ДНР збирається створити свій центробанк і може перейти на рублі. У НБУ поки що мовчать

Автор : Олександр Дубинський
20 червня 00:00

Коли численні українські експерти пояснювали захоплення Донецького облуправління НБУ просто як спробу розжитися грошима, вони помилялися. Мета сепаратистів - створити власну платіжну систему.

 

Коли численні українські експерти пояснювали захоплення Донецького облуправління НБУ просто як спробу розжитися грошима, вони помилялися. Мета сепаратистів з'ясувалася у п'ятницю, після зустрічі з представниками найбільших банків регіону. Фінансистам було заявлено про плани створити власну платіжну систему "Донецької народної республіки" (ДНР) і перейти на рублі, які планується завезти з Криму. Тим, хто не захоче співпрацювати з "владою", запропонували закриватися.

Формально зустріч банків у Донецькому облуправлінні НБУ було присвячено питанням роботи в "гарячій точці". Зокрема, було заявлено тему інкасації: під цим приводом у Нацбанк запросили близько 60 представників комбанків, які, не знаючи про це, виступали в присутності представників ДНР.

Один з учасників зустрічі так описує першу її частину: "У п'ятницю управління банків міста, які працюють на території Донецька, одержали телефонограму з Донецького територіального управління НБУ про плановану нараду з питань інкасації та роботи банків на території Донецької області. Нараду було призначено на 12.00 у будівлі Донецького територіального управління НБУ. При цьому повідомлення про нараду надійшло за 20–30 хвилин до її початку. Як нам відомо, на нараді були присутні близько 60–70 представників банків".

От що говорить інший учасник наради: "Питання інкасації, обслуговування клієнтів, безпеки співробітників і клієнтів відділень банку є досить чутливими і складними в цей період часу на території Донецької та Луганської областей. Завданням представників банків було зрозуміти, як забезпечити обслуговування клієнтів, включаючи виплату пенсій, допомог, заробітних плат, депозитів у Донецькому регіоні, і яка позиція регулятора з цих питань. Як стало відомо вже за фактом, у залі проведення наради були присутні представники так званої ДНР".

Після офіційної частини відбулася зустріч з рядом представників комбанків (представники інобанків, утім, були відсутні), де про свою відставку оголосив голова Донецького облуправління НБУ Юрій Чифільов, якого вважають людиною Ахметова і який написав відповідну заяву тижнем раніше. Пан Чифільов нібито представив (!) банкірам якогось Максима Іванова як людину, що є "міністром фінансів" ДНР і відповідає заодно за створення її центробанку.

Після цього пан Іванов, який представився першим помічником "першого віце-прем'єра" ДНР, повідомив банкірам про плани відновити роботу платіжної системи, яку тижнем раніше було відключено НБУ. Працювати ДНРівці збираються і з гривнею, і з російськими рублями, інкасацію яких представник сепаратистів пообіцяв зробити для банків безоплатною. Скарги банкірів про складнощі з одержанням готівкової гривні представник ДНР чи то жартома, чи то серйозно парирував фразою: "Отже, через два тижні тут будуть рублі". Готівкові кошти мають привезти з Криму. Безготівкові ресурси банкам пропонується нібито одержати у "Дочірньому банку Сбербанку Росії" (один із небагатьох банків, що продовжують здійснювати інкасацію в регіоні), на базі платіжної системи та інфраструктури якого має запрацювати центробанк ДНР.

Гроші банкірам запропоновано ввозити через Слов'янськ і Маріуполь, причому сепаратисти вимагали узгоджувати з ними маршрути, щоб забезпечити проходження блокпостів. Разом з тим Іванов заявив про небажання "народного банку" працювати з Приватбанком: "Вашого банку в ДНР не буде". Причому згодом представника "Привату" залишили для окремої розмови. Наскільки відомо DT.UA, претензії до власника цієї установи І.Коломойського виникають не тільки через утримання та організацію функціонування батальйонів "Дніпро-1" і "Дніпро-2", які беруть участь в АТО, а й через значні труднощі з доступом до рахунків ряду впливових регіоналів Донбасу в кіпрській філії належної нинішньому дніпропетровському губернатору фінустанови. Чим це може пояснюватися - особистою позицією пана Коломойського чи об'єктивними труднощами, ще треба з'ясувати. Але однією з причин того, що відбувається, згідно з припущенням деяких співрозмовників DT.UA, може бути й те, що російське ФСБ, яке давно й упевнено влаштувалося на Кіпрі, могло серйозно ускладнити функціонування вже не тільки московської філії "Привату".

