Андрій КОБОЛЄВ: "Безглуздо боротися із цвіллю — боротися треба із сирістю"

Автор : Алла Єрьоменко
04 грудня 00:00

DT.UA не перший рік пише сагу про "Укрнафту", яка в останні два роки часто нагадує трилер. Навіть порівняно мирне засідання наглядової ради цієї компанії 26 листопада 2015 р. це підтвердило. Але без відповідей на хоча б основні запитання уявлення про те, що відбувається в ПАТ "Укрнафта", в якому держпакетом управляє НАК "Нафтогаз України", а її голова правління Андрій Коболєв очолює наглядову раду, буде надто фрагментарним. Хоча розраховувати на те, що А.Коболєв відразу розкриє всі карти, було б наївно.

 

"Укрнафта" була першою компанією, з якою я познайомилася як журналіст буквально після закінчення університету. Чудово пам'ятаю наснагу та якусь тривогу її співробітників (це був ледь не перший досвід в енергогалузі), які готували цю добувну держкомпанію до корпоратизації, будували плани. Але приватизація пройшла практично без них і повз більшість із них. Хоча спочатку вони й стали щасливими власниками кількох акцій "Укрнафти", але дивідендів так і не отримали. Потім акції були викуплені майже за безцінь і в результаті опинилися хоча й у кількох міноритаріїв, зате в одному портфелі, який чіпко тримає Ігор Коломойський. У держави залишилося 50% плюс одна акція "Укрнафти", але ж портфель більш як десять років під контролем дніпропетровського олігарха...

Читайте також: З ким ви, містере Коболєв?

DT.UA не перший рік пише сагу про "Укрнафту", яка в останні два роки часто нагадує трилер. Навіть порівняно мирне засідання наглядової ради цієї компанії 26 листопада 2015 р. це підтвердило. Але без відповідей на хоча б основні запитання уявлення про те, що відбувається в ПАТ "Укрнафта", в якому держпакетом управляє НАК "Нафтогаз України", а її голова правління Андрій Коболєв очолює наглядову раду, буде надто фрагментарним. Хоча розраховувати на те, що А.Коболєв відразу розкриє всі карти, було б наївно.

- Андрію Володимировичу, ви добре граєте в покер або преферанс?

- Колись я півроку заробляв собі на життя, граючи в покер.

- До речі, звідки гроші на будинок, про який стільки розмов? Ви його купили чи орендуєте?

- Я його орендую, що можна легко перевірити в реєстрі власності, котра, як я сам цікавився, не змінювалася з моменту його будівництва. Навіть теорія, що його купили на підставну особу, не працює. Ним як володів його забудовник, пан Мазепа, так і володіє пан Мазепа, в якого я не планує купувати будинок. Як раціональна людина, вважаю на даний час купівлю нерухомості недоцільною.

- Поговоримо про доцільне - про "Укрнафту". У принципі, ви сказали, що не будете розкривати карт, але я хотіла б вас попросити пояснити своє ставлення до ситуації в цій напівдержавній компанії. Як ви її оцінюєте як голова наглядової ради?

- Як дуже важку.

- Що ви плануєте зробити?

- Давайте спочатку, щоб зрозуміти, що таке дуже важка ситуація, назвемо основні проблеми "Укрнафти". Це важливо для розуміння ситуації. Як голова наглядової ради та як співробітник "Нафтогазу", я розглядаю "Укрнафту" як один з активів, що входить у групу НАК "Нафтогаз України". І нашим завданням, як будь-якого менеджменту, є нарощування вартості цього активу в інтересах кінцевого акціонера, яким є держава. Отже, в "Укрнафти" є кілька великих невирішених проблем. Якщо казати про їхню значущість і величину, то першою проблемою є невирішена проблема з газом, який є предметом спорів між "Укрнафтою" та "Нафтогазом". Ця проблема була створена задовго до нас і накопичувалася дуже довго. Відразу скажу, щоб не було жодних інсинуацій, - ми не готові вирішувати цю проблему в такий спосіб, як, наприклад, робила Юлія Володимирівна - віддаючи газ фізично. Ми не готові віддавати газ.

- Це й після неї робили...

- Після неї цього не робили, наскільки я знаю, я вивчав історію цього питання. Це робили до неї та це робили при ній.

Друга за значущістю проблема - це заборгованість "Укрнафти" перед бюджетом.

