В Європу... У зародковому стані

Автор : Роман Якель
15 сiчня 00:00

Сільськогосподарські кооперативи в Україні роками не можуть вийти із зародкового стану: мало охочих у них вступати, слабка матеріально-технічна база. Та й кількість таких структур - мізерна.

 

Сільськогосподарські кооперативи в Україні роками не можуть вийти із зародкового стану: мало охочих у них вступати, слабка матеріально-технічна база. Та й кількість таких структур - мізерна. А в розвинених державах кооперативи стали однією з провідних форм організації виробництва та торгівлі. Наприклад, у країнах ЄС і США вони займають значну частку сільгоспринків - від 40-50 до 75%. У США ці колективні утворення набули такого рівня розвитку, що мають потужності для виробництва біопалива, володіють мережею АЗС і конкурують із приватним бізнесом. У Канаді на кооперативи припадає 40% усіх грошових надходжень фермерів. У нашій державі малі виробники-селянські господарства не можуть об'єднатися навіть перед загрозою розорення, коли Україна муситиме широко відкрити ринки для європейських виробників товарів та послуг.

Три роки поспіль не діяла державна фінансова підтримка сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. З банальної причини - на цю програму не знайшлося коштів у держбюджеті. У держбюджеті-2016 фінансування кооперативів теж не передбачене.

Але й в обласних скарбницях багатьох регіонів коштів на закупівлю обладнання та техніки для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) не було закладено. Івано-Франківщина - не виняток з хибної практики. Трохи тішить, що у 2015 р. розвиток обслуговуючої кооперації тут пов'язали з підтримкою галузі тваринництва. Більшість коштів із майже 1 млн грн було спрямовано на зміцнення сімейних молочних ферм, які здають молоко, зокрема в кооперативи... А загалом, сільськогосподарська обслуговуюча кооперація останніми роками якщо й не функціонувала самотужки, то черпала сили для розвитку з інших джерел.

Прикарпаття - один із лідерів у цій справі. В області діють 72 СОК. Провідні позиції на цьому напрямі тримає Рогатинський район, де працюють 8 кооперативів, які надають селянам послуги з обробітку землі, збирання врожаю, заготівлі овочів, плодів, м'яса, молока.

Застосовуючи технологію крапельного зрошення, мешканець с. Конюшки Володимир Тимків на невеликих земельних ділянках вирощує різні овочі. Обладнав парники, в яких ростуть помідори, огірки, баклажани, капуста, цибуля. Вирощує й полуниці. Мріє закласти насадження смородини та малини. Налагодив стабільний гуртовий продаж вирощеного врожаю на ринках Прикарпаття. А новостворений кооператив "Земледар", очолений В.Тимківим, планує утричі розширити площу обробітку землі в згаданому селі, довівши її до 15 га, а також орендувати земельні ділянки ще у двох селах району - Бабухові та Лучинцях. І сподівається, що вирощена в кооперативі продукція зможе конкурувати за ціною та якістю з продукцією західних фермерів, яка після набрання чинності Угодою про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у повному обсязі прийде на український ринок. "У нашому кооперативі є резерв для здешевлення продукції, бо я постійно дбаю, щоб забезпечувати низьку собівартість та екологічну чистоту овочів", - каже Володимир Тимків.

Молочарський кооператив "Еком" у с. Чесниках працює вже тривалий час. У 2013 р., коли ще діяла обласна програма підтримки кооперації, за кошти обласного бюджету було придбано невеликий молоковоз. Згодом бюджетна підтримка зникла. Але на допомогу прийшли різні грантові програми, наприклад Західноукраїнського ресурсного центру, Карпатської фундації та ін., завдяки чому кооператив придбав обладнання для виробництва сметани, масла, сиру. Це дозволило заготовляти молоко в домогосподарствах без перерв, упродовж майже тижня. І тепер, у зимовий період, "Еком" платить їм по 4,5 грн/кг, тоді як посередники в інших селах скуповують молоко по 3-3,2 грн. Свіже молоко та продукція переробки користуються неабияким попитом у торговій мережі Рогатина. А ще - налагоджено постачання молока в районну лікарню, будинок для пристарілих, у відділення обласної психоневрологічної лікарні.

Та цього марно було б очікувати, якби кооператив не долучився до проекту уряду Канади "Розвиток молочного бізнесу в Україні", що його виконує канадське об'єднання для міжнародного співробітництва "Сокодеві". Суть проекту - корови повинні отримувати якісні корми, доїння має бути механізоване. Плюс - постійний контроль якості молока. Сімейні молочні ферми, які утримують три і більше корів, скористалися допомогою. За кошти проекту для них закуплено доїльні апарати, поїльні установки, зроблено освітлення та вентиляцію ферм. Навчившись культури виробництва молока, селянські господарства раніше чи пізніше будуть змушені об'єднатися в кооперативи. Адже, згідно з вимогами ЄС, із 1 січня 2017 р. здавати молоко на переробні підприємства зможуть виключно юридичні особи, які здатні забезпечити високу якість молочної сировини.

