Чиновницька автономія

Автор : Рита Рєзнік
16 травня 00:00

Держспоживінспекція вийшла з підпорядкування Мінекономрозвитку?

 

Під тиском громадськості й профільних міністрів "полетіли голови" керівників Держгеології, Держветслужби, Держліків і Державного управління справами. А от креатура Клюєва - голова Державної інспекції із захисту прав споживачів Сергій Орєхов, навпаки, атакує вище міністерство і відмовляється виконувати вказівки міністра, який виявив численні порушення, допущені ДСІ під час перевірок підприємств.

І це, на жаль, уже не смішно. Адже представник попередньої влади, що скомпрометувала себе, призначений у 2010 р. Януковичем керувати, на думку експертів, чи не найкорумпованішою структурою в Україні (див. DT.UA №13 від 11.04.2014 р., "Захист від захисників"), звинувачує нове керівництво Міністерства економічного розвитку і торгівлі в… корупції. І закликає у своєму відкритому листі в.о. президента і прем'єр-міністра ("Українські новини", 22.04.2014 р.) "покласти край корупційним діям, які руйнують довіру українців до нової влади та їхню надію на європейське майбутнє". Далі - тільки завіса…

Факти свідчать про те, що високопоставлений чиновник, керівник Держспоживінспекції, яка контролює український бізнес і, між іншим, нещадно його карає штрафами вже навіть не на мільйони, а мільярди гривень, сам не має наміру підкорятися.

Вказівки Мінекономрозвитку в ДСІ уперто називають "безпрецедентним корупційним тиском, який щодня посилюється і стає дедалі більш незаконним". (Дивно, що свого безпрецедентного фіскального тиску на бізнес не помічають.) Не дуже сподобалося керівникові ДСІ С.Орєхову, що Мінекономрозвитку відреагувало на скарги бізнесу, створивши комісію, яка ретельно перевірила роботу самих перевіряльників з Держспоживінспекції на предмет дотримання ними норм законодавства у своїй діяльності. І ця комісія виявила численні порушення законодавства, про які сигналізував бізнес. Усе це детально, з юридичним обґрунтуванням і посиланнями на норми законодавства, викладено на 38 сторінках тексту, доступного на сайті міністерства.

А наприкінці - пропозиції комісії щодо усунення порушень, які призвели до величенних штрафів, накладених ДСІ на компанії-ритейлери побутової та електронної техніки ТОВ "Дієса" (мережа магазинів "Ельдорадо") і "САВ - Дистриб'юшн" ("Фокстрот").

Зокрема, у рекомендаціях комісії передбачено "скасувати накази територіальних органів Держспоживінспекції про проведення перевірок торговельної мережі магазинів побутової техніки "Фокстрот" ТОВ "САВ - Дистриб'юшн", предмет перевірок яких виходить за межі питань, поставлених у депутатському зверненні Бойка В.Б., а саме щодо реалізації несертифікованої продукції, і постанови про накладення стягнень, винесених за результатами їх проведення. Термін виконання до 30.04.14 р.".

ДСІ також запропоновано розробити план заходів щодо виправлення порушень, виявлених під час проведення перевірки, і надати його Мінекономрозвитку. Термін виконання до 17.04.14 г.

Однак С.Орєхов не поспішав усувати допущені порушення. І 18.04.14 р. з'явився наказ міністра Павла Шеремети, який нагадує чиновникові Орєхову про субординацію і наполягає на виправленні допущених порушень. Очільникові ДСІ прямо наказано затвердити план заходів щодо виправлення вказаних порушень до 24.04.14 р.

Тобто міністр Шеремета не збирається повторювати помилки свого попередника, який (кажуть, під тиском згори) не відреагував адекватно на аналогічне непідкорення й дисциплінарне порушення чиновників ДСІ. Адже ще в грудні 2013 р. інспекція не допустила в себе подібної міністерської перевірки - і не дістала оцінки своїх дій.

Очікуваної реакції від захисників прав споживачів не було навіть у травні 2014-го.

Щоб зрозуміти, що все ж таки відбувається, DT.UA звернулося до П.Шеремети з такими запитаннями: "Як могло трапитися, що голова Держспоживінспекції не виконав пропозицій комісії щодо усунення порушень, виявлених під час перевірки? Які кадрові рішення у цьому зв'язку передбачаються і від кого вони залежать?".

