"Жовті жилети" у Франції запланували нові мітинги - ЗМІ

05 сiчня 08:03

Більшість французів хочуть аби протести у державі продовжувалися.

 

У Франції "жовті жилети" оголосили про початок "восьмого акту протестів", який вони запланували на суботу, 5 січня. Протестувальники хочуть провести два мітинга, передає Ехргеѕѕ.

Зазначено, що лідер "жовтих жилетів" закликав їх зібратися біля мерії Парижа та взяти участь у ході до парламенту.

При цьому за даними опитувань, 55% французів хочуть аби такі протести продовжувалися. До того ж більшість громадян Франції не задоволені роботою уряду та президента держави Емануеля Макрона.

Нагадаємо, 17 листопада у Франції спалахнули протести проти здорожчання палива. У Парижі мітингувальники зводили барикади, палили автомобілі, били вітрини та вчиняли сутички з правоохоронцями та групами інших протестувальників. Кількість поранених сягає десятків осіб, затриманих – перевищила 1,7 тисячі осіб.

4 грудня Єлисейський палац ухвалив рішення найближчим часом ввести мораторій на підвищення податків на паливо. Проте протестувальники залишилися незадоволеними цим рішенням, розширили список власних вимог і відмовилися припиняти акцію. А також виступили проти політики президента Еммануеля Макрона та його реформ.

11 грудня Макрон оголосив про підвищення заробітної платні для найбідніших робітників і скорочення податків для пенсіонерів на тлі протестів.

Докладніше про наслідки кризи для нинішньої французької влади читайте у статті Андрія Каракуца "Жовте світло для Макрона" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".