Голова кооперативу "Еком" Олег Журавінський переконує: "Наша продукція - екологічно чиста, сири - натуральні, це - не сирний продукт, який під виглядом сиру виробляють багато молокозаводів. Тому наші вироби користуються попитом. Такі кооперативи мають бути в кожному селі..."

Кооператив "Липівський", що спеціалізується вже не перший рік на вирощуванні картоплі, теж не впав в анабіоз через відсутність фінансової підтримки з державного та місцевих бюджетів. У 2013-2014 рр. проект USAID "Агроінвест" допоміг підготувати продукцію до реалізації та переробити овочі. Придбали картоплесортувалку, зерноочистку, машину для подрібнення зерна, овочеву сушарку, овочерізку. Частину грошей було виділено на придбання сівалки для присадибних ділянок. Незважаючи ні на що, СОК розширюється і вже налічує понад 150 членів у трьох селах району.

Майже три роки тому кооператив зібрав чималий урожай картоплі і мав намір очищену бульбу реалізувати за кордоном. Лабораторні аналізи Західної регіональної митниці (Ужгород) підтвердили, що його продукція - екологічно чиста, вирощена без застосування мінеральних добрив, із використанням рідкісних препаратів проти колорадського жука. Та СОК не зміг отримати сертифікат відповідності на цю продукцію й на зовнішні ринки не вийшов. "А якби об'єдналися 5-10 таких кооперативів, то могли б мати свою акредитовану лабораторію виробників і просувати власну продукцію на ринки країн ЄС. Бо органи, які контролюють якість продукції, переконалися б, що ми можемо послідовно захищати свої інтереси", - розставляє акценти голова кооперативу "Липівський" Василь Савіцький.

Традиції розвитку кооперації в Рогатині глибокі. Перед Другою світовою війною Рогатинський окружний союз кооперативів був одним із найпередовіших на Галичині: він "збував до 100 вагонів яєць щорічно, досягнув великих успіхів в експорті збіжжя - пшениці, квасолі, вивозив м'ясо навіть до Відня, "Маслосоюзові" поставляв птицю, відгодованих гусей для Німеччини", - зазначає дослідник Ілля Витанович в "Історії українського кооперативного руху" (Нью-Йорк, 1964). Досягти такого розмаху нинішнім кооперативам району вкрай складно, проте певні здобутки попередників у цій місцевості використали "з користю і не без моралі".

На Тернопіллі ж діючі СОК можна полічити на пальцях. Але у 2015 р. обласна програма підтримки таки працювала. На розширення матеріально-технічної бази чотирьох кооперативів з обласної скарбниці було спрямовано 350 тис. грн. Оптимальний варіант - фінансування таких колективних організацій із кількох джерел. Наприклад, кооператив "Лосятинське молочне джерело", що спеціалізується на заготівлі молока в індивідуальних господарствах, у 2015 р. отримав кошти з обласного бюджету і зміг придбати холодильне обладнання. Але, фактично, без бюджетної підтримки він розвиває ще й полуничний напрям. Для цього було залучено різні ресурси. Компанія "Данон" навчила селян із цієї місцевості новітніх технологій вирощування полуниць і спільно з міжнародним благодійним фондом "Добробут громад" забезпечила майже всю матеріально-виробничу базу - трактори, автомобіль-ізотерм, навісне обладнання, системи зрошення. Для кооперативу така співпраця вигідна, бо гарантує збут продукції, а фірмі "Данон" - стабільне постачання полуниць для виробництва йогуртів на своїх заводах в Україні.

У 2016-му в обласному бюджеті цільових коштів на підтримку кооперативів уже не передбачено. Залишається сподіватися лише на міжнародні програми допомоги...

Тож очевидно: перспектива - в об'єднанні сільгоспвиробників у кооперативи, а діючих кооперативів - у cпілки, асоціації, щоб їм було під силу реалізовувати високовартісні й важливі в масштабах держави проекти. Перші кроки вже зроблено саме в в Рогатинському районі на Прикарпатті. Кооператив "Екосвіт Опілля" в селі Конюшках, до якого увійшли три фермерські господарства - "Городьків", "Відродження", "МАІ", кооперативи "Липівський" та "Земледар" і ряд особистих селянських господарств, ще тільки планує займатися вирощуванням та заготівлею лікарських рослин і цілющого меду з опільських трав. Та перспективну цінну культуру - топінамбур - тут висадили вже тепер, довівши посівні площі до 16 га. Гичку земляної груші можна використовувати як паливо. До програми переробки цієї культури готове долучитися івано-франківське ПАТ "Індуктор". Воно вироблятиме сухий порошок і сік з топінамбуру, які мають непересічні лікувальні властивості.