Зеленський може відвідати церемонію оголошення нового імператора Японії

14 серпня 14:38

У рамках візиту планується зустріч президента Зеленського з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе.

 

Президент України Володимир Зеленський може відвідати Японію в жовтні для участі в церемонії оголошення імператором країни Нарухіто - старшого сина імператора Акіхіто, котрий зрікся титулу, з нагоди його сходження на престол.

"Такий візит планується", - повідомив заступник голови Офісу президента України Вадим Пристайко агентству "Інтерфакс-Україна".

В рамках візиту планується зустріч президента Зеленського з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе і обговорення ситуації на сході України.

Японське інформагентство Jiji зазначає, що прем'єр-міністр Японії виявив бажання підтримати "шанси на мир" на сході України, про які заявляє Зеленський. Для Токіо прогрес у врегулюванні на Донбасі дозволить скасувати японські санкції проти Росії. Сам Абе також прагне вирішити з Росією територіальний спір щодо південних Курильських островів.

Агентство також припускає, що можливими темами обговорення будуть обмін інформацією про Чорнобильську АЕС та АЕС в Фукусімі після аварій, а також військове співробітництво між Україною і Китаєм.

У публікації зазначається, що останній візит президента України в Японію відбувся в квітні 2016 року, а остання зустріч на рівні лідерів двох держав - у вересні 2016 під час Генеральної асамблеї ООН.

Jiji допускає, що в жовтні Зеленський може відвідати не тільки Токіо, але і Кіото, місто-побратим Києва.

59-річний Нарухіто став 126-м японським імператором. Він навчався в Оксфордському університеті і став наслідним принцом 28 років. У 1986 році познайомився зі своєю дружиною Масако Овада. У 1993 році вони одружилися. У 2001 році у них народилася дочка Айко, але за законом, вона не є спадкоємицею батька. Успадковувати трон повинен брат нового імператора принц Фуміхіто.

Церемонія оголошення імператором Японії відбудеться 22 жовтня 2019 року. Як відомо, імператор Японії є символом об'єднання народу Японії і не втручається в політику країни. У березні 2017 голова Верховної Ради Андрій Парубій під час свого офіційного візиту до Японії зустрівся з Нарухіто. Тодішній кронпринц Нарухіто під час зустрічі підтримав поглиблення відносин між Україною та Японією, "які за останні роки стали особливо відчутними".