Долар заправляє

07 лютого 20:12

Зростання курсу долара з 8,00 до 8,80 гривні зумовлює підвищення собівартості бензину на 60 коп./л, до 9,40 грн - на 1 грн/л. Якщо ситуація на валютному ринку не зміниться, таке зростання відбудеться протягом місяця.

 

Різке зниження курсу гривні у лютому суттєво вплине на вартість нафтопродуктів. Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн пояснює, що близько 90% у роздрібній ціні палива залежить від курсу валют, адже нафту й нафтопродукти ми купуємо за кордоном, а податки, зокрема акцизний збір, встановлено в євро. Ціна на українську нафту теж встановлюється в паритеті до зовнішніх котирувань та має валютну прив'язку.

Відповідно, девальвація гривні не може оминути ринок нафтопродуктів. Зростання курсу долара з 8,00 до 8,80 гривні зумовлює підвищення собівартості бензину на 60 коп./л, до 9,40 грн - на 1 грн/л. Якщо ситуація на валютному ринку не зміниться, таке зростання відбудеться протягом місяця.

Наразі існують сприятливі фактори, через які зростання цін буде дещо гальмуватися. По-перше, маємо сприятливу кон'юнктуру зовнішнього ринку. Останнім часом ціни не зростають і навіть дещо знизилися. По-друге, ринок на сьогодні перебуває у мертвому сезоні, коли споживання впало до мінімальних позначок, а трейдери мають великі запаси нафтопродуктів за старими цінами. Тому підвищення не буде стрімким навіть за умови збереження процесів зростання валютного курсу.