І третя проблема - це дебіторська заборгованість перед "Укрнафтою", створена приватними структурами. Є обґрунтовані підозри вважати, що дані структури пов'язані з групою "Приват". Сьогодні сума дебіторської заборгованості "Укрнафти", за інформацією, яку ми одержали від менеджменту компанії, становить
18,67 млрд грн.

- Розкажіть конкретніше, як ви збираєтеся розв'язувати кожну з проблем?

- Є гарний вираз, який мені дуже подобається: "Не потрібно та безглуздо боротися із цвіллю - боротися треба з сирістю". У нашій ситуації...

- А як же пеніцилін?

- Якщо ви любите цвіль, то, звичайно, можна залишитися із цвіллю. Якщо ви вирішили боротися із цвіллю, то боротися треба з її першопричиною - сирістю. У цій ситуації, вважаю, передусім треба забезпечити повну зміну менеджменту "Укрнафти", і цей менеджмент має діяти в інтересах обох акціонерів - держави та міноритаріїв. Як менеджмент будь-якої цивілізованої компанії, у рамках нормального корпоративного управління. Оце сирість. Коли проблему сирості буде вирішено, ми зможемо вирішити й проблеми із цвіллю.

Важливий момент, чому я акцентую на цьому увагу, - якщо не вирішити проблеми нормального корпоративного управління "Укрнафти", там не буде розв'язано жодної проблеми. І ті всі люди, які вважають, що спочатку ми маємо вирішити інші проблеми, помиляються, вважаю, що це неправильний підхід. Тому спочатку ми змінимо менеджмент, після цього новий менеджмент розв'яже проблеми, які там накопичилися.

- Коли відбудеться зміна менеджменту?

- Зміна де-факто вже відбулася на останньому засіданні наглядової ради (НР). Ми спочатку змінили першу особу, на засіданні наглядової ради 26 листопада фактично звільнили від повноважень усіх старих членів правління, крім одного, який потрібен для кворуму, але тільки до грудня, і призначили новий штат правління. Ми сподіваємося наступного тижня узгодити контракти з новими членами правління.

- Вас не бентежить одіозність залишеного члена правління Володимира Пустоварова, якого вважають ставлеником Коломойського, що слухняно виконує вказівки останнього?

- Як вам сказати? Бентежить. Роллінс побоювався, що узгодження контрактів з новими членами правління в Міненерговугільпромі може затягнутися на невизначений строк, у результаті чого компанія залишиться без кворуму. Але ми менеджмент зняли негайно. Тобто ми фактично цього тижня вже залишили компанію без кворуму правління.

Це рішення далося дуже непросто. Наглядова рада має всі повноваження, щоб прийняти таке рішення незалежно від позиції голови правління, і переносити збори, призначені на
26 листопада, ніхто не планував. Проте, щоб зняти сумніви пана Роллінса, я запросив міністра Демчишина в "Нафтогаз". На цій зустрічі міністр підтвердив свою готовність розглянути контракти з новими членами правління оперативно, упродовж двох тижнів. Пана Демчишина запрошували залишитися також на засідання наглядової ради, але в нього була важлива зустріч, і він, на жаль, мав піти.

Поки інші члени правління не вступили на посаду, факт наявності в правлінні одного зі старих членів ролі не відіграє. Коли нові люди приступлять до роботи, кворум буде можливий і без нього. Пустоварова вирішили залишити в правлінні до 22 грудня. До цього часу необхідно закінчити всі процедури для вступу на посаду нових членів правління. Для цього потрібно схвалення умов їхніх контрактів Міненерговугільпромом. І ми сподіваємося на розгляд цього питання міністром найближчими днями.

- А право підпису в кого?

- У голови правління "Укрнафти" Роллінса.

- У нього одного?

- Він міг давати доручення, але перше право підпису в Роллінса. Знаю, що за його відсутності, до цього, документи підписували інші члени правління, коли направляли листи на нашу адресу, - це нормальна практика. Він зробив свою "домашню роботу" - привів п'ять кандидатів у члени правління "Укрнафти": двох ми не узгодили, трьох - узгодили.

- Двоє з трьох, кажуть, його давні партнери.

- Наскільки я розумію, як мінімум, відносно однієї людини це не так. Але ті люди, яких він запропонував, є досить кваліфікованими фахівцями. Наша HR-служба контактувала з тим агентством, яке допомагало Роллінсу вибирати людей. Ми не були задіяні в процесі прямо, але знаємо, як він відбувався. І результатом задоволені. За умовами контракту, він мав внести кандидатури трьох членів правління. Він вніс п'ятьох, трьох ми вибрали.

- Назвіть їх.

