Захисники клімату виграли справу проти розширення аеропорту "Хітроу"

27 лютого 16:00

Апеляційний суд Лондона визнав рішення незаконним.

 

Захисники клімату виграли справу щодо будівництва третьої злітно-посадкову смуги в аеропорту "Хітроу", що у Великій Британії. Рішення уряду про розширення "Хітроу" було незаконним, оскільки воно не брало до уваги кліматичні зобов'язання, заявив Апеляційний суд, пише BBC.

У рішенні сказано, що уряд зобов'язаний враховувати Паризьку кліматичну угоду, яка прагне обмежити глобальне потепління.

Група авіакомпаній IAG, якій належить British Airways, заявила: "Ми завжди говорили, що вплив на навколишнє середовище та вартість розширення "Хітроу" потребують незалежного огляду. Аеропорту не можна довіряти. Його первісні витрати на розширення в розмірі 14 млрд фунтів з часом перетворились на 32 мільярди фунтів".

У той час, Британська торгова палата заявила, що бізнес-спільноти у Великобританії будуть "гірко розчаровані, що плани щодо створення всесвітнього аеропорту-центру, наразі перебувають під загрозою".

"Без розширення фірми ризикують втратити важливе регіональне підключення та доступ до ключових ринків у всьому світі", - сказав генеральний директор торгової палати Адам Маршалл.

У судовому процесі брали участь екологічні групи, рада та мер Лондона. Керівники аеропорту "Хітроу" заявили, що оскаржить це рішення, але уряд відмовився продовжувати боротьбу.

"Розширення "Хітроу", найбільшого аеропорту і єдиного центру Великобританії, є важливим для досягнення бачення прем'єр-міністра про глобальну Британію. Ми зробимо це правильно, не загрожуючи майбутньому планети" - заявили в керівництві аеропорту.

Судді наголосили, що третя злітно-посадкова смуга все ж таки зможе збудуватись, але тільки якщо будівництво вона відповідатиме кліматичній політиці Великобританії.

Раніше повідомлялось, що аеропорт "Хітроу"у в Лондоні скасував 172 рейси у зв'язку зі страйком співробітників. Працівники аеропорту протестували проти маленького відсотка підвищення заробітної плати.