засновників міста — польських магнатів Потоцьких. Він залишився у спадок сучасникам від шляхтичів, які 1662 року збудували місто в передгір’ї Карпат. На жаль, сьогодні назвати палацом цей комплекс будівель можна лише умовно, адже майже півтора століття у колишній садибі вельмож містився військовий шпиталь, де по черзі перебували вояки австро-угорської, російської, радянської та української армій. Головною ж історичною «родзинкою» колишнього палацу є те, що в ньому впродовж тривалого часу знаходила притулок дружина легендарного творця першої європейської конституції Пилипа Орлика Ганна з двома синами, рятуючись від переслідувань.

Івано-франківська мерія ще в середині минулого року заявила, що після реорганізації військового гарнізону готова прийняти все його майно на баланс міста. Серед споруд (а це шість військових містечок, які належали армії, будинок офіцерів у центрі Івано-Франківська) і вже згаданий палац Потоцьких. У приміщеннях колишнього палацу міська влада планувала створити обласний художній музей. Однак у січні нинішнього року майно гарнізону (у тому числі й палац Потоцьких) готують до передачі іншому власникові. З цього приводу тодішній обласний військовий комісар, начальник Івано-Франківського гарнізону полковник В’ячеслав Семигін повідомив: «Такий процес дійсно розпочався. Є наказ Міністерства оборони про передачу майна та споруд гарнізону в обмін на житло для військовослужбовців». Місто сподівалося, що всі споруди й інфраструктура гарнізону перейдуть у комунальну власність територіальної громади, а земельні площі, на яких розташовані військові містечка, — до земельного запасу міської ради. Міська влада заявила, що так легко ця справа не вирішиться й у зв‘язку з помаранчевою революцією та приходом нової влади питання про власників військового майна, очевидно, переглядатиметься.

Як з’ясувалося, структурою, що придбала колишнє майно військових, є товариство з обмеженою відповідальністю «Прикарпатська фінансова компанія». Згідно з документами, яке надало ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія», між ним та Міністерством оборони України ще 24 вересня 2004 року було укладено договір міни (обміну). Предметом цього договору був обмін нерухомого військового майна, яке є власністю держави і перебуває на балансі та належить до сфери управління Міністерства оборони України, на житло для військовослужбовців. Квартири належали, згідно з правом власності, ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія». За угодою, ціна військового майна становила 5 554 392 гривні, відповідно ціна квартир становила 5 555 611 гривень. Загалом військовослужбовцям, згідно з угодою, було передано 76 квартир.

Вагомою причиною, що привернула особливу увагу громадськості до угоди між Міністерством оборони України та приватною структурою, стала заява, яку зробив наприкінці минулого року колишній голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк. Він запевнив іванофранківців, що в жодному разі не дозволить, аби майно військових було продане приватним структурам. Перш за все йшлося про колишній палац Потоцьких. Нині видається дуже дивною тодішня непоінформованість керівника області про те, що ще у вересні 2004 року таку угоду вже укладено.

Довкола цієї справи спалахнув скандал. У результаті протистояння директор ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія» Олег Бахматюк у лютому заявив, що його фірма готова створити в приміщенні палацу за власні кошти мистецький комплекс і водночас відкрити тут діяльність бізнес-установи, яка фінансово забезпечуватиме існування музейно-туристичної структури. Чимало івано-франківських мистецтвознавців підтримали цю ініціативу, спираючись на аналогічний досвід за кордоном. Відповідно, культурно-мистецький центр Потоцьких мав би включати в себе виставкові зали, кінотеатр, готель, ресторан і діяти на зразок культурно-мистецьких центрів, які заробляють гроші на своє існування й успішно функціонують у європейських країнах. Мистецтвознавці й архітектори наголошували, що у відновлення палацу Потоцьких необхідно вкласти не просто великі, а фантастичні для Івано-Франківська кошти, якими не володіє місцева скарбниця (за підрахунком експертів, упродовж півтора року в реконструкцію слід інвестувати до 40 млн. гривень, а це становить ледь не половину бюджету обласного центру Прикарпаття). Підставою для такого твердження також стало те, що в палаці упродовж півтораста років містився військовий шпиталь і від самого палацу, окрім окремих елементів, практично нічого не залишилось.

ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія» відразу ж перерахувало частину коштів для початку реставраційних робіт. Директор компанії Олег Бахматюк запросив міську та обласну владу у співзасновники центру. Президентом культурно-мистецького центру став директор Івано-Франківського художнього музею Михайло Дейнега. Він так оцінив ініціативу «Прикарпатської фінансової компанії»: «Я виступаю від імені представників громадськості, митців, які зацікавлені в тому, щоб такий культурно-мистецький центр існував, тому що він украй необхідний на сьогодні не лише для музею, а в першу чергу для художників нашої області. Він необхідний для розвитку туристичної індустрії регіону». Його підтримав цілий ряд відомих культурних діячів Прикарпаття.