- До підписання контракту я не можу розголошувати їхні прізвища. Назвавши прізвище людини, яка нині десь працює, ми могли б створити їй проблеми.

- Правду кажуть, що ви - людина Коломойського? Ваші дії щодо "Укрнафти" нагадують дії людини, яка працює в інтересах міноритаріїв.

- Які дії?

- Нескликання наглядової ради.

- Ми збирали наглядову раду.

- У вас був час і можливість зробити це раніше.

- У нас є певні обмеження.

- Які?

- Мої дії обмежені тим, що я вважаю себе зобов'язаним не допустити ситуації, при якій пан Коломойський може піти в суд і відсудити у держави гроші за порушення своїх прав як акціонера. Усі заклики на кшталт "порвімо Коломойського" створюють ідеальний ґрунт для його перемоги в суді. Оскільки я зобов'язаний стежити за тим, щоб цього не сталося, мої дії мають певні обмеження.

Дуже важливо розуміти контекст, у якому розвивається ситуація. А контекст полягає в тому, що "Укрнафта" на цей момент часу - інвестиція, яка істотно втратила свою вартість. Якщо в якийсь момент пану Коломойському буде вигідно піти в суд, він це зробить. І мій обов'язок - не дати йому приводу цей суд виграти. Ми маємо працювати виключно в рамках закону.

- А як же 18,67 млрд грн дебіторської заборгованості, що виникла, найімовірніше, через компанії, афілійовані з групою "Приват"?

- Там є накопичена дебіторська заборгованість. Період - початок цього року.

- Це період, коли ви вже очолювали наглядову раду "Укрнафти". Що особисто вами було зроблено для вирішення цієї проблеми?

- Зміна менеджменту. Ми ініціювали та провели, коли закон нам дозволив це зробити, зміну менеджменту цієї компанії.

- Закон вам дозволяв і раніше це зробити... Скажіть, як голова НР "Укрнафти ", ви бачили угоду про реструктуризацію її боргу? Можу я її побачити? А краще опублікувати?

- Не знаю, треба поставити запитання в податкову та в "Укрнафту". Поки що не готовий відповісти.

- Але ви голова наглядової ради, ви не могли її не бачити...

- Я її бачив, якщо вам це цікаво знати.

- Так, цікаво, і не тільки мені. Ще більш цікаво, чи згодні ви з тими умовами, які там написані?

- Що означає, згодний я чи не згодний? Питання, напевно, в іншому - що на даний момент ті умови, які там прописані, я розцінюю як єдино можливі. Як компроміс, якого можна було досягнути на той момент, тому що фінансові можливості компанії не дозволяють нині сплачувати борг швидше, ніж прописано в цій угоді.

- Що ж до питання виведення коштів...

- До речі, важливий момент. Хочу звернути увагу, що з моменту приходу Роллінса заборгованість за податками не зростає й навіть було погашено заборгованість за дивідендами.

- Ви вважаєте, це була його заслуга?

- Так, я так вважаю. Я бачу позитивний тренд: прийшов новий менеджер - і от уже перший позитивний результат. Утім, не перший і, сподіваюся, не останній.

- Я віднесла б це, швидше, до заслуг наглядової ради.

- Ну чому наглядової ради? Це ж він ініціював. Ми впливаємо тільки на деякі рішення.

- Друга за глобальністю проблема "Укрнафти", названа вами, - це заборгованість перед бюджетом. Варіант її вирішення? Чому вона так довго не вирішується? Що ви як голова НР маєте намір зробити, що зробили, що не зробили й чому?

- Ми маємо намір розглянути пропозиції про подальший фінансовий розвиток "Укрнафти", які відповідно до контракту пан Роллінс повинен подати до кінця цього календарного року. У цих пропозиціях мають бути викладені шляхи вирішення всіх трьох названих мною проблем. Крім цього, там повинен бути викладений шлях подальшого розвитку компанії. Якщо НР, яку я очолюю, цю пропозицію прийме, це й означатиме, що ми задоволені роботою пана Роллінса та віримо в той план, який він представив. На даний момент завдання, поставлене перед паном Роллінсом, - це зменшувати податкову заборгованість, платити дивіденди, змінювати правління. Джерелом, якщо ви про це запитуєте, погашення податкової заборгованості компанії має стати дебіторська заборгованість перед "Укрнафтою" інших груп. Тому що проблема газу перебуває в площині судових розглядів, і складно очікувати, що її буде вирішено в найближчому майбутньому.

