Жителям Британії запропонують придбати громадянство Євросоюзу

26 листопада 05:47

Європарламент до кінця року розгляне ініціативу продажу британцям громадянства ЄС.

 

В Європарламенті розробляють ініціативу, згідно якої піддані Великобританії, зможуть придбати громадянство ЄС після Brexit.

"Багато говорять про те, що не хочуть рвати зв'язків з Євросоюзом. Я згоден, що люди, які є громадянами ЄС і прагнуть зберегти європейське громадянство, повинні мати можливість зробити це",- прокоментував цю ініціативу один з її прихильників, прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, пише "КоммерсантЪ" з посиланням на The Times. Повідомляється, що європарламент проголосує за цю ініціативу до кінця року, потім план повинен бути схвалений всіма країнами-членами ЄС.

У Британії ж ідею політиків ЄС критикують. "Це спроба створити два классса громадян Великобританії і нівелювати підсумки референдуму. Брюссель піде на будь-які хитрощі, щоб не дати нам вийти з ЄС",- заявив депутат Палати громад від Консервативної партії Ендрю Бриджен.

Читайте також: Новим світовим потрясінням після Brexit і обрання Трампа може стати референдум в Італії - WSJ

3 листопада, Високий суд Лондона заборонив уряду Великобританії починати Brexit без схвалення парламенту. Таким чином уряд не зможе самостійно ввести в дію статтю 50 Лісабонського договору про вихід з Євросоюзу. Уряд оскаржуватиме це рішення у Верховному суді Великої Британії в наступному місяці. Розглід апеляції вже призначено з 5 по 8 грудня.

Нагадаємо, що прихильники так званого Brexit перемогли у Великобританії за результатами референдуму про збереження членства країни в Євросоюзі. Так, за вихід з ЄС проголосували 51,9, тоді як за збереження членства – 48,1%. При цьому Шотландія, Північна Ірландія і Гібралтар проголосували за те, щоб залишатися в ЄС.

Прем'єр-міністр Тереза Мей запевнила: Британія не буде починати переговори з Brexit у цьому році. Раніше британський міністр Ліам Фокс, який відповідає в новому уряді за переговори з ЄС по торгових угодах, назвав приблизну дату Brexit – 1 січня 2019 року.