Україна збільшила імпорт реверсного газу через Польщу

Автор : Ганна Люта
14 червня 20:35

Реверсні газопоставки в Україну поки що в загальному балансі як нашої країни, так і європейських операторів та газотрейдерів становлять невеликий відсоток від загального обороту газового ринку. Але важливі початок і динаміка поставок.

 

Надходження газу з боку Польщі в українську газотранспортну систему (ГТС) у травні збільшилося на 21% порівняно з квітнем поточного року.

У травні 2013 р. Україна імпортувала 129 млн кубометрів природного газу через територію Польщі, збільшивши поставки у цьому напрямку порівняно з квітнем на 21%, або на 27 млн кубометрів, повідомила прес-служба ПАТ "Укртрансгаз" 12 червня.

За даними DT.UA, на 8 червня з початку реверсних поставок газу (листопад 2012 р.) компанією RWE Sypply&Trading на адресу НАК "Нафтогаз України" поставлено всього 423,38 млн. кубометрів газу.

Україна також здійснює імпорт природного газу через газотранспортну систему Угорщини. У травні реверсний імпорт з цієї країни не здійснювався, поставки відновилися у червні - з початку місяця вже отримано 37,8 млн кубометрів газу.

Реверсні газопоставки в Україну поки що в загальному балансі як нашої країни, так і європейських операторів та газотрейдерів становлять невеликий відсоток від загального обороту газового ринку. Але важливі початок і динаміка поставок. Про це, за інформацією DT.UA, 14 червня у Києві відбулася предметна розмова українських урядовців, представників НАК "Нафтогаз України" з топ-менеджерами компанії RWE.

Тож з листопада 2012 р. по
1 червня 2013 р. загальний обсяг надходження природного газу в ГТС України через Польщу та Угорщину становив близько 420 млн кубометрів (за даними на 1 травня, в українську ГТС надійшов 291 млн кубометрів газу з Польщі й Угорщини).

Разом з тим, повідомили в "Укртрансгазі", з початку 2013 р. (за підсумками січня-травня) Україна скоротила загальний імпорт газу на 27%.

За п'ять місяців 2013-го через територію України в держави Західної Європи та СНД було транспортовано 32 млрд кубометрів російського природного газу, що на 17% менше, ніж за цей самий період минулого року.

Як повідомляло DT.UA, середня митна вартість імпортованого Україною газу у травні 2013 р. становила 405,74 дол. за тисячу кубометрів, що на 2,3% менше, ніж у квітні, коли ціна становила 415,12 дол.

Вартість реверсного газу у червні, за даними джерел DT.UA в "Нафтогазі", - близько 390 дол. за тисячу кубометрів.