Напіванбандлінг підземних сховищ газу

Автор : Алла Єрьоменко
17 листопада 15:25

Прем'єр-міністр і голова НАК "Нафтогаз України" запевняють, що накопичених майже 22 млрд кубометрів газу в підземних сховищах (ПСГ) на осінньо-зимовий період Україні буде достатньо.

 

Але що буде з тими ж "підземками", якщо анбандлінг "Нафтогазу" все-таки відбудеться, ніхто популярно пояснити не може.

Із боєм, емоціями через край, а потім під овації конституційної більшості в останній день жовтня Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу". Таким чином, законопроект №2239-1 узаконив раніше затверджений урядом і трохи змінений парламентом план відділення і створення оператора газотранспортної системи.

Головним досягненням цього документа багато хто вважає те, що ГТС на 100% залишається в держвласності. Але є один нюанс. Газотранспортну систему України будували за колишнього СРСР разом із підземними сховищами газу, які не тільки служили сховищами, а й підтримували тиск і в трубопроводах великого тиску (в основному експортних), і в газорозподільній системі в Україні.

"Нафтогаз" довго переконував, що транспортування й зберігання газу - дві різні функції і різні бізнеси. І, мабуть, нинішню Верховну Раду переконав.

Однак доля ПСГ поки що невідома. Чи створять, за аналогією з транспортом газу, АТ "Підземні сховища газу України", як це передбачалося від самого початку? Чи буде воно заробляти хоча б на своє утримання? А це залежить і від "транзитного" контракту з "Газпромом", і від планів європейських і американських газових компаній (видобувних і трейдерів), і від ситуації на ринку газу загалом. Які сховища віддадуть в оренду, концесію чи взагалі продадуть, поки що невідомо. Але така ймовірність є. Адже ГТС залишили повністю в держвласності, а ПСГ - лише на 50%.

Переспорити конституційну більшість у сесійному залі практично неможливо. Але визначатися з долею ПСГ потрібно. Тим більше, що в запалі багато депутатів "забули", що прийняли навіть ті поправки, яких відповідний комітет не рекомендував і навіть не обговорював. Зате про деякі погоджені вирішили не згадувати. Мова, зокрема, про те, що підземні сховища газу є невіддільною частиною ГТС України. І якщо так, то і їх не можна відчужувати або передавати в управління, крім як за рішенням власника.

Тож тепер законодавцям знову доведеться вносити "поправки на поправки". А як відомо, зміна навіть однієї коми провокує внесення десятків поправок, у тому числі й у пов'язані законодавчі акти. І триває цей процес довго. Навіть якщо ввімкнути турборежим. А якщо так, то створення незалежного від "Нафтогазу" оператора ГТС, невіддільною частиною якого є підземні сховища газу, можливо, знову відкладуть? Хіба що парламент терміново прийме закон про долю ПСГ. А то виходить, що прем'єр Гончарук і міністр Оржель поквапилися з публічною заявою про те, що "нарешті відокремили транспортування природного газу від його видобутку і поставок; це те, що не могли зробити протягом останніх трьох років"...