Пілотний проект. Деталі і головне

Автор : Ніна Перстньова
03 липня 22:00

Одеська область із приходом Саакашвілі стала пілотним проектом боротьби з корупцією і проведення реформ у країні. А призначення самого Саакашвілі, можна сказати, стало пілотним проектом президента країни. І тому сьогодні зрозуміло всім, що ставки надзвичайно високі як для Міхеіла Саакашвілі, так і для Петра Порошенка. Але прозорість дій і кулуарні домовленості - це дві несумісні лінії.І якщо вони перетнуться (або перетнулися), то перекреслять усе.

 

Місяць як Міхеіл Саакашвілі править Одеською областю. Надто малий термін, аби робити якісь висновки.

Але автор грузинських реформ узяв такий стрімкий темп, що всі чекають результату вже з перших днів його правління. До того ж - велике сподівання змін, як, власне, і великий страх провалу. Окремі проекти реалізувати можна. А ось зламати систему в одній окремо взятій області, та ще й одним махом, - це навряд чи вийде. Втім, доки триває ворожіння на кавовій гущі - "вийде-не вийде", доки проходять кадрові конкурси, Одеса, та й уся країна, стежить за численними зустрічами, заявами й переміщеннями нового губернатора, який нібито отримав карт-бланш від Петра Порошенка. Його кроки в лупу розглядають і противники, і прибічники, в яких уже з'явилися тривожні запитання до нового керівника області.

Цього тижня Міхеіл Саакашвілі спільно з міністром юстиції Павлом Петренком, мером Одеси Геннадієм Трухановим та директором міжнародної благодійної організації "Фонд Східна Європа" Віктором Ляхом підписали меморандум про співпрацю в наданні адміністративних послуг. Новий центр має розпочати роботу місяців через три-чотири. Це один із проектів, що його Саакашвілі обіцяв реалізувати найближчим часом. Але при цьому за кадром залишилося одна важлива деталь, яка, звісно ж, не пройшла повз увагу.

Презентація проекту відбувалася у приміщенні "Платинум банку". Там і планується відкрити майбутній Будинок юстиції, як його назвав Саакашвілі. Звісно, це не могло не викликати запитань. Тим більше що раніше для цих потреб призначалося приміщення видавництва "Чорномор'я". І на його ремонт з обласного бюджету було виділено близько
27 млн грн.

Певна річ, будівля банку на проспекті Шевченка із зеленим садом та просторим холом, та ще й поруч із обласною держадміністрацією, значно респектабельніша, ніж приміщення на Черемушках. Але яка ціна питання? На яких умовах банк надає свої зали, і на який термін?

Річ у тому, що цей будинок (недобудований у радянські роки Будинок політпросвіти був проданий банку "Україна", а після його банкрутства відвойований обласною радою) є власністю "Фінбанку", який недавно передав його "Платинум банку". Обидві ці фінансові установи, як відомо, у банківському середовищі пов'язують із іменами одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського, яких давно охрестили банкірами Сім'ї Януковича. Хоча глава наглядової ради "Платинум банку" в одному зі своїх інтерв'ю у ЗМІ підкреслював, що Кауфман і Грановський не причетні до їхнього банку. Тим часом, як відомо, вкладників "Фінбанку" перевели у "Платинум банк". Отож, вищезгадані одеські бізнесмени є і власниками одеського аеропорту, який потрапив у поле зору Міхеіла Саакашвілі відразу ж по прильоті в Одесу. Нагадаємо: спочатку новопризначеного очільника області обурили високі ціни на авіаквитки, а потім - і занадто тривала реконструкція.

Ще 2011-го місто передало аеропорт у приватні руки. Інвестори мали давно знайти кошти на реконструкцію злітно-посадкової смуги та побудувати сучасний пасажирський комплекс. Спочатку вони обіцяли здати його на кінець 2013 р., потім - на кінець 2014-го, тепер обіцяють на кінець 2015-го. А доки ведуться роботи, вони експлуатують прибутковий одеський аеропорт і, як запевняють місцеві депутати, за рахунок його доходів сяк-так проводять реконструкцію. Одеська міськрада, що отримала за майно аеропорту 25-відсоткову частку в новому підприємстві, взялася через суд добиватися розірвання договору з інвестором, оскільки той не платить містові дивідендів і не виконує в повному обсязі взятих на себе зобов'язань.

