Не сторож я брату своєму...

Автор : Володимир Кім
04 липня 20:20

За кілька місяців до закінчення другого терміну перебування президента Румунії Траяна Бесеску в палаці Котрочені румунські парламентарі ухвалили декларацію, в якій звернулися до нього з закликом піти в добровільну відставку. Приводом для цього звернення стала історія з братом президента Мірчею.

 

Війна президента з прем'єром... Таке протистояння добре знайоме нам, українцям, які пережили запеклі сутички Віктора Ющенка з Юлією Тимошенко. Та чи настільки ми унікальні в цьому? То в одній країні, то в іншій глава держави й очільник уряду оголошують одне одному джихад, намагаючись перебрати на себе більше повноважень і посилити власний вплив. Часто конфлікт виходить за межі владних кабінетів, як, наприклад, це було в Польщі, Грузії, Молдові.

За кілька місяців до закінчення другого терміну перебування президента Румунії Траяна Бесеску в палаці Котрочені румунські парламентарі ухвалили декларацію, в якій звернулися до нього з закликом піти в добровільну відставку. Приводом для цього звернення стала історія з братом президента Мірчею, якого заарештувало Національне антикорупційне управління Румунії за підозрою в шантажі та отриманні вигоди із впливу.

За версією слідства, Мірча Бесеску пообіцяв за хабар посприяти винесенню сприятливого судового вироку ув'язненому кримінальному авторитетові Санду Ангелу. Для цього він нібито мав намір підкупити суддів і прокурорів, а також використати вплив президента. Мірчі Бесеску не вдалося виконати обіцянку. І син Ангела Флорін, аби помститися, передав румунським мас-медіа відеозаписи, на яких видно, як брат президента отримує від нього гроші.

Із відео можна зробити висновок, що Траян Бесеску знав про дії брата. Принаймні так стверджують опоненти Бесеску. І ось уже прем'єр-міністр Віктор Понта разом зі своїми соратниками заявляє, що президент повинен піти у відставку. "Відставка президента - єдиний шанс позбутися будь-якого тиску на судову систему", - сказав румунський прем'єр.

Сам Т.Бесеску категорично заперечує причетність до цієї кримінальної історії і переконує, що родинний зв'язок його брата з президентом не звільняє від необхідності коритися закону. "Дозвольте запевнити вас, що між необхідністю зберегти справедливу судову систему і природним бажанням стати на захист власного брата я вибираю правосуддя", - сказав румунський президент, у черговий раз заявивши, що у відставку не збирається.

І хоча декларація парламенту не має жодних юридичних наслідків, для Віктора Понти і його соратників із правлячої лівоцентристської коаліції справа принципу - дострокова відставка Траяна Бесеску. І не випадково румунський прем'єр-міністр пригрозив: якщо Бесеску не піде добровільно, депутати правлячої коаліції ініціюють у парламенті імпічмент.

Нагадаємо, що це вже не перша спроба відсторонити нинішнього президента від посади. Траяну Бесеску належить своєрідний рекорд: з 2004 р., коли він уперше був обраний главою держави, його вже двічі піддавали процедурі імпічменту. Уперше це сталося
2007 р. Тоді імпічмент ініціювали Соціал-демократична партія, Консервативна партія
і партія "Романія Маре" ("Велика Румунія").

Приводом для такого рішення стали висновки спеціальної парламентської комісії, яка стверджувала, що Бесеску перевищив свої конституційні повноваження. Йшлося про те, що він без погодження і консультацій з парламентом зміщав і призначав високопоставлених чиновників, втручався в роботу органів правосуддя. 19 квітня 2007 р. президента відсторонили від посади, але за підсумками референдуму, який відбувся 19 травня, його повноваження було відновлено: проти імпічменту висловилися близько 75% населення.

Вдруге процедура імпічменту була ініційована 2012 р. правлячим Соціал-ліберальним союзом (включає Соціал-демократичну і Націонал-ліберальну партії), який звинуватив президента в порушенні конституції та створенні перешкод для роботи уряду. Це рішення стало наслідком конфлікту між Траяном Бесеску і Віктором Понтою, який очолив уряд після перемоги на парламентських виборах 2011 р.

6 липня парламент проголосував за відсторонення Бесеску від посади. Цього разу президента врятувала низька явка румунів на виборчі дільниці: хоча близько 88% тих, хто прийшов проголосувати, виступили за відставку глави держави, референдум 29 липня було визнано таким, що не відбувся, через те, що прийшло менш як 50% виборців. Що й було підтверджено рішенням Конституційного суду. 27 серпня Бесеску повернувся до виконання обов'язків.