- А як щодо аукціонів? Вам не здається, що міноритарії, очолювані Коломойським, просто вас шантажують?

- Шантажують чим?

- Відмовою від участі в аукціонах із продажу власної ж нафти. Усі учасники аукціонів із продажу нафти завжди знали, що брати участь там безглуздо, тому що "Укрнафта" продасть ресурс тільки тому, кому захоче, в основному структурам "Привату". Ну й крихти, "за гарну поведінку", трейдерам. Як буде тепер?

- По-перше, ситуація з аукціонами кардинально змінилася. Зусиллями команди "Нафтогазу" ми домоглися того, що було скасовано знижку, яку раніше на цих аукціонах одержували покупці нафти. На сьогодні, на наш погляд, ціна на цих аукціонах відповідає ринку. І виходити чи не виходити на цей аукціон - це право будь-якого покупця.

- Якщо наперед відомий переможець, то це все фікція.

- Розумієте, яка ситуація з цими аукціонами? Знову повертаємося до питання сирості та цвілі.

- До речі, ми поговорили про сирість. А цвіль - це що?

- Цвіль - це ті проблеми, які ми з вами назвали.

- Три?

- Це найголовніші. Там є багато інших проблем. Але ці три основні проблеми, наскільки я розумію, хвилюють найбільше.

Повернімося до аукціонів - це дуже цікавий момент.

"Укрнафта" - це основний виробник нафти в Україні. НПЗ для переробки цієї нафти, який працює в країні, тільки один. Аукціони в цій ситуації - фікція. Економічний сенс має прямо організувати переробку цієї нафти на потужностях цього НПЗ. Отримані нафтопродукти "Укрнафта" могла б продавати або на відкритих аукціонах, або через свою мережу АЗС. Мені більше подобається перша опція.

Так можна було б прибрати двох посередників із роботи "Укрнафти". Нині компанія купує нафтопродукти для своєї мережі в посередників. Судячи з результатів минулого року, на не дуже вигідних умовах. Для "Укртатнафти" таке рішення забезпечило б стабільне та передбачуване завантаження. При цьому немає необхідності створювати якийсь холдинг із цих двох компаній для такого співробітництва.

- Як це реалізувати?

- Це один із варіантів, аналіз якого ми очікуємо побачити в пропозиціях Роллінса.

- Кого ви як голова НАКу та наглядової ради запропонуєте в правління "Укрнафти"?

- Ми не плануємо когось пропонувати. Ми вважаємо, що люди мають брати участь у прозорому конкурсі, і під час такого конкурсу потрібно вибрати найкращу кандидатуру за професійними критеріями. Вважаємо практику "пропонування" когось від себе неправильною та порочною.

- І коли відбудеться цей конкурс?

- Цей конкурс проходить тепер, відбувається відбір кандидатів на членів правління з допомогою HR-агентства, найнятого паном Роллінсом. У рамках цього процесу там мають бути знайдені та запропоновані кваліфіковані кандидати.

- Кого з кандидатів ви підтримаєте, адже ви небайдужі до цього процесу?

- Я підтримаю найбільш професійних людей. Так ми вибирали людей, коли пан Роллінс подав п'ятьох кандидатів. Але тут важливий момент: якщо хтось каже про те, що мають бути представники, наприклад, від "Нафтогазу", то ці люди повинні розуміти - щойно ця пропозиція з'являється на столі, у нас з'являється інший акціонер. Він же в нас усе ще акціонер, який каже: а де ж мій представник? І тоді з великою часткою ймовірності я очікував би, що ми бачитимемо пана Пустоварова в членах правління цієї компанії ще дуже довго. Чи готові до цього ті люди, які хочуть бачити там представників "Нафтогазу"? От запитання, над яким треба думати. Це ж логічно, правильно? Паритетно?

- І що ви надумали?

- Вважаю, що має бути професійне правління, яке діятиме в інтересах компанії.

- Андрію Володимировичу, у багатьох людей виникло стійке переконання в тому, що все, що відбувається з "Укрнафтою", - це спроба вивести компанію абсолютно з-під контролю держави. Що ви на це скажете?

- Як на мене, відбувається зворотний процес. Ця компанія не була під контролем держави. Я вам скажу більше: так вважали навіть аудитори "Нафтогазу", які не консолідували "Укрнафту" у звітності НАКу. Ми вважаємо, що змогли змінити цю негативну тенденцію, призначивши нового менеджера, який діє в інтересах не одного акціонера, а всіх, у тому числі й "Нафтогазу".