Звільнений з в'язниці КНДР австралієць спростував звинувачення в шпигунстві

10 липня 11:06

Разом з тим, Алек Сіглі не планує повертатися на навчання в Пхеньян.

 

Австралійський студент, звільнений минулого тижня з тюремного ув'язнення в Північній Кореї, спростував звинувачення офіційного Пхеньяну в шпигунстві, назвавши їх "явно помилковими". Про це Алек Сіглі написав у своєму Twitter.

Він повідомив, що не планує повертатися в Північну Корею, де він навчався в Університеті імені Кім Ір Сена.

"Ця ситуація мене дуже засмучує. Тепер я не зможу отримати ступінь магістра в університеті Кім Ір Сена, після того, як я пройшов більше половини курсу і досяг хороших результатів" ,- написав він. - "Можливо, я більше ніколи не буду ходити по вулицях Пхеньяна - міста, яке займає особливе місце в моєму серці. Можливо, я більше ніколи не побачу своїх вчителів і моїх партнерів по турфірмі, яких я вважаю близькими друзями. Але це життя. Я не буду давати інтерв'ю для ЗМІ, проводити пресконференції або відповідати на запитання про це в соціальних мережах", - повідомив австралієць.

29-річний австралієць Алек Сіглі, який навчався в Пхеньяні, перестав виходити на зв'язок з родичами починаючи з 25 червня. 4 липня Сіглі екстрадували з КНДР, після того, як Австралія попросила про сприяння співробітників посольства Швеції в Пхеньяні.

Північнокорейські державні ЗМІ заявили, що Сіглі зізнався в "шпигунстві" та роботі на іноземні видання, заборонені на території Північної Кореї – у тому числі на сайт NK News, який спеціалізується на публікації новин про життя в Північній Кореї.

Австралієць навчався в КНДР і організовував студентські поїздки по країні. Він неодноразово розповідав про своє життя в Північній Кореї західним ЗМІ і оцінював цей досвід в цілому позитивно. Три місяці тому Сіглі написав статтю для The Guardian, у якій розповідав про можливості пересуватися по столиці без супроводу і обідати там, де йому подобається.

"Як для довгострокового іноземного резидента за студентською візою, у мене майже безпрецедентний доступ в Пхеньяні. Я можу вільно бродити по місту, і ніхто не буде супроводжувати мене", - вважав він.

В 2016 році в КНДР засудили американського студента Отто Уормбіра, який приїхав в Північну Корею як турист і вкрав пропагандистський плакат з готелю в Пхеньяні. У 2017 році Уормбіра повернули в США. До того моменту він перебував у вегетативному стані і через тиждень помер. У КНДР стверджували, що Уормбір заразився ботулізмом і потім впав у кому.