Обмін полоненими почнеться в суботу

05 вересня 00:00

На базі досягнутих домовленостей про припинення вогню на сході України буде розпочато обмін полоненими і вироблено "дорожню карту", у рамках якої буде проведено ряд заходів щодо деескалації ситуації.

 

Президент України Петро Порошенко заявляє, що на базі досягнутих домовленостей про припинення вогню на сході України буде розпочато обмін полоненими і вироблено "дорожню карту", у рамках якої буде проведено ряд заходів щодо деескалації ситуації.

"Ми плануємо в найближчому майбутньому провести обмін заручниками, починаючи з завтрашнього дня", - цитує президента агентство "Інтерфакс-Україна".

П.Порошенко зазначив, що протокол, підписаний у Мінську, містить
12 пунктів. "На базі цього документа буде вироблено "дорожню карту" і крок за кроком будуть розроблені всі 12 кроків", - підкреслив він.

"У цьому протоколі 12 практичних кроків, щоб встановити мир і стабільність у частині Донецької і Луганської областей, поважаючи суверенітет і територіальну незалежність, України. Це базові положення для розв'язання кризи на сході України", - додав президент.

"Ми надамо амністію всім тим, кого включено у мирний план", - підкреслив глава української держави.

Президент запевнив, що українська сторона зробить все від неї залежне, щоб встановити мир і стабільність у східній частині України.

П.Порошенко також зазначив, що Україна готова зробити кроки щодо децентралізації влади в деяких районах Донецька і Луганська, надавши їм економічну свободу з дотриманням культурних традицій національних меншин. При цьому український президент підкреслив, що реалізується мирний план, який базується на територіальній цілісності України.

П.Порошенко також повідомив, що перемир'я ґрунтується на домовленостях, які були досягнуті під час телефонної розмови з російським президентом Володимиром Путіним. "Це важливо, враховуючи (гарантії - Ред.) того, що це перемир'я триватиме довго. Тепер це - наша спільна (з Путіним - Ред.) відповідальність", - заявив український президент.

Нагадаємо, що в Мінську на переговорах контактної групи між представниками України, самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" за участю ОБСЄ було підписано протокол про припинення вогню з 18.00 п'ятниці.

У зустрічі в Мінську брали участь Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, спецпредставник ОБСЄ Хайді Тальявіні, глава "ДНР" Олександр Захарченко, віце-прем'єр "ДНР" Андрій Пургін, а також глава "ЛНР" Ігор Плотницький.