Чи такий страшний Трамп?

Автор : Оксана Куренна
12 листопада 00:00

От і справдився страшний сон фінансових ринків - Дональд Трамп став 45-м президентом США. Долар із цього приводу спочатку пішов у круте піке разом із фондовими ринками по всьому світу. Однак не минуло й доби, як інвестори оговталися від початкового переляку та передумали панікувати, а ринки, упоравшись із першою нервозністю, завмерли в очікуванні. Чого ж їм та всьому світові чекати, якщо згадати заявлені під час передвиборної кампанії ключові наміри тоді ще не американського президента, а непередбачуваного та імпульсивного кандидата-мільярдера?

 

От і справдився страшний сон фінансових ринків - Дональд Трамп став 45-м президентом США. Долар із цього приводу спочатку пішов у круте піке разом із фондовими ринками по всьому світу. Однак не минуло й доби, як інвестори оговталися від початкового переляку та передумали панікувати, а ринки, упоравшись із першою нервозністю, завмерли в очікуванні. Чого ж їм та всьому світові чекати, якщо згадати заявлені під час передвиборної кампанії ключові наміри тоді ще не американського президента, а непередбачуваного та імпульсивного кандидата-мільярдера? І як це все співвідноситься з ключовими трендами в американській і світовій економіці?

Першою реакцією світових фінансових ринків на перемогу Трампа, як відомо, був шок. Річ у тім, що Гілларі Клінтон була безперечно кращим вибором для фінансових ринків, оскільки вона персоніфікувала стабільність і була більш відкрита міжнародній торгівлі, ніж її конкурент. Результати виборів привели до сплеску попиту на активи-схованки, такі, як золото та акції компаній, що видобувають дорогоцінні метали. Крім того, помітно зміцнилися японська єна та швейцарський франк. Центральні банки цих країн і навіть ЄЦБ заговорили про можливості здійснення інтервенцій.

Однак шок протривав порівняно недовго, і змінив його справжній ступор. Інвестори та аналітики всього світу почали перейматися одним і тим же запитанням: що тепер буде, чого очікувати? Ринки поринули в роздуми.

У результаті долар і ринки акцій відновили зростання, оскільки інвестори дійшли висновку, що Трамп може принести деякі вигоди на своїй посаді, які підтримають ринки. Наприклад, нині інвестори сподіваються на те, що оголошений під час передвиборної кампанії намір нового президента США скоротити корпоративний податок і полегшити репатріацію капіталу з-за кордону сприятиме зростанню економіки США. Надати їй підтримку, як сподіваються інвестори, має і план Трампа з фіскальних витрат.

Крім того, учасники ринку вже не так побоюються відносин нового господаря Білого дому з офіційним Пекіном. Однак представник міністерства торгівлі Китаю все-таки зазначив, що дивиться в майбутнє без особливого оптимізму, оскільки надто багато неясності.

І якщо китайські сумніви цілком зрозумілі, то відносно економіки США вигоди, якщо покладатися на заяви самого Трампа, очевидні. Що ж до інших країн, то заявлена Трампом позиція противника вільної торгівлі означає ризики для Мексики, Канади та вже згаданого вище Китаю. Також дуже уразливими є Корея, Гонконг, Сінгапур, Тайвань і Малайзія, бо їхні економіки більш орієнтовані на зовнішній попит. Експортоорієнтована Німеччина також у наступні роки може відчути на собі негативний вплив політики протекціонізму, якщо її буде реалізовано.

Цікаво, що ринок нафти також сповна може відчути суперечливість правління Трампа. З одного боку, він заявляв про намір скоротити субсидії в "зелену" енергетику, що вже призвело до падіння акцій компаній відповідного сектора. З іншого - новий американський президент заявив, що хоче бачити США повністю енергетично незалежними. Для цього знімаються заборони на буріння нафтових свердловин на федеральних землях. Такий поворот подій може привести до збільшення надлишку пропозиції чорного золота на світовому ринку та, відповідно, до зниження цін на нього. Таким чином, усі спроби ОПЕК знизити видобуток нафти будуть марними.

Тепер ринок налаштований побачити спрощення регулювання на ринку нафти, що в поєднанні з обіцяним зниженням корпоративних податків зменшить і собівартість видобутого чорного золота, що зробить американську нафту більш конкурентоспроможною на світовому ринку.

Плани Трампа в сфері енергетики допоможуть збільшити частку США на світовому ринку нафти, що також є предметом занепокоєння ОПЕК, оскільки в такому разі зрушення балансу сил на ринку неминуче.

Що ж до долара, то він поки що "завис між небом і землею", адже підвищення ставки Федеральної резервної системи на засіданні в грудні тепер під сумнівом. З'явилися чутки, що в Трампа непрості стосунки з нинішньою главою ФРС Джанет Єллен, тож її дострокового залишення посади, хоч це і не в правилах американського центробанку, не можна виключати. Однак будь-якої офіційної інформації з цього приводу не було. Імовірність підвищення ставки нині становить 50/50. Вочевидь, ринки з подвійною увагою зараз будуть відслідковувати звіти по економіці США, оскільки лише сильна статистика зможе переконати їх у тому, що підвищення все-таки відбудеться. Поки ж долар дорожчає на хвилі загального оптимізму.

На думку експертів Deutsche Bank, результати економічної політики Трампа стануть відомі не раніше 2018 р. Очікуються спроби прискорити економічне зростання в 2019–2020 рр. з метою переобрання на другий термін після закінчення чотирирічного періоду. Поки ж, за оцінками Goldman Sachs, зростання економіки США 2017-го становитиме близько 2%.

Однак не слід забувати, що в США до влади прийшов не один Трамп, а й республіканці в цілому. Ця партія ніколи не була м'якою та безхребетною. У новому кабінеті, як очікується, переважатимуть "яструби". Наприклад, майбутній віце-президент Майк Пенс у своїй передвиборній промові заявив: "Маленький та агресивний лідер Росії на світовій арені сильніший, ніж ця адміністрація, - це констатація болючих фактів. Це не підтримка Путіна. Це обвинувачення на адресу слабкої та безпорадної політики Гілларі Клінтон і Барака Обами". Це як приклад риторики майбутньої американської влади.

За повідомленням Бі-бі-сі, на роль держсекретаря розглядається кандидатура Ньюта Гінгріча (Newt Gingrich) - консерватора, яких ще пошукати. На роль генерального прокурора претендує Руді Джуліані (Rudy Giuliani), якого не потрібно представляти. Міністром оборони може стати Джефф Сешенс (Jeff Sessions), котрий у 2003 р. був прибічником вторгнення в Ірак. Радником із національної безпеки, на думку спостерігачів, стане Майкл Флінн (Michael Flynn), який неодноразово критикував адміністрацію Обами за надто м'який підхід до загрози, що її становить представляє ІДІЛ. На роль голови Казначейства розглядається Стівен Мначін (Steven Mnuchin), який, однак, може розкритикувати ідею Трампа знизити податки корпорацій.

Ну й щоб двічі не вставати. У четвер, 10 листопада, офіційний представник держдепартаменту США Марк Тонер на запитання щодо заяв РФ про те, що новообраний президент США Дональд Трамп може скасувати антиросійські санкції, заявив, що санкції залишаться доти, доки російські війська не залишать Крим і доки півострів не повернуть Україні, а також до повного виконання Мінських домовленостей. Отже, пригоди починаються, пристебніть паски.