Зустріч Нуланд і Суркова свідчить, що Росія відпускає Донбас додому – Wyborcza

19 сiчня 16:56

Утримання Донбасу надто дорого обходиться Кремлю і він не проти його повернути Україні, але лише на своїх умовах.

 

Присвячений Україні "мозковий штурм", в якому минулої п'ятниці взяли участь представник Вашингтону Вікторія Нуланд і представник Кремля Владислав Сурков, доводить, що Росія і Захід хочуть якомога швидше закінчити війну в Донбасі.

Про це на сторінках Gazeta Wyborcza пише Вацлав Радзівінович. Помічниця Держсекретаря у справах Європи зустрілася в Калінінграді з радником президента Росії, якого вважають одним з найважливіших архітекторів російської політики і майстром кремлівських інтриг. Місце зустрічі було не випадковим. Сурков через санкції не має права перетинати кордони жодної країни ЄС. А Калінінград розташований найближче до Литви, звідки Нуланд приїхала на переговори.

Польський оглядач звертає увагу на коментар московської впливової газети "Ведомости" щодо зустрічі, в якому була висловлена думка, що позиція Москви у війні проти України змінюється. Російська сторона до цього часу ігнорувала Нуланд, вважаючи її "автором київського Майдану". А російська пропаганда описувала, як вона роздавала чай і печиво українцям, щоб "схилити до антиросійських настроїв".

Зустріч Нуланд з Сурковим тривала шість годин, впродовж яких, як запевняють обидва учасники перемовин, вони говорили про конкретні пропозиції і утримувалися від обміну злими коментарями. Деталі розмови, яку Сурков назвав "мозковим штурмом", не розголошуються. Однак московські коментатори кажуть, що вона стосувалася подальшого плану дій.

В цей же час, у Москві голова кремлівської ради закордонної політики і оборони Федір Лук'янов розповів Wyborczej, що російська сторона дуже хотіла, щоб діалозі щодо України якомога активнішу участь почав брати саме Вашингтон. За його словами, американці мають значно більший вплив на українських політиків, ніж європейські лідери. І нібито саме Вашингтон "роздає карти в Києві".

Москва дуже розраховує на те, що президент Барак Обама, якому скоро доведеться залишити Овальний кабінет, захоче лишити своєму наступнику "придане" у вигляді завершення війни в Україні. І, як пишуть "Ведомости", з боку Кремля останніми днями часто почали надходити "сигнали про закінчення конфронтації". Одним з таких симптомів стало призначення Бориса Гризлова новим представником Росії в Тристоронній групі щодо вирішення конфлікту в Донбасі. Колишній спікер Думи і член російського РНБО має постійний доступ до Володимира Путіна. А мовою Кремля це означає, що Росії дуже важливо закінчити конфлікт.

Американці також надають цим сигналам важливого значення. Після зустрічі в Калінінграді координатор Держдепартаменту США у справах санкцій Деніел Фрайд запевнив, що американські обмеження проти Росії окрім кримських можуть бути скасовані вже цього року.

Експерт Московського Центру Карнегі Балаша Арабіка, скрута, в якій опинилася російська економіка, змушує Москву змінити політику щодо України.

"Кремль хоче віддати Донбас. Утримання "народних республік" на Сході України коштує занадто дорого", - вважає експерт, додаючи, що сьогодні увага суспільства в Росії прикута до війни в Сирії і фінансовій кризі. А Донбас більше не викликає таких сильних емоцій, як раніше.

Гризлов в останньому інтерв'ю розповів, що завершення війни в Україні може бути при виконанні умов Мінських угод, які сторони повинні були виконати ще в 2015 році.

На думку коментаторів, головною перешкодою для цього лишається відсутність довіри між Москвою і Києвом. Зокрема, найбільш проблемним пунктом домовленостей лишається передача під контроль України частини кордону, яку зараз Київ не контролює. Українська сторона наполягає, що перш ніж проводити вибори на захоплених територіях і говорити про спеціальний статус для них, треба відновити контроль на кордоні. Але Росія хоче, щоб спочатку були вибори, а потім вже повернення контролю, оскільки Київ може почати розправу над проросійськими бойовиками.

Як повідомлялося, у п'ятницю, 15 січня, в президентській резиденції у Піонерську під Калінінградом (РФ) пройшла закрита зустріч Нуланд і Суркова. Їхня розмова тривала в загальній складності близько 6 годин.

У заяві представника держдепартаменту США Джона Кірбі зазначається, що "обговорюється ситуація на сході України та необхідність повної імплементації мінських домовленостей". Пізніше Сурков розповів про результати переговорів з Нуланд щодо України. Він зазначив, що "по деяких чутливих питаннях, як наприклад, конституційна реформа (в Україні), безпека і вибори, висувалися ідеї, які можуть бути обговорені в контактній групі у "нормандському форматі" (РФ, Німеччина, Франція, Україна)".

Тим часом, минулого тижня DT.UA стало відомо, що з представником Росії Борисом Гризловим таємно зустрівся і президент УкраїниПетро Порошенко. Джерело видання повідомило, що однією з тем переговорів були конституційні зміни, які мають бути внесені на голосування українського парламенту до кінця поточної сесії. Нещодавно президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю виданню Bild звинувачував українську владу у невиконанні пункту Мінських угод про внесення змін в Конституцію України.

В МЗС України запевняли, що російський представник прибув для переговорів з українським представником в Тристоронній групі з вирішення конфлікту в Донбасі Леонідом Кучмою. Однак з ним Гризлов наступного дня зустрівся в Мінську в рамках роботи Тристоронньої групи. Тож не зрозуміло, навіщо потрібна додаткова зустріч представника Москви з Кучмою.

Через кілька днів Порошенко підтвердив DT.UA, що зустрічався з Гризловим. За словами глави держави, зустріч була необхідна для того, щоб "підкреслити незмінність української позиції".