Зв'язки Ізраїлю з Китаєм викликають побоювання у сфері безпеки – The Economist

12 жовтня 19:22

Китай займає третину інвестицій у вражаючий технологічний сектор Ізраїлю.

 

Начальник одного з розвідувальних агентств Ізраїлю нещодавно був здивований, виявивши, що китайські будівельники у великому проекті можуть зазирнути у важливі об'єкти. Але це відповідає тенденції. Співробітники служби безпеки Ізраїлю все більш стурбовані зростаючою роллю Китаю в економіці, особливо участю Пекіна в декількох великих інфраструктурних проектах і придбанні передових технологій, пише The Economist.

Автор зазначає, що занепокоєння відноситься до двох широким категоріям. Перша - контроль Китаю над стратегічною інфраструктурою і можливість шпигунства. Посадові особи неохоче йдуть на розмову, але багато хто вказує на нове підприємство щодо морських вантажних перевезень в Хайфі в якості прикладу того, що поставлено на карту. Його очолює Шанхайська міжнародна портова група, яка виграла тендер у 2015 році і почала працювати на майданчику в червні. Хайфа є найбільш завантаженим портом Ізраїлю і базою його основного військово-морського флоту. Там стоять ізраїльські підводні човни, які, як повідомляється, здатні запускати ядерні ракети. Однак угода з китайською фірмою ніколи не обговорювалася кабінетом або радою з національної безпеки, а один з міністрів називав цю ситуацію "надзвичайною".

Інша проблема пов'язана з передачею китайцям технологій озброєння. Пройшли ті часи, коли Ізраїль продавав їм військову техніку. Після численних скарг від США Ізраїль погодився припинити продаж зброї Китаю в 2005 році. Але сіра зона виникла через технологій подвійного призначення, таких як штучний інтелект і продукти для кібербезпеки, які можуть використовуватися для цілей спостереження і розвідки. Це турбує Ізраїль і його союзників. Співробітники служби безпеки зазначають, що Китай є найбільшим торговим партнером Ірану – головним ворогом Ізраїлю. Китай допоміг модернізувати збройні сили Ірану і продав йому цивільні ядерні технології.

Китайці завжди намагаються знайти способи придбати товари подвійного призначення, кажуть ізраїльські бізнесмени. Посадові особи у галузі безпеки більше побоюються, що це направляється в Китай.

Комерційні зв'язки Ізраїлю з Китаєм процвітали під час прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, який зустрівся з президентом Сі Цзіньпін у Пекіні в минулому році. За перші вісім місяців 2018 року Ізраїль продав Китаю товари і послуги на суму 3,5 млрд доларів, що на 63% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Китай займає третину інвестицій у вражаючий технологічний сектор Ізраїлю, сказав Нетаньяху в минулому році. Прем'єр-міністр зустрінеться 24 жовтня в Єрусалимі з віце-президентом Китаю Ван Цішаном на "інноваційному саміті". Ван, найбільш високопоставлений китайський чиновник, який відвідав Ізраїль, буде супроводжуватися великою делегацією китайських інвесторів, у тому числі Джеком Ма - найвідомішим магнатом електронної комерції.

Але нагляд Ізраїлю за його торгівлею з Китаєм, схоже, не відстає від темпів комерції або технологій. Спеціальні ліцензії на експорт необхідні для продажу технологій подвійного призначення, але є багато лазівок, кажуть ізраїльські бізнесмени. У своєму прагненні поліпшити комерційні зв'язки Нетаньяху задумався про плани створення урядового агентства, яке буде регулювати угоди з Китаєм, і, боїться, уповільнити торгівлю. "Зрозуміло, Ізраїль повинен вести бізнес з Китаєм, але немає серйозного механізму для того, щоб ми не продавали ключові економічні активи і цінні технологічні знання", - сказав Ефраїм Гелеві, колишній глава ізраїльської розвідки "Моссада".

З проблемами нагляду, ізраїльські фірми часто залишаються наодинці з поліцією. "В кінцевому підсумку ізраїльські компанії хочуть працювати як в Китаї, так і на Заході", - сказав ізраїльський бізнесмен, який має майже двадцятирічний досвід продажу високотехнологічної продукції китайцям. "Це означає, що ми повинні відрегулювати себе і навчитися говорити "ні" китайцям, коли вони хочуть купувати або інвестувати в деякі з наших продуктів". Не дивно, що співробітники служби безпеки не задоволені цією схемою.

Згідно з інформацією Міністерства юстиції США, громадянин Китаю, який імовірно замишляв викрасти комерційні секрети у авіаційній компанії в Огайо, був екстрадований в США. В обвинувальному акті, поданому у федеральний суд в Цинциннаті, йдеться про те, що імовірно Шу робив все можливе для крадіжки технологій.