Заходу час вказати Росії на межу її авантюр - NYT

13 березня 14:27

Російський президент погрожував розправою всім "зрадникам" Росії, але йому потрібно показати, що він не може безкарно вбивати кого заманеться і де заманеться.

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про кінець загадки, в якій насправді не було нічого загадкового. В понеділок вона сказала, що "дуже вірогідно", що колишнього російського шпигуна і його доньку отруїли в Англії російські агенти в ході "невипадкової і безглуздої" атаки.

Отруєння Сергія Скрипаля і його доньки було не простим нападом. Як і у випадку вбиства Олександра Литвиненка в 2006 році, якого отруїли радіоактивним полонієм-210, нова атака проти шпигуна повинна була бути максимально кошмарною і страшною в очах громадськості.

Про це пише в редакційній статті New York Times, додаючи, що, безумовно, на це дав свою згоду президент Володимир Путін, якого Британія не покарала за вбиство Литвиненка. Обвинувачення цього разу були висловлені більш чітко. І ця атака на території союзника НАТО повинна викликати серйозну відповідь як від альянсу, так і від США. При чому, реакція Вашингтона, можливо, навіть більш важлива.

Видання пише, що Путін зіштовхнувся з незначною відплатою за навіть більш грубі інтриги в Британії, так само як і за російське вторгнення в Україну чи Сирію. Зі зростанням підтримки автократичних сил в Європі, не можна дозволити йому вирішити, що він лишиться безкарним. Попри те, що президент Дональд Трамп закрив очі на російське втручання в американську політику, він не може інгнорувати новий замах на ворога Путіна на території країни-союзника. Адміністрація повинна запровадити схвалені Конгресом санкції і натиснути на НАТО з вимогою зробити більше. Можливо потрібно заборонити перетинати кордон поплічникам Путіна і накласти нові обмеження на ділову активність.

Та поки прес-секретар Білого дому Сара Хакабі Сандерс заявила, що адміністрація підтримує Велику Британію, але не назвала при цьому Росію відповідальною за атаку.

В Росії добре знали, що у британців не буде навіть сумніву з приводу того, хто стоїть за злочинами. Це робить традиційно цинічне ставлення Путіна до вбивств особливо обурливим. Тим часом головний російський пропагандист Дмитро Кисельов вже вигадав історію про те, що нібито Британія сама отруїла Скрипаля для того, щоб створити виправдання для бойкоту Чемпіонату світу з футболу, який в 2018 році повинен пройти в Росії. При цьому він додав, що нібито у Кремля не було причин "переслідувати подвійного агента, від якого не було користі для жодної сторони". Хоча New York Times пригадує, як Путін в 2010 році погрожував жорстоко розправлятися з усіма перебіжчиками і "зрадниками".

"Зрадники поплатяться, повірте, Ці люди зрадили своїх друзів, братів по зброї. Куди б вони не вирушили після обмінів, ті 30 серебреників, які їм дали, стануть їм поперек горла", - говорив Путін.

Видання вважає, що Британія може по-різнову відповісти на атаку на своїй території: від висилки російських дипломатів, як це було зроблено після отруєння Литвиненка, до запровадження жорстких санкцій. Проблема в тому, що Росію не лякають можливі дипломатичні видворення, а нові британські санкції не на багато посилять ефект від вже запровадженого Заходом тиску за агресію проти України.

Але якщо російський сигнал про те, що "зрадники" не будуть в безпеці в жодній країні, в інтересах кожної столиці світу довести Путіну, що він не може відправляти свою зброю, куди тільки заманеться.

У свою чергу, лояльне до Демократичної партії видання Washington Post писало, що Дональду Трампу варто підтримати намір Британії покарати Росію за отруєння екс-шпигуна. Інакше його поблажливість до Кремля стане ще більш підозрілою. Втім, якщо американський президент не повірив своїм розвідникам, навряд чи він повірить британським.

Як повідомлялося, 12 березня прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила про відповідальність РФ за отруєння Скрипаля.

Голова уряду уточнила, що перебіжчик і його дочка були отруєні нервово-паралітичним речовиною російського виробництва. Російського посла викликали до МЗС Британії. Якщо росіяни не нададуть переконливих пояснень обставин інциденту, Мей пообіцяла 14 березня повідомити про контрзаходи британського уряду.

Як повідомлялося, 4 березня в Британії невідомою речовиною були отруєні 66-річний російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його 33-річна дочка. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.