Аутовакцина подовжує життя онкохворим

Поділитися
Учені Національної академії наук України розробили сучасний засіб лікування онкохворих — протипухлинну аутовакцину...

Учені Національної академії наук України розробили сучасний засіб лікування онкохворих — протипухлинну аутовакцину.

Фахівці вважають, що аутовакцини — найперспективніший напрямок лікування онкологічних хворих. Значних успіхів в цій галузі досягнули США. Однак саме українським науковцям уперше вдалося розробити і впровадити доступну для всіх онкохворих протипухлинну аутовакцину.

Основи біотерапії було закладено ще 100 років тому, коли німецькі лікарі запропонували використовувати стафілококову вакцину для лікування пухлин. Тоді ж отримано перші позитивні результати. Але на початку ХХ століття з’явилася променева терапія, а згодом набула широкого застосування хіміотерапія, і спеціалісти-онкологи стали покладатися саме на ці напрямки. Тому біотерапія залишилась осторонь.

Однак наприкінці ХХ століття стало зрозуміло, що променева та хіміотерапія, на жаль, не вирішують тих складних питань, що стоять перед онкологами. І науковці знову повернулися до вивчення можливостей біотехнологічних розробок.

— В Україні ці дослідження проводили ще в 50-ті роки, — розповідає директор Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім.Р.Кавецького, чл.-кор. НАНУ, професор, доктор медичних наук Василь Чехун. — А на початку 80-х було отримано перше покоління протипухлинних вакцин. Міністерство охорони здоров’я СРСР видало дозвіл на їх використання. Випробування протипухлинної вакцини першого покоління проходили в Москві і Києві. Результати були позитивні, але від використання протипухлинних вакцин стали відмовлятися через низку побічних ефектів. Крім того, з’являлися все нові протипухлинні препарати, на які робилася велика ставка. Західні ж фахівці, на яких ми довго орієнтувалися, тоді заявляли, що протипухлинні вакцини неперспективні. Через те певною мірою було згорнуто розробки в Україні. І тільки років п’ять тому ми знову повернулися до цього напрямку. Переглянули свою позицію і західні фахівці. Зараз саме протипухлинні вакцини є одним з основних напрямків у майбутній терапії раку. На їх створенні сконцентровано колосальний науковий потенціал усього світу.

Тим часом в Україні вже зареєстровано друге покоління протипухлинних вакцин. Результати випробувань дають підстави сподіватися, що найближчим часом їх широко застосовуватимуть у медичній практиці. Зараз учені активно працюють над отриманням вакцин третього й четвертого поколінь.

Аутовакцина готується для кожного пацієнта індивідуально з власних пухлинних тканин, узятих під час операцій.

Клінічні дослідження, які протягом тридцяти років проводилися в НДІ онкології НАН України ім.Р.Кавецького, дали обнадійливі результати: 80% хворих на рак різноманітної локалізації I—III стадій прожили понад 10 років при лікуванні з застосуванням аутовакцини.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі