Захід закликає Косово і Сербію повернутися за стіл переговорів

13 серпня 17:57

Косово 2008 року в односторонньому порядку оголосило про незалежність від Сербії.

 

Чотири європейські країни і Сполучені Штати закликали владу Косова і Сербії у вівторок відновити діалог щодо нормалізації відносин, щоб просунути свої заявки на членство в Європейському союзі. Спонсорований ЄС діалог між Пріштіною і Белградом зупинився в листопаді минулого року, коли Косово запровадило 100-відсотковий податок на товари, вироблені в Сербії, пообіцявши скасувати його тільки тоді, коли Белград визнає Косово як суверенну державу, передає у вівторок агентство Reuters.

"Статус-кво перешкоджає прогресу на шляху Косова і Сербії в Європейський союз і просто не є стійким", - йдеться в повідомленні квінтету країн: Сполучених Штатів, Італії, Франції, Німеччині і Великої Британії.

Вони закликали обидві сторони спочатку усунути перешкоди для діалогу.

"Для Косово це означає призупинення мит, накладених на Сербію. Для Сербії-це означає призупинення кампанії щодо скасування визнання Косово", - йдеться в спільній заяві.

Косово з 90-відсотковою етнічною албанською більшістю оголосило про незалежність від Сербії в 2008 році, через майже 10 років після бомбардувань НАТО, в результаті яких сербські сили покинули територію. Незалежність Косова була визнана США і 109 іншими країнами, але не Сербією та її союзниками – Росією і Китаєм. Ці країни також відмовилися прийняти Косово в ООН. Україна також не визнає Косово як суверенну державу.

Сербія, як і раніше, вважає Косово частиною своєї території і блокує членство Приштини в міжнародних організаціях, включаючи Інтерпол і ЮНЕСКО. Сербія також попросила деякі країни скасувати своє рішення визнати незалежність Косово.

Марко Джуріч, який є головою сербського уряду у справах Косова, заявив, що п'ять країн, які написали лист, виступають за беззастережне визнання Косово. Він сказав, що Сербія визнала цей лист, але "політика щодо Косово буде керуватися інтересами" Сербії.

Уряд Косова заявив, що завжди буде враховувати будь-які пропозиції міжнародних партнерів. Але запровадження мит "було необхідним актом для захисту інтересів Косово від ворожих дій і постійних погроз з боку Сербії", - йдеться в заяві косовського уряду.

З

Зазначимо, дипломатичний конфлікт між Сербією і Косово є одним з найнебезпечніших в Європі. Белград втратив контроль над своєю колишньою провінцією після бомбардувань НАТО, що поклали край війні між сербами і партизанськими силами Косово, яка сталася в 1998-1999 роках. Війна забрала 13 тисяч життів.

Докладніше про відносини між Косово і Сербією читайте в матеріалі Костянтина Федоренка "Косовський запал для "порохової бочки Європи"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".