За півтора року пілоти по всьому світу зафіксували 23 випадки неполадок з Boeing — ЗМІ

14 березня 22:32

За останні півроку в світі зафіксовано дві авіакатастрофи за участю Boeing 737 MAX, в них загинули 346 осіб.

 

Аварії Boeing в Ефіопії змусило згадати всі випадки, так чи інакше пов'язані з цим авіалайнером. І хоча експерти просять не поспішати з висновками і не зв'язувати всі гострі моменти і катастрофи в єдиний ланцюжок, зіставлення вже почалися.

Співробітники CNN перевірили дані Системи управління безпекою польотів (ASRS) і з'ясували, що з жовтня 2017 року пілоти з усього світу зареєстрували 23 випадки виникнення неполадок з Boeing 737 MAX.

Як зазначає телеканал, більшість повідомлень відносилося до категорії несерйозних проблем, однак два з них були пов'язані з несподіваним зниженням літака, передає Lenta.ру.

Крім того, в одному звіті описано різкий підйом лайнера, а також повідомляється про проблеми з вирівнюємостю. В інших повідомленнях пілоти відзначили, що зіткнулися з "дивною поведінкою" лайнера, проте досі не встановили, з чим це було пов'язано.

Крім цього, співробітники авіакомпаній поскаржилися на керівництво по експлуатації, надане Boeing. За їх словами, інформації в ньому було недостатньо, і воно здалося їм невідповідним.

За останні півроку в світі зафіксовано дві авіакатастрофи за участю Boeing 737 MAX, в них загинули 346 осіб. Остання аварія сталася 10 березня в Ефіопії. Літак розбився через шість хвилин після вильоту з аеропорту Аддіс-Абеби. Всі 157 людей, що знаходилися на борту, загинули. Серед жертв авіакатастрофи - громадяни 33 країн.

Коментуючи катастрофу, генеральний директор авіакомпанії Ethiopian Airlines Тевольде Гебремаріам, сказав, що пілот літака, який розбився в Ефіопії, перед трагедією не повідомляв ні про які "зовнішні" проблеми. Про це повідомив The Wall Street Journal.

Директор заявив, що прослухав останні переговори екіпажу з наземними службами. У них пілот повідомив про виниклі проблеми з управлінням польотом, після чого запросив повернення в аеропорт. Ні про який зовнішній вплив, наприклад про зіткнення з птахом, льотчик не говорив, підкреслив Гебремаріам.

Зараз "чорні ящики" з місця катастрофи доставлені до Франції, де фахівці займуться їх розшифровкою. Можливо, це проллє світло на те, що відбулося за кілька секунд до падіння Boeing.

10 березня в Ефіопії зазнав катастрофи авіалайнер компанії Ethiopian Airlines. Boeing 737-800 MAX рейсу ET 302 вранці в неділю вилетів з аеропорту Боле в столиці Ефіопії Аддіс-Абеба до столиці Кенії Найробі. Через кілька хвилин після зльоту літак зник з радарів. О 8:44 за місцевим часом він впав за 62 км від Аддіс-Абеби, в районі міста Бішофту. Трекер Flightradar24 називає можливою причиною аварії неполадки, що виникли відразу після вильоту літака з аеропорту.

На борту літака перебували громадяни 33 держав - 149 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. За попередньою інформацією, українців серед загиблих немає.

Рішення про тимчасову заборону польотів Boeing 737 MAX були прийняті в Євросоюзі, Канаді, Україні, Австралії, Китаї, Сінгапурі, Ефіопії, Південної Кореї, а також авіаперевізниками Aeromexico, Cayman Airways, Comair і Aerolíneas Argentinas.

Федеральне управління цивільної авіації США не збиралося закривати повітряний простір для літаків цього типу, проте президент Дональд Трамп розпорядився заборонити польоти Boeing 737 MAX над територією країни.