Центробанк США: нова інтрига

Автор : Олена Злобіна
20 вересня 20:10

Такий очікуваний початок згортання програми кількісного пом'якшення (QE), що використовувалося останніми роками як основний стимул відновлення національної економіки, переноситься на невизначений термін.

 

Тиждень, що минає, став у певному сенсі переломним для світових фінансових ринків. Головна інтрига останніх місяців обернулася великим чи то полегшенням, чи то розчаруванням: ФРС знову відступила від обіцяного, спровокувавши хвилю нових спекуляцій.

Середа, 18.11.13. Вечір, 18.15 GMT

Основною подією тижня, як і передбачалося, стало дводенне засідання Федерального комітету з питань відкритого ринку (FOMC) американського центробанку, яке мало визначити подальші перспективи економіки США. Більшість експертів прогнозували, що обсяги щомісячних купівель казначейських облігацій скоротяться на 10 млрд дол. (із поточних 85 млрд дол., затверджених у вересні минулого року).

Однак, усупереч усім надіям, голова ФРС Бен Бернанке здивував ринки рішенням залишити поки що все як є... Інакше кажучи, такий очікуваний початок згортання програми кількісного пом'якшення (QE), що використовувалося останніми роками як основний стимул відновлення національної економіки, переноситься на невизначений термін.

Схоже, що Федеральна резервна система не така оптимістична, як ряд експертів. У супровідній заяві ФРС було сказано, що "комітет бачить ознаки зростання економіки, однак воліє дочекатися конкретніших показників прогресу, перш ніж приймати рішення про зміну обсягу програми QE".

Рішення ФРС здивувало ринки, хоча... не мало б. Чому? Та тому, що в цей момент інфляція значно нижча від граничного значення регулятора в 2%, Конгресу США доведеться або прийняти рішення про розпуск уряду, або визнати дефолт, а темпи відновлення економіки залишаються помірними. За великим рахунком, тепер неслушний момент, щоб тиснути на газ.

"Великий комбінатор"

Крок, до якого вдався Бен Бернанке, став безпрецедентним в історії кредитно-грошової політики регулятора. Тим, хто в середу в другій половині дня спостерігав за ситуацією на фінансових ринках, могло здатися, що Федеральний резерв зробив ЩОСЬ. На Уолл-стріт індекси Dow Jones Industrial й Standard&Poor's 500 стрімко зросли до історичних максимумів, долар упав як проти європейських валют, так і відносно японської єни, ціни на нафту й золото злетіли. І хоча в четвер ситуація скоригувалася, неприємний післясмак від "вечірньої трапези" ФРС залишився.

Прес-конференція Бернанке, що відбулася після озвучування результатів засідання FOMC, узагалі була схожа на катастрофу. Головний банкір країни всіма правдами й неправдами намагався пояснити, з якою метою він витратив усе літо, натякаючи ринкам на майбутнє згортання програми стимулювання економіки, щоб потім заявити, що регулятор цього не робитиме. Ба більше, він дав зрозуміти, що цього в принципі може не статися цього року.

Однак зовсім недавно він заявляв, що це можливо у разі зниження рівня безробіття до 7%, і що? Адже ніколи не пізно удати, що нічого не було, і назвати зовсім інші цифри (нині йдеться про рівень безробіття ближче до 6%). Бернанке говорив, що йому треба бачити істотне поліпшення на ринку праці. На жаль, усе, що він зміг роздивитися, - всього лише ознаки поліпшення. Тому жодного згортання поки що нам не бачити як своїх вух.

Причини помірності

У найближчі тижні основним ризиком для прийняття подальших рішень стануть нові фіскальні баталії в Конгресі щодо бюджету й боргової стелі. Якщо демократи і республіканці не зможуть домовитися з приводу федеральних видатків і реформи охорони здоров'я, країні загрожує часткове закриття уряду та нове зниження кредитного рейтингу. А якщо не затвердять підвищення боргової стелі, США знову опиняться на порозі дефолту.

На прес-конференції Бернанке заявив, що розпуск уряду та ймовірність провалу в прийнятті рішення про підвищення стелі боргового навантаження може призвести до низки дуже серйозних наслідків для фінансових ринків й економіки загалом. До речі, про економіку. Той факт, що ФРС уже втретє за останній рік знижує прогноз зростання ВВП, також є підтвердженням "нічних кошмарів" Бернанке і його нерішучості.

Згідно з опублікованими в середу прогнозами Федерального резерву, у 2013 р. тепер очікується зростання американської економіки лише на 2,0–2,3% проти попереднього прогнозу 2,3–2,8%.

До 2016 р., як гадають у ФРС, зростання прискориться до 2,5–3,3%, а короткострокові відсоткові ставки зростуть із 0 до 2,25%. ФРС також знизила прогноз на 2014 р. і підтвердила очікування на 2015-й.

Щодо інфляції в країні американський грошово-кредитний регулятор заявив, що 2013 р. вона не перевищить 1,2% і становитиме від 1,7 до 2% до 2016 р. Рівень безробіття, тим часом, очікується зі зниженням до 7,1% до кінця 2013 р. (6% залишаються в рожевих мріях) і становитиме 6,4% 2014-го та 5,9% 2015-го! У світлі цих прогнозів переважна більшість членів федерального комітету вважають, що ФРС не підвищуватиме ключової відсоткової ставки до 2015 р. (як мінімум логічно).

Cherchez la femme: Йеллен проти Саммерса

На думку низки експертів, не останню роль у такому рішенні ФРС відіграла Джаннет Йеллен, заступник Бена Бернанке. Після того, як колишній міністр фінансів США і радник Барака Обами Ларрі Саммерс відмовився від своїх претензій на посаду глави Федеральної резервної системи, найбільш вірогідною кандидатурою стала саме Джаннет Йеллен. Якщо Обама все-таки призначить її на цю посаду, вона стане першою жінкою на посту глави американського регулятора.

Попри підтримку демократів у Конгресі та любов Уолл-стріт, їй доведеться доводити, що вона гідна очолювати федеральну систему країни. І буде дуже доречним, якщо саме вона, а не Бернанке, покладе початок процесу згортання програми QE, щоб зміцнити свою репутацію прихильника рішучих дій. Нагадаємо, що Бен Бернанке очолюватиме ФРС до 31 січня 2014 р. А доти, скоріш за все, Федеральний резерв продовжить скуповувати бонди і давати нові обіцянки.