ЗМІ: Дочка Путіна спільно з чоловіком володіє статками понад $ 2 млрд

10 листопада 16:50

Катерина Тихонова також відома як молодий дослідник. Вона очолює фонд з $ 1,7 млрд з модернізації наукової бази МДУ.

 

Дочка президента Росії Володимира Путіна - Катерина Тихонова - володіє статком у кілька мільярдів доларів. Про це свідчать дані розслідування агентства Reuters, опублікованого у вівторок, 10 листопада.

Прізвище Тихонова дочка російського президента взяла від імені прадіда. Її бабусю по мамі звали Катерина Тихонівна Шкребньова. Раніше ні Путін, ні його прес-секретар Дмитро Пєсков не давали коментарів щодо цієї теми, відзначає агентство.

За даними Reuters, 29-річна Тихонова "заміжня" за Кирилом Шамаловим, сином Миколи Шамалова, співвласника банку "Росія" і Виборзького суднобудівного заводу і близького друга президентської сім'ї.

За оцінками, які надали агентству фінансові аналітики, як чоловік і дружина Шамалов і Тихонова володіли б корпоративними холдингами на суму близько $ 2 млрд - в основному це акції найбільшого в Росії нафтохімічного холдингу "СИБУР", які Шамалов придбав у підприємця Геннадія Тимченка, також "друга Путіна".

Крім того, пише Reuters, Шамаловим і Тихоновій належить приморська вілла у місті Біарріц на південному заході Франції, вартість якої оцінюється приблизно $ 3,7 млн. Цей актив, за даними агентства, Шамалов також придбав у Тимченка.

Вілла, яку, як стверджує Reuters, Шамалов придбав три роки тому, являє собою чотириповерхову будівлю з басейном, розташована на вершині морської скелі. За даними агентства, площа будинку, побудованого в 1950-х роках, складає близько 300 квадратних метрів, площа саду - близько двох тисяч квадратних метрів.

Агентство посилається на публічні документи, згідно з якими у вересні 2007 року Тимченко і його дружина Олена Єрмакова зареєстрували у Франції компанію SCI Atlantic, щоб придбати будинок. За даними агентства, 15 листопада 2012 року акції компанії, яка все ще володіє віллою, були передані Шамаловим. Сума угоди невідома. У той же час, люди, що живуть поблизу, сказали Reuters, що Шамалов і Тихонова на віллі помічені не були.

Також Тихонова займається проектами в Московському державному університеті, що публічно фінансуються. Reuters вивчило офіційні документи і з'ясувало, що в рамках цих проектів Тихонова підписала контракти на кілька мільйонів доларів з державними організаціями.

Між тим, як зазначає Reuters, немає ознак того, що з цієї роботи Тихонова має власний зиск. Зокрема, за даними агентства, Тихонова допомагає керувати планом з розширення кампусу МДУ на $ 1,7 млрд.

Катерина Тихонова і Кирило Шамалов відмовилися від коментарів до статті Reuters. Представник Тимченко, відповідаючи на запитання про будинок у Біарріці, заявив, що не буде давати коментарі з особистих питань.

Катерина Тихонова - російський громадський діяч, заступник проректора МДУ, керівник Центру національного інтелектуального резерву МДУ і голова фонду "Іннопрактика", який спільно з університетом реалізує масштабний інвестиційний проект зі створення в Москві науково-технологічної долини на Воробйових горах.

Вперше Тихонова дала інтерв'ю наприкінці жовтня агентству "Інтерфакс", де вона розповіла про діяльність фонду. За її словами, він допомагає молодим ученим "створювати механізми їх залучення в процес перекладу власних наукових розробок на наступні етапи, аж до промислового впровадження". В інтерв'ю питань про політику і про те, чи є вона дочкою президента Росії, не було.

У січні 2015 видання РБК провело власне розслідування, згідно з яким Тихонова у 2012 році була власником фонду "Національний інтелектуальний розвиток". Їй також належить "Центр національного інтелектуального резерву".

Як пізніше з'ясував Фонд боротьби з корупцією, разом ці дві організації і об'єдналися в компанію "Іннопрактика". ФБК також писав, що до складу опікунської ради входять президент "Роснефти" Ігор Сєчин, гендиректор "Росатому" Сергій Кирієнко і гендиректор "РОСТЕХ" Сергій Чемезов.

Тихонова також протягом багатьох років виступала на змаганнях з акробатичного рок-н-ролу. У 2013 році вона та її партнер по танцях посіли п'яте місце на чемпіонаті світу в Швейцарії.

Сьогодні вона є головою двох організаційних комітетів Всеросійської федерації акробатичного рок-н-ролу. Спонсори федерації: "Сибур", "НОВАТЕК" і "Газпромбанк" - компанії, які знаходяться в спільному володінні друзів і соратників Путіна.

6 листопада у російській пресі з'явилося повідомлення про смерть радника Путіна ЗМІ Михайла Лєсіна. За однією з версій, проти Лєсіна ФБР вело розслідування про володіння нерухомістю у Лос-Анджелесі вартістю 28 млн доларів. Екс-міністр фігурував у справі про корупційні зв'язки, а також тісно контактував із внесеними США до санкційного списку осіб - зокрема, мільярдером Юрієм Ковальчуком і банком "Росія".