Міністр дав таку відповідь: "У мене абсолютно аналогічне запитання. Як могло трапитися, що керівництво Держспоживінспекції не виконало ні пропозицій комісії щодо усунення численних порушень, виявлених під час перевірки, ні наказу міністерства з того самого приводу? Рішення уряду мають бути жорсткими й швидкими".

А 29 квітня DT.UA надіслало інформаційний запит керівникові ДСІ з проханням повідомити:

1. На яку суму завезено в Україну неліцензованої та контрафактної продукції?

2. Який обсяг несплачених податків і мит?

3. Чи порушувалися кримінальні справи за фактом вказаних порушень?

Адже у своєму відкритому листі О.Турчинову й А.Яценюку С.Орєхов укотре повторив свої звинувачення на адресу великого ритейлера: "Перевірка виявила величезну кількість контрафактної та неліцензованої продукції в магазинах мережі. Уся ця продукція надійшла на український ринок не тільки без сплати податків і мит, але й без перевірки на якість і безпеку. Вона може стати реальною загрозою життю і здоров'ю українських споживачів. Порушення виявилися настільки масштабними й численними, що, загалом, органи Держспоживінспекції призначили мережі "Фокстрот" штрафні санкції на суму 1 553 623 843,50 грн".

На жаль, відповіді на інформаційний запит, що конкретизує слова "величезна кількість контрафактної та неліцензованої продукції", досі не дано. І, схоже, не буде. Принаймні після телефонної розмови з прес-службою стало ясно, що такої інформації в ДСІ просто немає. "Усі ці запитання не до нас. Ми не знаємо, на яку суму завезено… Про це відомо митниці. Щодо питання обсягів несплачених податків слід звертатися в податкову, а про кількість кримінальних справ знають у МВС", - пояснила Ганна Максимчук.

Але тоді абсолютно незрозуміло, як високопоставлений чиновник міг підписати відкритий лист до вищого керівництва країни, в якому міститься непідтверджена (а можливо, навіть неправдива) інформація. Але ж на основі саме цієї інформації (підтвердження якої ні нам, ні перевіряючим ДСІ так і не вдалося знайти) проводилися масові перевірки мережевого ритейлера. Не виявивши ні контрафакту, ні контрабанди, ні несертифікованої продукції, перевіряльники знайшли можливість нарахувати мільярдні штрафи. Причому в цьому, за логікою п. Орєхова, полягає їхня велика заслуга. Адже в такий спосіб вони наповнюють державний бюджет, а нове керівництво Мінекономрозвитку їм у цьому заважає.

"Тільки вдумайтеся у цю ситуацією! Один державний орган (Мінекономрозвитку) заважає іншому держоргану (Держспоживінспекції) виконувати зобов'язання (правомірність яких підтвердили численні суди) і наповнювати державний бюджет, - пише С.Орєхов у своєму листі. - І це в той час, коли в Україні величенний дефіцит грошей і ситуація наближена до воєнної!".

За цією ж логікою, бойовики, які грабують банки, інкасаторські машини і ювелірні магазини на Сході України, поповнюють бюджет Донбасу. Та чи довго таке наповнення може тривати і до чого воно призведе? Ось у чому питання.

До речі, нагадаємо, що МВС у своєму листі-відповіді народному депутату В.Бойку (DT.UA має у своєму розпорядженні копію) підтвердило відсутність порушених кримінальних справ за фактом імпорту контрафактної побутової техніки та електроніки. Отже, немає і несплачених податків і мит. І тому вся ця метушня в ДСІ дуже скидається на імпровізацію стурбованого собою чиновника, який намагається за всяку ціну прилаштуватися до нової влади або принаймні подовжити час перебування на посаді. Для цього він нав'язує керівництву країни свою сумнівну корисність у наповненні скарбниці.

Наскільки довго триватиме цей цирк з автономією чиновника, тепер залежить від Кабінету Міністрів, а ще від Генпрокуратури, яка сьогодні перевіряє факти перевищення повноважень керівництвом ДСІ та її обласними керівниками…