Мешканців трьох міст італійської Ломбардії закликали не залишати свої будинки через коронавірус

21 лютого 21:15

В Італії збільшилося число заражених коронавірусом.

 

В Італії підтвердили шість випадків зараження коронавірусом Covid-2019, передає Reuters. Через це жителів трьох міст провінції Ломбардія закликали не залишати свої будинки. Адже зараз лікарі обстежують сотні людей, які могли контактувати з хворими.

"Ми закликали мешканців Кодоньо, Кастільоне-д Адда і Казальпустерленго залишатися вдома, як запобіжний захід", - заявив член ради Ломбардії Джуліо Галлера під час пресконференції.

За даними ЗМІ, жоден із хворих не їздив у Китай. Однак один із заражених, який зараз перебуває в реанімації, захворів після зустрічі зі знайомим, що відвідував нещодавно КНР. У людини, від якого хворий міг заразитися, коронавірусу не виявили. Однак його перевіряють чи не хворів він раніше.

Авторка ZN.ua Христина Суворіна з Мілана, північ Італії опинилася на межі оголошення епідемії коронавірусу. Італійська преса називає першого хворого пацієнта paziente zero - "пацієнт нуль", журналісти не мають права розголошувати його ім'я. Протягом трьох днів він лікував свою, як уважав, застуду, самостійно. Потім все ж звернувся до лікарні за допомогою. Спочатку його відправили додому, прописавши звичайні антибіотики, - тоді підозри на коронавірус у медиків не було, бо Китай пацієнт не відвідував. Але його стан, попри прийом ліків, лише погіршувався, і він знову приїхав у лікарню, тільки цього разу в нього взяли аналізи, після чого медики забили тривогу - "китайський" вірус підтвердився. Нині чоловік із дихальною недостатністю перебуває в реанімації, медики оцінюють його стан як украй серйозний. І саме тому неможливо перевезти його до Міланської лікарні Sacco, куди вже доправили його дружину.

Важливо було визначити, де італієць міг підхопити коронавірус, якщо Ухань не відвідував.

Виявилося, він вечеряв із колегою, який на початку лютого повернувся з Китаю. Від часу цієї фатальної вечері минуло майже два тижні, протягом яких хворий - ще без будь-яких ознак зараження коронавірусом - зустрічався з великою кількістю людей, встиг відвідати три міста. Він вів дуже активний спосіб життя, до появи симптомів взяв участь у футбольному матчі й забігу, щодня ходив на роботу. Інфікований - співробітник багатонаціональної компанії Unilever.

Про контакт із "пацієнтом нуль" уже заявили як мінімум 60 людей.

Сьогодні аналізи підтвердили наявність коронавірусу в дружини цього 38-річного пацієнта, жінка - на восьмому місяці вагітності. Сьогодні ж госпіталізували і його друга (котрий відвідував спортзал разом із зараженим) із симптомами пневмонії. Також підтверджено ще чотири випадки зараження в Ломбардії.

Нині складають карту пересувань 38-річного італійця за останні два тижні - кого ще він міг заразити коронавірусом. Беруть аналізи в його колег, друзів, родичів, лікарів і пацієнтів, що перебували поруч, коли чоловік приїжджав до лікарні з жаром і скаргами на сильний кашель.

На карантині в Ломбардії вже 250 чоловік. Про це завив радник із питань охорони здоров'я Ломбардії Джуліо Галлера. Він закликав місцеве населення не панікувати. Тільки досі незрозуміло, залишатимуться вдома ці дві з половиною сотні людей "під підозрою" чи всіх переведуть до спеціалізованої установи.

Італійців, які побажали повернутися з Китаю, вже евакуйовано, всіх, хто хотів. Про це заявив міністр закордонних справ Італії Луїджі ді Майо. Після 18-денного карантину 55 італійців покинули госпіталь військового комплексу Чекчіньола під Римом. Сьогодні біля залізного паркану зі сльозами радості на очах їх зустрічали родичі після тривалої розлуки й побоювань - раптом хтось із них інфікований. Але численні тести на коронавірус дали негативні результати в усіх, крім одного. Цей пацієнт продовжує проходити курс терапії в лікарні Spallanzani у Римі. Медики кажуть, його стан помітно стабілізувався.

При цьому жодної паніки немає. В аптеках італійці не розкуповують захисні маски і намагаються вірити, що в уряду є план, як зупинити поширення коронавируса по країні.

Як зазначив прем'єр Італії Джузеппе Конте, всіх, хто контактував з інфікованими, помістять під карантин. До сьогоднішнього дня, в Італії було три підтверджених випадки зараження коронавірусом.

Перші випадки зараження коронавірусом в Італії зафіксували в січні. Влада відразу ж призупинила авіасполучення з Китаєм, який став епіцентром розповсюдження Covid-2019.

Сьогодні у світі понад 75 тисяч осіб заразилися коронавірусом. Померло через коронавирусну інфекцію понад 2 тисячі осіб, вилікували – понад 16 тисяч. Проте динаміка зростання захворюваності та смертей все ж таки стає менше.

Детальніше про економічні наслідки коронавірусу для глобальної економіки читайте в тексті Ігоря Бураковського для ZN.UA "Коронавірус: епідемія як економічний шок".