В основі нинішнього заклику до імпічменту також лежить запекле протистояння прем'єра і президента. Власне, і прес-секретар президента Богдан Опря вважає, що прем'єр-міністр має намір скористатися скандалом навколо Мірчі Бесеску, тільки "для того, щоб самому пройти на пост президента".

Мало Траяну Бесеску було скандалу з братом, так у нього ще з'явилися проблеми з зятем. Наприкінці червня Генеральна прокуратура Румунії почала розслідування стосовно Раду Прікопа, підозрюваного в участі в незаконному відчуженні майна шляхом фальсифікації підписів у документах.

Зауважимо, що серед єесівських країн Румунія (як і Болгарія, і Греція) має репутацію однієї з найбільш корумпованих країн. Рівень корупції тут у чотири рази перевищує середньоєвропейський показник. А недостатньо рішуча боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади є однією з причин, через яку багато країн Європейського Союзу відмовляються приймати Румунію в Шенгенську зону.

Відповідно до рейтингу Global Corruption Index, який щорічно складає міжнародна правозахисна організація Transparency International, Румунія перебуває на 69-му місці у світі за кількістю хабарів серед чиновників. У минулому за обвинуваченням у корупції було засуджено ряд високопоставлених чиновників. Зокрема, на початку 2014 р. на лаві підсудних опинився колишній прем'єр-міністр країни Адріан Нестасе. Його засудили до чотирьох років позбавлення волі за обвинуваченням у корупційних злочинах і шантажі.

Тому взаємні обвинувачення в корупції часто лунають серед румунських політиків. В останні роки Понта і Бесеску не раз гучно звинувачували один одного у продажності, публічно ставлячи під сумнів легітимність свого політичного опонента. Бесеску, наприклад, називає Понту "захисником корупції". За словами президента, сума в 3,1 млрд євро, виділена Євросоюзом на розвиток економіки Румунії, осіла в кишенях "поплічників Понти".

Прем'єр не залишається в боргу. Так, на сторінці прем'єра в соціальних мережах у квітні з'явилося висловлювання Понти про діяльность Бесеску на посту президента і його особисті якості. Прем'єр вважає, що за час правління його опонента Румунія не побачила жодних позитивних зрушень, а тільки корупцію, брехню і насильство. Словом, коли йде війна - використовуються всі методи.

Тому не дивно, що в грудні минулого року Траян Бесеску зажадав відставки прем'єр-міністра Віктора Понти та голів обох палат парламенту - Кріна Антонеску і Валеріу Згоні, звинувативши їх у змові, яка призвела до підриву міжнародного авторитету країни. Ця заява президента з'явилася після того, як депутати парламенту проголосували за різке посилення власного імунітету, що захищає їх від звинувачень у корупції, конфлікті інтересів і зловживанні повноваженнями.

При цьому Бесеску пророкує Понті арешт і лаву підсудних. За словами президента, спроби прем'єр-міністра влаштувати в країні вибіркове правосуддя і вивести з-під удару наближених партійних активістів закінчаться арештом самого Віктора Понти. "Якщо він спробує здійснити правосуддя на свій розсуд, то дуже швидко стане колегою по камері Адріана Нестасе", - заявив нещодавно Бесеску.

Понта, у свою чергу, обіцяє: оскільки стосовно Траяна Бесеску є ціла низка кримінальних справ, то їм буде дано хід відразу після закінчення його президентського мандата. Щоправда, прем'єр не пояснив, про які конкретно справи та обвинувачення йдеться. Але з огляду на те, що Віктор Понта готується до президентських виборів, які мають відбутися цієї осені, до його слів Бесеску таки варто прислухатися. Історія з Ніколя Саркозі показує: і в Європі колишнім президентам слід боятися помсти своїх опонентів.

Тому Траян Бесеску вже зараз мусить подумати про союзників. І нехай їх у нього сьогодні обмаль. У майбутньому їх може бути набагато більше. Адже румунських політиків - Кріна Антонеску, Міхая-Резвана Унгуряну та інших - лякає зростаючий вплив Віктора Понти. І вони вже сьогодні готові об'єднатися, щоб створити єдину опозицію, здатну протистояти коаліційному альянсу, очолюваному нинішнім прем'єр-міністром.