Затримання журналіста-розслідувача в РФ: "справа Голунова" як вирок системі

10 червня 16:59

Переслідування журналіста змусило багатьох росіян під іншим кутом подивитися на вибудувану Путіним корумповану "стабільність".

 

Наприкінці минулого тижня в Москві за підозрою в збуті наркотиків було затримано спеціального кореспондента видання "Медуза" Івана Голунова. Шита білими нитками справа майже відразу почала розвалюватися в суді, під час обрання журналісту запобіжного заходу, але викликала великий громадський і медійний резонанс.

Що сталося?

Івана Голунова затримали в Москві 6 червня, він ішов на зустріч із джерелом. Затримання проводилося з порушеннями, до журналіста довго не пускали адвоката.

Після затримання журналіста били – медики швидкої допомоги діагностували у нього гематому на потилиці, множинні садна грудної клітини і забиття 10-11 ребра, а також підозру на закриту черепно-мозкову травму і струс мозку.

У рюкзаку та квартирі Голунова "знайшли" наркотики: 4 гр метилефедрона в рюкзаку і близько 5 гр кокаїну в квартирі. Журналіст заперечує причетність до незаконного обігу наркотичних речовин і стверджує, що їх йому підкинули співробітники поліції, оскільки дві попередні спроби закінчилися невдачею. Перша експертиза біологічних матеріалів Голунова не виявила в них слідів наркотичних речовин.

Згодом ГУВС Москви оприлюднило фотографії, зроблені нібито в квартирі Голунова (ключі від неї у журналіста вилучили під час обшуку, до квартири пустили за 20-30 хвилин після його початку). Знайомі та колеги журналіста вказали на те, що вони зроблені не в його квартирі.

Під тиском безлічі повідомлень в МВС були змушені визнати, що фото зроблені в іншому приміщенні. У справі Голунова також є й інші суперечності та розбіжності, які вказують на її фабрикацію.

Напередодні Нікулінський районний суд Москви відправив Івана Голунова під домашній арешт і заборонив протягом строку користуватися засобами зв'язку та спілкуватися з фігурантами справи. Обвинувачення наполягало на триманні Голунова під вартою.

Чим займався Іван Голунов?

Спецкор "Медузи" - журналіст-розслідувач, відомий розслідуваннями про корупцію і злочинну діяльність, зокрема за участю вищих посадових осіб Москви та РФ.

Редакція і сам Іван Голунов пов'язують затримання з професійною діяльністю журналіста. "Це через похоронний бізнес. Мені надходили погрози", - наголошував Голунов.

Тієї ж думки дотримуються колеги журналіста та представники громадськості. За словами журналіста, після затримання поліцейські вимагали у нього розблокувати телефон, він відмовився.

"У нас є підстави вважати, що Голунова переслідують за його журналістську діяльність. Ми знаємо, що упродовж останніх місяців Вані надходили погрози; знаємо, у зв'язку з яким текстом, що готується; здогадуємося від кого", - йдеться в заяві гендиректора "Медузи" Галини Тимченко і головного редактора Івана Колпакова.

Реакція на затримання журналіста

Посольство США в РФ закликало російську владу звільнити Івана Голунова і забезпечити прозорість розслідування.

"Приєднуємося до російської медіа-спільноти і закликаємо до звільнення Івана Голунова, проведення ретельного та відкритого розслідування цієї справи. Як і будь-який інший журналіст, Голунов не повинен піддаватися переслідуванню у зв'язку з професійною діяльністю", - йдеться в повідомленні посольства в Twitter.

Присоединяемся к российскому медиа-сообществу и призываем к освобождению Ивана Голунова, проведению тщательного и открытого расследования этого дела. Как и любой другой журналист,#Голунов не должен подвергаться преследованию в связи с профессиональной деятельностью.@meduzaproject

- Посольство США в РФ (@USEmbRu) 8 июня 2019 г.

Справедливого судового розгляду в справі Голунова і шанобливого ставлення до прав людини та свободи слова від Росії також вимагали у представництві ЄС в Росії, посольствах Німеччини та Франції.

Мы внимательно следим за делом Ивана #Голунова. Мы придаем большое значение свободе СМИ и свободе слова, и ожидаем соблюдения принципов справедливого судебного разбирательства и верховенства закона.

- Евросоюз (@EUinRussia) 7 июня 2019 г.

Уполномоченный по правам человека @BaerbelKofler: Я крайне обеспокоена известием о том, что в Москве вчера по подозрению в хранении наркотиков был задержан российский журналист Иван #Голунов. Права Голунова должны быть соблюдены, свобода слова и печати должна быть гарантирована! https://t.co/MxDSc8hclj

- ПосольствоГерманииРФ (@germania_online) 7 июня 2019 г.