Кардинально іншу позицію тоді зайняв міський голова Івано-Франківська Зіновій Шкутяк. Він так прокоментував події: «Що стосується палацу Потоцьких і всіх інших об’єктів, які були в останній момент абсолютно незаконно приватизовані, то мене дуже здивувало утворення цієї громадської організації і те, що деякі відомі люди в місті увійшли до неї. Зрештою, це їхня особиста справа. Але вважаю, що в цьому випадку йдеться про відновлення закону. Палац повинен повернутися в державну власність. А потім держава має вирішити, що робити з ним далі. Такий об’єкт, як палац Потоцьких, — це історична пам’ятка, і вона, згідно із законом, у жодному разі не може підлягати приватизації. Це пам’ятка архітектури, і місто завжди буде проти приватизації цього об’єкта».

В останні дні березня несподіванкою у цій справі став лист директора ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія» Олега Бахматюка до голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Романа Ткача. У листі наголошується, що «Прикарпатська фінансова компанія» не хоче конфліктувати з громадою області, адже ситуація, що склалася, не на користь ані приватній фірмі, яка може втратити значні кошти, вкладені у придбання майна, ані громадськості, яка зараз негативно налаштована щодо ініціатив підприємців. Нинішні власники історичного комплексу «Палац Потоцьких» заявили, що готові передати місцевій владі право володіння цією унікальною спорудою. Окрім того, вони винесли на розгляд обласної держадміністрації та обласної ради цілий ряд пропозицій. По-перше, ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія» пропонує обласній держадміністрації 50 та один відсоток акцій у володінні палацом Потоцьких. Якщо буде ухвалено позитивне рішення, «Прикарпатська фінансова компанія» готова вкласти 40 млн. гривень, необхідних для створення в колишньому палаці історико-мистецького та культурно-туристичного центру впродовж року. По-друге, компанія готова відреставрувати більшу частину колишнього будинку офіцерів, передати адміністративний будинок колишньої військової частини у власність громади одного з приміських сіл із проведенням там відповідних ремонтних робіт, відремонтувати одну зі шкіл області, довести за кілька місяців до належного стану квартири військовослужбовців. По-третє, додатково інвестувати три мільйони гривень на програму соціально-економічного розвитку реґіону. Рішення компанії Олег Бахматюк мотивував так: «Пропозиція наша полягає в наступному. Близько семи справ на сьогодні в суді. Три з них відхилено. Але це лише перша інстанція. За рахунок особливостей нашої судової системи вони триватимуть ще три-чотири роки. До чого це призведе, ми самі чудово розуміємо. Адже об’єкти зараз потребують постійної охорони. Вони потребують негайного ремонту. І ми вже його почали проводити, незалежно від рішення суду, адже ми зобов’язані нести за це майно відповідальність. Заплатили за нього гроші, але не хочемо, щоб потім говорили, що ми спеціально робимо так, аби палац зруйнувався. І тому я вважаю, що ми спільно з громадою та владою на основі комплексу «Палац Потоцьких» могли б створити мистецько-туристичний об’єкт, привабливий для гостей Прикарпаття».

Голова обласної держадміністрації Роман Ткач заявив, що зацікавлений такою пропозицією «Прикарпатської фінансової компанії» і готовий до співпраці: «Ми сьогодні на етапі прийняття рішення. Можливо, це певною мірою буде нетрадиційне рішення. Так, мені зараз кажуть: не віддавай палац Потоцьких. А якщо фірма вже купила цей об’єкт, то невже треба не віддавати і чекати три-чотири роки судової тяганини. Адже зараз це майно у власності приватної фінансової компанії. І ніхто їм не заборонить проводити там будівельні роботи або ж покинути все, хай руйнується. Тому я запрошую всіх до обговорення та співпраці, яку нам пропонують». Голова обласної держадміністрації підкреслив, що вирішення таких конфліктів можливе тільки в тому випадку, якщо обидві сторони готові до компромісу. Він зараз бачить таке бажання з боку приватної фірми. У кожному разі, наголосив Роман Ткач, тотальної реприватизації, як і обіцяв Президент Віктор Ющенко, не буде. Поки що «Прикарпатська фінансова компанія» на цілком законних підставах володіє палацом Потоцьких та іншим майном, яке належало військовим. Цю ситуацію може змінити лише рішення суду.

Мерія Івано-Франківська досі ще не визначилася зі своєю позицію, оскільки не проаналізовано нових обставин, які виникли довкола майбутнього палацу Потоцьких та іншого військового майна. Уже незабаром, як заявив прес-секретар івано-франківського міського голови, мерія оприлюднить відповідну заяву. У ній буде враховано нові пропозиції ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія».

Прес-служба Івано-Франківської обласної держадміністрації, у свою чергу, повідомила, що пропозиції від ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія» є результатом роботи спеціально створеної комісії, що вивчала цю проблему, проводячи активні переговори з приватною структурою. Такі кроки, відзначили в прес-службі, проводяться в контексті програми, задекларованої новою командою обласної держадміністрації, пріоритет якої — єдність дій влади, бізнесу та громади. Інформацію про переговори підтвердили і в ТОВ «Прикарпатська фінансова компанія».

Варто також зауважити, що в історії боротьби за володіння колишнім майном військових, у центрі якої опинився палац Потоцьких, практично ніхто не згадував про 76 сімей військових, які досі живуть у квартирах, не отримавши ордерів. Вони, як і громадськість Прикарпаття, сподіваються, що незабаром протистояння завершиться і нова влада та приватний бізнес зможуть вирішити справу палацу Потоцьких задля загального добра.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі