Копійчана вигода

Автор : Василь Худицький
04 жовтня 19:15

Бізнес не в захопленні від запропонованого урядом механізму компенсації зі сплати єдиного соціального внеску при створенні нових робочих місць

 

Нагадаємо, що новий механізм передбачено новою редакцією Закону України "Про зайнятість населення", який набрав чинності з 1 січня 2013 р. Ним запроваджено три види компенсацій, які надаються роботодавцям при створенні ними нових робочих місць. На серпень, із часу дії нових правил, у Львівському міському центрі зайнятості ними вже скористалися кілька підприємців, котрі взяли на роботу близько двох десятків осіб з числа безробітних. І це попри те, що, станом на 1 серпня ц.р., на обліку тут перебувало майже 5 тис осіб.

Перша компенсація - 50% єдиного соцвнеску впродовж одного року. Її надають суб'єктам господарювання будь-якої форми власності, якщо ті створюють нові робочі місця і беруть працівників на заробітну плату вищу, ніж три мінімальні. Якщо такий працівник працевлаштований упродовж року, то протягом наступного року підприємство отримує компенсацію в розмірі 50% єдиного соцвнеску. Цей вид компенсації здійснюється через управління Пенсійного фонду.

Наступний вид компенсації здійснюється через центри зайнятості на місцях. Працедавець, який бере на роботу соціально незахищені категорії осіб, може звернутися до центру зайнятості впродовж двох місяців після їх зарахування, а через п'ять днів отримати рішення про призначення компенсації. Проте такий працівник уже не може бути звільнений з ініціативи роботодавця або за згодою сторін. Якщо це станеться, компенсацію роботодавець муситиме повернути.

І, нарешті, третій вид компенсації - для суб'єктів малого бізнесу. Головна умова: щоб підприємство або підприємець працювали у пріоритетних сферах економіки, затверджених Кабінетом міністрів України у постанові №347. Серед них, зокрема, агропромисловий, житлово-комунальний, машинобудівний комплекси, будівництво, транспортна інфраструктура, курортно-рекреаційна сфера та туризм тощо.

Загалом, роботодавці вважають компенсаційні дії уряду непоганим кроком. Проте, на їхню думку, він мало що змінить в економіці. Працевлаштовуючи людину з центру зайнятості, підприємець отримує незначну вигоду. Натомість бере на себе чималу відповідальність. Згідно з умовами договору між центром зайнятості та підприємством, його керівник не має права звільнити такого працівника упродовж двох років. Інакше компенсацію доведеться повернути. Крім того, він повинен платити йому офіційну заробітну плату у розмірі не менше трьох мінімальних зарплат.

"Однозначно, ми не маємо права звільнити таку людину з роботи, тільки за її власним бажанням, - каже юрист КП "Галсільліс" Руслан Батрух. - Проте підприємству сьогодні дуже складно планувати свою роботу на рік, а лише від перевірки до перевірки".

"Мало створити нове робоче місце, його ще потрібно втримати, - вважають підприємці. - А як це зробити, коли в державі немає зростання економіки? Звільняти людину нам буде заборонено. Коли ж наймаємо працівника за контрактом, такої проблеми в нас не виникає".

Щоправда, це не зовсім так. Звільнити працівника підприємець, коли дуже захоче, звісно ж, зможе. Навіть якщо доведеться повернути компенсацію. Гірше буде працівникові: центр зайнятості має право не взяти його на біржу праці як безробітного. Спитають: "Навіщо звільнявся?"

Та найбільше бізнес не хоче зв'язуватися з державою через перевірки з боку контрольних органів. Виграш на копійки, а клопотів не оберешся.

Стимулюючи бізнес створювати нові робочі місця, держава не приховує, що хоче легалізувати виплату тіньових зарплат. Вона, як їй і належить, відстоює права найманих працівників, яким зазвичай дуже важко відстояти свої права у приватній фірмі, "відбитися" від непередбачених законом штрафів, дедалі більших планових завдань тощо. Проте бізнесові запропонованих державою заходів у вигляді компенсації частини єдиного соціального внеску недостатньо, аби йому стало вигідно розвиватися.

Коментар

Зиновій Бермес, президент асоціації роботодавців Львівської області:

- Наше ставлення до компенсації частини єдиного соціального внеску двояке. Бо ця новація насправді не змінить ситуацію в бізнесі. Нині вона критична. Наприклад, лише за минулий рік Львівщина втратила близько 20 тис. робочих місць. Що можуть вирішити кілька десятків робочих місць, створених завдяки механізмові надання компенсацій із ЄСВ? Нічого. Ситуацію це не покращить, зате погіршить наповнення Пенсійного фонду. Проблему зайнятості здатні вирішити лише радикальні системні заходи з поліпшення клімату для підприємців.