У міжнародній правозахисній організації Transparency International в Росії заявили про неприпустимість переслідування журналістів.

"Матеріали Голунова стосувалися високопосадовців, зокрема, – співробітників московської адміністрації і пов'язаних із ними компаній... "Трансперенсі Інтернешнл – Росія" заявляє про неприпустимість переслідування журналістів і вимагає у московської прокуратури перевірити законність дій поліції стосовно Івана Голунова", - йдеться в заяві.

У Бюро з питань свободи ЗМІ в ОБСЄ наголосили на тому, що Голунов відомий розслідуваннями про корупцію і злочинну діяльність, і зараз влада повинна гарантувати прозоре розслідування його справи у відповідності до норм права.

Програмний директор Московського бюро міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Тетяна Локшина наголосила на тому, що така тактика нейтралізації незручних владі (звинуваченням у збуті чи зберіганні наркотиків) вперше використовується проти журналіста провідного ЗМІ.

"Звинувачення в зберіганні наркотиків як засіб нейтралізації незручних голосів – у сьогоднішній Росії не новина. Але ця брудна тактика вперше використовується проти журналіста провідного ЗМІ. "Якщо вони зможуть це зробити з Іваном, отже все, дорога відкрита", - прокоментував журналіст іншого відомого незалежного видання. З цим не посперечаєшся", - пише Локшина.

"Я/Ми – Іван Голунов"

Упродовж 8-9 червня в Росії, зокрема в Москві, масово проходили одиночні пікети на підтримку затриманого журналіста, активісти пікетували будівлю суду. Згодом журналіст "Нової газети" Ілля Азар заявив, що вони стануть безстроковими – активісти виходитимуть кожен вечір, аж до звільнення Голунова.

Протест російських журналістів біля будівель посольств Росії у США.

Поодинокі та масові пікети на підтримку Івана Голунова.

На сайті Change.org активісти почали збір підписів на підтримку затриманого журналіста, станом на 10 червня її підписали понад 150 тисяч осіб.

Вранці 10 червня російські газети "Ведомости", "Комерсант" і "РБК" вперше в історії вийшли з однаковою першою шпальтою на підтримку Івана Голунова. Редакції видань зажадали перевірки дій правоохоронців під час затримання кореспондента і надання результатів перевірки ЗМІ.

На підтримку журналіста виступили його колеги, політики, діячі культури і мистецтва. Зокрема, російський опозиціонер, засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний.

"Він один з найкращих розслідувачів і спеціалізувався на викритті корупції московської мерії. Чиновники вирішили йому помститися і підкинули наркотики. У рюкзак, з яким він йшов по вулиці, і додому. Зараз йому пред'явлено обвинувачення у збуті наркотиків в особливо великому розмірі. Це до 20 років, до речі... Наша влада - це уособлення блюзнірства", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Багато з тих, хто виходив на пікети або писав слова підтримки журналісту в соціальних мережах, запитувалися: "Що, якщо завтра це трапиться зі мною або з моїми близькими?". Обурюючись корумпованістю і безкарністю системи, вибудуваної за роки правління президента РФ Володимира Путіна. Своєю чергою медіа-сфера задавалася питанням свободи слова в РФ і відповідності російських ЗМІ професійним стандартам.

Зазначимо, в індексі свободи ЗМІ від міжнародної організації захисту прав людини "Репортери без кордонів" Росія зайняла 149 місце серед інших країн світу.

Резонанс, викликаний затримкою спецкора "Медузи", має не менше ціннісне значення, ніж перемога громадянського спротиву будівництву храму РПЦ у міському сквері Єкатеринбурга. Протести за права людини насторожують досвідчених кремлівських вождів, які добре обізнані з революційними технологіями. Не соціально-економічні проблеми, всупереч поширеному уявленню, є причинами революцій, а несправедливість.

Тим часом у Кремлі

У понеділок, 10 червня, речник президента РФ Дмитро Пєсков вперше обговорив з журналістами переслідування кореспондента "Медузи" Івана Голунова.

Він визнав, що фотографії з "доказами" проти журналіста фейкові. "Помилки допускають зокрема і журналісти, коли пишуть ті чи інші матеріали. До того ж у великій кількості", - заявив Пєсков. Від прямих відповідей на питання про те, як Кремль має намір реагувати на порушення силовиків, речник Путіна ухилився.

Водночас на підконтрольних російській владі центральних каналах ввечері після затримання Івана Голунова почали виходити сюжети з перекрученою інформацією, яка побічно виправдовує дії силовиків і звинувачує затриманого журналіста в симуляції з метою "затягування справи".