Жителі Казахстану у соцмережах вибачаються за слова президента Токаєва про Крим

06 грудня 16:43

У соціальних мережах запустили флешмоб із назвою "вибачте за нього"

 

У соціальних мережах Twitter та Instagram жителі Казахстану запустили флешмоб "вибачте за нього". Таким чином люди висловили солідарність з Україною та вибачаються перед українцями за слова президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва щодо анексії Криму.

Зокрема, у своїх профілях жителі Казахстану публікують фото з малюнком голови осла та написом "вибачте". Дехто із користувачів, які підтримали флешмоб, пише про те, що Токаєв нелегітимний президент, а громадяни Казахстану не мають права вибора.

Напередодні з таким плакатом до посольства України в Казахстані вийшов художник Асхат Ахмедьяров. Однак у нього забрали малюнок і не дали його розвернути.

Президент Казахстану в інтерв'ю для Deutsche Welle заявив, що не вважає події навесні 2014 року в Криму анексією. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що казахстанській стороні зроблять відповідні демарші у зв'язку з висловлюваннями, які суперечать міжнародно-визнан політиці, зафіксованої в резолюції ГА ООН №A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року. Також заяви Токаєва суперечать принципам українсько-казахстанських відносин і міжнародної позиції. Через висловлювання Токаєва Міністерство закордонних справ України викликало посла Казахстану.

Нагадаємо, що в лютому 2014 року на території Криму з'явилися "зелені чоловічки" - військові без розпізнавальних знаків, які захопили адміністративні будівлі на території півострова. Російські влади заперечували звинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ. У березні Росія анексувала Крим після фіктивного "референдуму". Після президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації по окупації українського півострова. Потім Міноборони Росії заснував медаль "За повернення Криму", датовану 20 лютого 2014 року. Росія систематично порушує права людини в Криму.