Жан-Клод Юнкер виступає за введення єдиної посади голови Євросоюзу

14 вересня 11:18

Європу легше було б зрозуміти, якби один капітан керував кораблем, вважає президент Єврокомісії.

 

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер пропонує об'єднати посаду президента ЄК з посадою президента Європейської Ради, яку зараз займає Дональд Туск, повідомляє "УНІАН", посилаючись на свої джерела в Брюсселі.

Юнкер озвучив відповідну пропозицію в середу в Страсбурзі в Європейському парламенті під час щорічного виступу щодо стану справ і перспектив розвитку Європейського Союзу. За його словами, ЄС тоді буде працювати більш ефективно.

"Більше демократії означає більшу ефективність. Європа буде працювати краще, якщо ми об'єднаємо посади президента Європейської комісії та Європейської Ради. Це не проти мого хорошого товариша Дональда Туска, з яким я постійно працюю разом протягом останніх трьох років, і не проти мене. Європу легше було б зрозуміти, якщо б один капітан керував кораблем", - вважає президент ЄК.

На його переконання, єдиний для Єврокомісії та Європейської Ради президент буде "краще відображати істинний характер Європейського Союзу як союзу держав, так і союзу громадян".

Зазначимо також, що під час свого виступу Юнкер озвучив актуальні ініціативи з розвитку Європейського Союзу з метою подолання викликів та загроз, перед якими опинилося Співтовариство. Зокрема, серед пріоритетів відзначено вдосконалення політики ЄС у сфері зовнішньої торгівлі, розвиток європейської промисловості, боротьбу з кліматичними змінами, розвиток цифрового ринку та подолання міграційної кризи. Юнкер окремо підкреслив непохитність у захисті цінностей демократії в ЄС, верховенстві права, включаючи захист журналістів. Окремо у його виступі йшлося про загрози в сфері кібербезпеки для Європи.

Раніше, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні озвучила топ-5 пріоритетів зовнішньої політики ЄС, куди також потрапила і Україна.