Разом з тим представники ДНР, зважаючи на все, поки що самі не розуміють, як має здійснюватися повернення депозитів і кредитів у запропонованій ними моделі, котрої, як повідомили учасники зустрічі, "ніхто не прийняв".

Тим банкірам, які висловлять згоду працювати у системі, що формується, представник "Донецького народного банку" (так іменують себе люди, котрі спілкувалися з банкірами) обіцяли всіляке сприяння і підтримку. Відмовникам рекомендували подумати над закриттям відділень і в ультимативній формі пропонували готуватися до кримського сценарію, за яким борги за кредитами комбанків перебере на себе центробанк, і він забезпечуватиме повернення вкладів.

При цьому представників "Дочірнього банку Сбербанку Росії" (також є одним із найбільших за активами у Донецькій області) на цій зустрічі, за словами присутніх банкірів, не було. А того ж дня було розгромлено кілька офісів "дочки" "Сбербанку" на Донеччині.

Прес-служба "Дочірнього банку Сбербанку Росії" у відповідь на запит DT.UA підтвердила факт відсутності представника банку на зазначеній нараді, заявивши при цьому, що інформація про будь-які плани використовувати мережу ДБСБРФ є неправдою: "Дочірній банк Сбербанку Росії" не брав участі у зустрічі, описаній у Вашому запиті. Інформація про нібито участь банку в якійсь "платіжній системі ДНР" не відповідає дійсності. АТ "Сбербанк Росії", будучи одним із найбільших українських комерційних банків, строго дотримується законодавства України".

Думку нового голови НБУ Валерії Гонтаревої щодо подій на Донбасі з'ясувати не вдалося. У Нацбанку на запит DT.UA про ситуацію в Донецькій області часу відповісти не знайшли, обмежившись лише інформацією про ім'я нового керівника Донецького облуправління НБУ - ним замість Чифільова став Микола Чотій, котрий раніше був заступником Чифільова. На запитання про повернення вкладів населення, а також порядок роботи банків у Донецькій і Луганській областях у прес-службі НБУ відповісти не змогли "через відсутність часу у зв'язку з приїздом місії МВФ", що, безумовно, важливіше.

Невдовзі, втім, з'явився прес-реліз Нацбанку, в якому повідомляється про вживання всіх необхідних заходів для налагодження стабільної роботи системи електронних платежів (СЕП). " Незважаючи на напружену ситуацію, СЕП працює, забезпечуючи здійснення міжбанківських розрахунків. З цією метою роботу СЕП згідно з вимогами відповідних нормативних документів було переведено на резервний вузол", - інформують у НБУ.

Раніше повідомлялося, що 11 банків (юридичних осіб), 10 балансових філій, 1576 відділень перевели на обслуговування в Київ. Банківські активи в Донецькій і Луганській областях оцінюються у розмірі понад 100 млрд грн, обсяг вкладів - 76 млрд грн.

При цьому банкіри потенційне створення платіжної системи ДНР оцінюють досить скептично. "Можливо, йдеться про приєднання до платіжної системи, яку Російська Федерація планує створити на заміну Visa/MasterCard. Однак працювати з рублями на території Донбасу все одно буде неможливо, тому що використання рубля на території іншої держави потребує дозволу центробанку", - говорить голова правління УМВБ Анатолій Гулей. У свою чергу, член ради УКБС Ярослав Колесник зазначає, що сумнівне навіть саме використання потужностей розрахункового центру Донецького облуправління НБУ для створення окремої платіжної системи через "невідповідність розрахункових можливостей і комунікацій".