Міхеіл Саакашвілі різко висловився на адресу і інвесторів, і мерії, яка спочатку схвалила передачу аеропорту в приватні руки, а потім стала судитися з ними, замість того щоб скасувати своє рішення. "Бо всі мають частку", - обурився Саакашвілі. Але після зустрічі з новими власниками його риторика змінилася. Губернатор повідомив, що інвестори пообіцяли ударними темпами завершити будівництво нового терміналу. А коли ні, то область знайде інший майданчик під Одесою для побудови сучасного аеропорту.

Одне слово, мерія зі своїми позовними вимогами опинилася сьогодні в цікавому становищі. Втім, Геннадій Труханов не бачить тут ніяких суперечностей і в коментарі DT.UA запевнив, що міськрада продовжуватиме через суд добиватися заміни пунктів договору. "Вимоги губернатора - у стислі терміни добудувати термінал і знайти гроші на злітно-посадкову смугу. Наші позовні вимоги цьому не суперечать. Ми не згодні з розподілом часток між містом та інвестором, не згодні із заниженою оцінкою майна аеропорту, переданого інвесторові, та з низкою інших моментів. Вони мають бути переглянуті. При цьому не йдеться про заміну інвестора. Вони сьогодні не стоять до нас у черзі. Але місто хоче знати цифри. Скільки й на що витрачено? І де дивіденди міста? І ще - досі так і немає однозначної відповіді, чи знайшов інвестор, як обіцяв, гроші на злітно-посадкову смугу".

А ось колишній губернатор Ігор Палиця більш прямолінійний. Коли судове засідання за позовом мерії, призначене на 18 червня, перенесли, він на своїй сторінці у Facebook звернувся до Саакашвілі з проханням втрутитися в процес і допомогти повернути аеропорт у власність міста.

Палиця розповів, як до нього (в бутність губернатором) приходив один із власників аеропорту й пропонував хабар. Це сталося після того, як Геннадій Труханов (не дочекавшись допомоги від прокуратури) звернувся в суд із вимогою розірвати договір з інвестором. Сам же Палиця звертався з листом до Генпрокуратури з проханням втрутитися й допомогти повернути аеропорт у комунальну власність. Але прокуратура усунулася від вирішення цієї проблеми. Дехто таку поведінку стражів закону пов'язував тоді з нічним візитом Кауфмана в адміністрацію президента ще влітку минулого року.

Тож колишній губернатор повідав, що за рішення Одеської міськради на користь інвесторів тодішній мер Одеси Олексій Костусєв отримав квартиру вартістю 7 млн дол. Про цю "подачку" йому повідомив сам хабародавець, який дав зрозуміти Палиці, що, одержуючи від роботи аеропорту 10 млн дол. прибутку на рік, інвестори знайдуть можливість зберегти аеропорт у своїх руках. "Не хотілося б думати, що готовність власників аеропорту віддати частину свого дорогезного приміщення банку під новий центр адмінпослуг може якось перешкодити громаді повернути вкрадене в період правління Януковича", - підсумував Палиця. Чи готовий Палиця виступити за повернення всього "вкраденого в період правління Януковича" - велике питання. Та й до самого Саакашвілі екс-губернатор із партнерами ставляться з підкресленим упередженням. Але з аеропортом і справді є проблема…

На прохання автора цих рядків прокоментувати ситуацію з будівлею банку помічниця Саакашвілі п. Маріко заявила, що на цей момент такої можливості немає. А що стосується проблем аеропорту, то про деталі можна буде говорити максимум через місяць.

Після конфлікту між губернатором Одещини і головою Державіаслужби, що прогримів на всю країну, історія з одеським аеропортом, як відомо, мала своє продовження. Ситуація там виявилася значно складнішою, ніж думалося губернаторові спочатку. І вона не обмежується тільки проблемами реконструкції. Після того, як стало зрозуміло, що авіапаливо в одеському аеропорту значно дорожче, ніж деінде, і що монополісти тримають у своїх руках усе наземне обслуговування літаків, Саакашвілі попросив СБУ зайнятися цим питанням упритул, аби дати можливість зайти в аеропорт іншим компаніям, що дозволить знизити ціни на авіаквитки.

Одеська область із приходом Саакашвілі стала пілотним проектом боротьби з корупцією і проведення реформ у країні. А призначення самого Саакашвілі, можна сказати, стало пілотним проектом президента країни. І тому сьогодні зрозуміло всім, що ставки надзвичайно високі як для Міхеіла Саакашвілі, так і для Петра Порошенка. Але прозорість дій і кулуарні домовленості - це дві несумісні лінії.І якщо вони перетнуться (або перетнулися), то перекреслять усе.